slike so simbolične

Vse fotografije izdelka

Laksan zrnca, 70 g

Vrsta izdelka: Zdravilo
Cena: 2,00 €
Kratek opis:

Zdravilo Laksan je odvajalo rastlinskega izvora.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Cena: 2,00 €

Opis izdelka

Kaj je zdravilo Laksan in za kaj ga uporabljamo:
Laksan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za kratkotrajno zdravljenje občasnega zaprtja (na primer zaradi spremembe okolja, drugačne prehrane ali ob dolgotrajnejšem ležanju v postelji), kadar ustrezna fizična dejavnost, spremenjena prehrana in vlakninska odvajala ne zadoščajo.

Odvajalo Laksan deluje tako, da mehča blato ter hkrati omogoči hitrejši prehod blata. Gre za dopolnjujoč učinek treh zdravilnih učinkovin, ki omogoča manjši odmerek sene in krhlike. Ker je zdravilo v obliki zrnc, je možno odmerek odvajala Laksan individualno prilagajati.

 Ne uporabljajte zdravila Laksan

 • če ste alergični (preobčutljivi) na zdravilne učinkovine ali katerokoli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če ste alergični (preobčutljivi) na rastline iz družin metuljnic (latinsko Fabaceae), krhlikovk (latinsko Rhamnaceae) ali lanovk (latinsko Linaceae),
 • če občutite nenadne spremembe pri odvajanju blata, ki trajajo več kot 2 tedna,
 • če opazite črno obarvano blato zaradi krvavitve v prebavilih,
 • če imate krvavitev iz zadnjika, ki je še ni obravnaval zdravnik,
 • če ste že uporabili druga odvajala, ki pospešijo gibanje črevesja (kontaktna odvajala), vendar se zaprtje ni izboljšalo,
 • če imate zoženja v prebavnem traktu, povezana z boleznimi požiralnika ali prehoda med požiralnikom in želodcem,
 • če težko požirate,
 • če imate bolečine v trebuhu neznanega izvora,
 • če imate morebitno ali dejansko črevesno zaporo (ileus) ali zoženje (stenozo) črevesja,
 • če imate oslabljene mišice črevesja (atonijo),
 • če imate vnetje slepiča ali vnetne bolezni črevesja (na primer Chronova bolezen in ulcerozni kolitis),
 • če imate hudo pomanjkanje vode (dehidracijo) ali elektrolitov,
 • pri otrocih, mlajših od 12 let.


Opozorila in previdnostni ukrepi

 • Dolgotrajna uporaba zdravila Laksan lahko povzroči pomanjkanje kalija v telesu, zaradi česar se lahko pojavi tveganje za povečanje učinka določenih zdravil za srce. To so srčni glikozidi, antiaritmiki (zdravila za zdravljenje motenj srčnega ritma) in zdravila, ki podaljšujejo interval QT (določen del srčnega ritma).
 • Sočasno jemanje zdravila Laksan z drugimi zdravili, ki povzročajo pomanjkanje kalija v telesu, lahko poveča neravnovesje elektrolitov. To so: diuretiki (zdravila, ki povečajo izločanje urina), adrenokortikosteroidi (zdravila, ki močno zavirajo vnetje ali uravnavajo količino elektrolitov v telesu) in zdravila, ki vsebujejo korenino golostebelnega sladkega korena (latinsko Glycyrrhiza glabra L.). Če jemljete ta zdravila, se pred jemanjem zdravila Laksan posvetujte z zdravnikom.
 • Če imate zastoj blata v črevesju (fekalno impakcijo) ali trenutne oziroma dalj časa trajajoče želodčno-črevesne težave (na primer bolečine v trebuhu, slabost ali bruhanje), ki še niso bile raziskane, ne smete jemati zdravila Laksan, razen če vam je to dovolil zdravnik. Ti znaki lahko kažejo na morebitno ali dejansko črevesno zaporo (ileus).
 • Če odvajala potrebujete vsakodnevno, je treba raziskati vzrok zaprtja. Dolgotrajni uporabi odvajal se je treba izogniti.
 • Če jemljete odvajala, ki pospešijo gibanje črevesja (kontaktna odvajala) dlje kot le kratek čas, se lahko pojavi poslabšano delovanje črevesja in odvisnost od odvajal. Zdravilo Laksan jemljite le če prebave ne morete uravnati s spremembo prehrane, ustreznim gibanjem ali uporabo vlakninskih odvajal.
 • Pri bolnikih z okvarjenim delovanjem ledvic lahko pride do neravnovesja elektrolitov.
 • Če se pojavijo bolečine v trebuhu ali nepravilnosti pri odvajanju, prenehajte z uporabo zdravila Laksan in se posvetujte z zdravnikom.
 • Če imate inkontinenco (nezmožnost zadrževanja urina ali blata) in uporabljate hlačne predloge, je ob uporabi zdravila Laksan te treba menjati pogosteje, da se prepreči daljši stik kože z blatom.
 • Če se znaki vaše bolezni ne izboljšajo v 1 do 2 tednih, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
 • Zdravilo Laksan morate vzeti v pokončnem položaju z vsaj 150 ml vode ali druge tekočine. Če boste vzeli zdravilo s premajhno količino tekočine, lahko zdravilo nabreka v žrelu ali požiralniku in ovira njuno prehodnost, zaradi česar je dihanje lahko ovirano. Jemanje zdravila s premajhno količino tekočine lahko povzroči tudi zaporo črevesja. Če se po jemanju zdravila Laksan pojavi bolečina v prsih, bruhanje ali težave s požiranjem ali dihanjem, morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč.
 • Če ste oslabeli ali starejši, mora biti vaše zdravljenje z zdravilom Laksan nadzorovano.
 • Presnovki zdravila Laksan lahko urin obarvajo rdeče-rjavo. Ta pojav nima škodljivega vpliva na vaše zdravje.

