slike so simbolične

Vse fotografije izdelka

Letizen S filmsko obložene tablete, 10 mg

Vrsta izdelka: Zdravilo
Cena: 6,35 €
Kratek opis:

Zdravilo Letizen S je zdravilo proti alergiji. Letizen S se uporablja za lajšanje nosnih in očesnih simptomov sezonskega in celoletnega alergijskega rinitisa  in lajšanje kronične koprivice (kronična idiopatska urtikarija).


 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Cena: 6,35 €

Opis izdelka

Kaj je zdravilo Letizen S in za kaj ga uporabljamo

Zdravilna učinkovina zdravila Letizen S je cetirizinijev diklorid.

Zdravilo Letizen S je zdravilo proti alergiji.

Pri odraslih in mladostnikih, starejših od 12 let se zdravilo Letizen S uporablja za:

  • lajšanje nosnih in očesnih simptomov sezonskega in celoletnega alergijskega rinitisa
  • lajšanje kronične koprivnice (kronična idiopatska urtikarija)

Kaj vsebuje zdravilo Letizen S 

- Učinkovina je cetirizinijev diklorid. Ena filmsko obložena tableta vsebuje 10 mg cetirizinijevega diklorida, kar ustreza 8,42 mg cetirizina.

- Druge sestavine zdravila so laktoza monohidrat, koruzni škrob, povidon (E1201) in magnezijev stearat (E470b) v jedru tablete ter laktoza monohidrat, hipromeloza (E464), titanov dioksid (E171), makrogol 3000 in triacetin (E1518) v filmski oblogi.

Kako jemati zdravilo Letizen S

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Tablete pogoltnite s kozarcem tekočine. Samozdravljenje z zdravilom Letizen S je primerno za odrasle in mladostnike, starejše od 12 let. Pri samozdravljenju z zdravilom Letizen S ne smete prekoračiti priporočenega odmerka. Odrasli in mladostniki, starejši od 12 let: 1 tableta (10 mg) enkrat na dan.

Uporaba pri otrocih

Uporabe zdravila Letizen S ne priporočamo pri otrocih, ker filmsko obložene tablete, ki so trenutno na voljo, še ne omogočajo ustrezne prilagoditve odmerka.

Izgled zdravila Letizen S in vsebina pakiranja

Filmsko obložene tablete so bele barve, okrogle, rahlo izbočene, z razdelilno zarezo na eni strani. Razdelilna zareza ni namenjena delitvi tablete.

Na voljo so škatle z 10 (1 x 10) filmsko obloženimi tabletami v pretisnih omotih.

Shranjevanje zdravila Letizen S

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!

Tega zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini. Rok uporabnosti zdravila se izteče na zadnji dan navedenega meseca.

Shranjujte pri temperaturi do 30 C.

Zdravila ne smete odvreč v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načnu odstranjevanja zdravila, ki ga ne uporabljate več se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom jemanja zdravila Letizen S se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Če imate oslabljeno delovanje ledvic, se posvetujte s svojim zdravnikom; če bo potrebno, boste jemali nižji odmerek. Nov odmerek bo določil vaš zdravnik. Filmsko obložene tablete, ki so trenutno na voljo, še ne omogočajo ustrezne prilagoditve odmerka. Če imate težave z uriniranjem (kot pri okvari hrbtenjače ali pri težavah s prostato ali z mehurjem), se posvetujte s svojim zdravnikom.

Če imate epilepsijo ali če pri vas obstaja povečano tveganje za nastanek krčev, se posvetujte s svojim zdravnikom. Med cetirizinom v običajnih odmerkih in alkoholom (pri koncentraciji alkohola v krvi 0,5 promila, kar ustreza 1 kozarcu vina) niso opazili nobenega vidnejšega medsebojnega delovanja. Vendar pa se, kot pri vseh antihistaminikih, odsvetuje sočasno uživanje alkohola. Če ste naročeni na alergijsko testiranje, vprašajte zdravnika, če morate nekaj dni pred testiranjem prenehati z jemanjem zdravila Letizen S. Zdravilo lahko vpliva na rezultate alergijskih testov.

Druga zdravila in zdravilo Letizen S

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Glede na lastnosti cetirizina ni pričakovati medsebojnega delovanja z drugimi zdravili.

Nosečnost in dojenje

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Uporabi zdravila Letizen S pri nosečnicah se je treba izogibati. Če po pomoti vzamete zdravilo, naj to ne bi imelo škodljivega vpliva na plod, vendar pa morate jemanje zdravila nemudoma prekiniti. Med dojenjem zdravila Letizen S ne smete jemati, ker cetirizin prehaja v materino mleko.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Objektivna merjenja sposobnosti za vožnjo, nagnjenosti k zaspanosti in storilnosti za tekočim trakom pri jemanju priporočenega 10-mg odmerka niso pokazala klinično pomembnih učinkov. Če nameravate voziti, se ukvarjati s potencialno nevarnimi aktivnostmi ali upravljati stroje, ne smete preseči priporočenega odmerka in morate upoštevati svoj odziv na zdravilo. Če ste občutljivi, lahko pri vas sočasno pitje alkohola ali jemanje drugih zaviralcev osrednjega živčnega sistema dodatno zmanjša zbranost in poslabša delovno storilnost.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom:
KRKA, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija

Dodatne informacije

Blagovna znamka Letizen
Vsebuje cetirizinijev diklorid
Mesto uporabe nos, oči
Oblika tablete