Druga zdravila in zdravilo Laksan

 • Odvajala, ki pospešijo gibanje črevesja (kontaktna odvajala), lahko zmanjšajo čas prehoda črevesne vsebine in vplivajo na vsrkanje drugih zdravil, ki jih zaužijete sočasno. To velja na primer pri odmerkih zdravila Laksan, ki sprožijo drisko.
 • Zdravilo Laksan poveča prostornino blata, kar lahko upočasni vsrkanje drugih zdravil iz prebavil. Zato vzemite zdravilo Laksan pol do eno uro pred ali po jemanju drugih zdravil.
 • Pomanjkanje kalija, ki nastane zaradi dolgotrajne uporabe odvajal, poveča učinek srčnih glikozidov in poveča medsebojno delovanje z nekaterimi drugimi zdravili za srce. To so zdravila, ki povzročajo ponovno vzpostavitev pravilnega ritma bitja srca (na primer kinidin) in zdravila, ki podaljšujejo interval QT (določen del srčnega ritma).
 • Sočasno jemanje zdravila Laksan z drugimi zdravili, ki povzročajo pomanjkanje kalija v telesu, lahko poveča neravnovesje elektrolitov. To so: diuretiki (zdravila, ki povečajo izločanje urina), adrenokortikosteroidi (zdravila, ki močno zavirajo vnetje ali uravnavajo količino elektrolitov v telesu) in zdravila, ki vsebujejo korenino golostebelnega sladkega korena (latinsko Glycyrrhiza glabra L.).


Zdravilo Laksan skupaj s hrano in pijačo

Ni znano, da bi hrana in pijača vplivali na zdravilo Laksan.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

O varnosti zdravila med nosečnostjo in dojenjem ni dovolj podatkov, zato uporaba v tem obdobju ni priporočljiva.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Laksan
To zdravilo vsebuje saharozo (480 mg v enem odmerku). Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Uporaba:
Odrasli in mladostniki nad 12 let:ena merilna žlička (4,1 g) zrnc enkrat dnevno.

Uporaba pri otrocih
Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 12 let.

Pomembno:
Zdravilo je primerno samo za peroralno uporabo (za zaužitje skozi usta). Zdravilo morate vzeti v pokončnem položaju s kozarcem vode (vsaj 150 ml) ali druge tekočine in tudi po jemanju zdravila uživati dovolj tekočin. Če se po jemanju zdravila pojavi bolečina v prsih, bruhanje ali težave s požiranjem ali dihanjem, morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Priporočeno je jemanje zvečer.

Sestavine:
1 odmerek (4,1 g zrnc oziroma 1 polna merilna žlička) vsebuje naslednje zdravilne učinkovine:

 • od 0,43 g do 0,70 g zdrobljenih listov sene (Cassia senna L., folium in/ali Cassia angustifolia Vahl, folium),
 • od 0,36 g do 0,58 g zdrobljene skorje navadne krhlike (Rhamnus frangula L., cortex),
 • 1,76 g celih semen navadnega lana (Linum usitatissimum L., semen).


Druge sestavine zdravila (pomožne snovi):
smukec, saharoza, lahki kalcijev karbonat, arabski gumi, rdeči železov oksid, kalcijev laktat pentahidrat, črni železov oksid, vanilin, eterično olje ingverja.

Pakiranje:
70 g

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom:
Farmedica d. o. o., Leskoškova cesta 12, 1000 Ljubljana, Slovenij

 

Dodatne informacije

Blagovna znamka A.Vogel
Vsebuje sena
Mesto uporabe črevesje
Oblika zrnca