slike so simbolične

Vse fotografije izdelka

Frontline Tri-Act, kožni nanos za pse (5-10 kg), 3 x 1 ml

Vrsta izdelka: Zdravilo
Cena: 22,72 €
Kratek opis:

Raztopina za kožni nanos za pse težko od 5-10 kg za zdravljenje in preprečevanje infestacij z bolhami in/ali klopi, kjer je potrebno tudi repelentno delovanje (preprečevanje hranjenja) proti peščenim muham, muham in/ali komarjem.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali farmacevtom.

Cena: 22,72 €

Opis izdelka

Frontline Tri-Act kožni nanos za pse za zdravljenje in preprečevanje infestacij z bolhami in/ali klopi, kjer je potrebno tudi repelentno delovanje (preprečevanje hranjenja) proti peščenim muham, muham in/ali komarjem.

Bolhe:
Zdravljenje in preprečevanje infestacije z bolhami Ctenocephalides felis in preprečevanje infestacije z bolhami Ctenocephalides canis. Enkratno zdravljenje do 4 tedne preprečuje nove infestacije z bolhami.

Zdravilo je lahko del zdravljenja alergijskega dermatitisa, ki ga povzročijo bolhe, če je le-tega  predhodno diagnosticiral veterinar.

Klopi:
Zdravljenje in preprečevanje infestacije s klopi (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus). Enkratno zdravljenje ubije klope (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) in repelentno učinkuje na klope (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus)do štiri tedne po zdravljenju ter repelentno učinkuje na klope Dermacentor reticulatus od 7 dni do 4 tedne po zdravljenju.

Komarji in peščene muhe:
Zdravilo deluje repelentno (učinek preprečevanja hranjenja) na peščene muhe (Phlebotomus perniciosus) do 3 tedne in na komarje (Culex pipiens, Aedes albopictus) do 4 tedne.

Zdravilo ubija peščene muhe (Phlebotomus perniciosus) in komarje (Aedes albopictus) do 3 tedne. 

Zmanjšanje tveganja za okužbo z Leishmania infantum preko prenosa s peščenimi muhami (Phlebotomus perniciosus) do 4 tedne. Učinek je indirekten zaradi delovanja zdravila na vektor.  

Hlevske muhe:
Zdravilo deluje repelentno (učinek preprečevanja hranjenja) in ubija hlevske muhe (Stomoxys calcitrans) do 5 tednov.

Kontraindikacije:

  • Ne uporabljajte pri bolnih živalih in živalih, ki okrevajo po bolezni.
  • Ne uporabljajte pri mačkah in kuncih, ker lahko pride do pojava neželenih učinkov in celo smrti .(glejte POSEBNA OPOZORILA).
  • Ne uporabite v primeru preobčutljivosti na zdravilni učinkovini ali na katero koli pomožno snov (glejte POSEBNA OPOZORILA).


Neželeni učinki:
Zelo redko so po uporabi poročali o  prehodnih reakcijah na koži na mestu nanosa (razbarvanje kože, lokalno izpadanje dlake, srbenje, rdečica), generaliziranem srbenju, izpadanju dlake in eritemu. Zelo redko so po zdravljenju poročali tudi o reverzibilnih nevroloških znakih (povečana občutljivost na dražljaje, hiperaktivnost, mišični tremor, depresija, ataksija, drugi živčni znaki), bruhanju, anoreksiji in prekomernem slinjenju. 

Če se živali ližejo, se lahko za kratek čas pojavi povečano slinjenje in bruhanje.

Če opazite kakršne koli stranske učinke, tudi tiste, ki niso navedeni v tem navodilu za uporabo ali mislite, da zdravilo ni delovalo, obvestite svojega veterinarja.

Za topikalen nanos na kožo (spot-on uporaba).

V spodnji tabeli so navedene primerne merilne kapalke glede na telesno težo psa:

    Zdravilne učinkovine Pomožne snovi
Frontline Tri-Act kožni nanos, raztopina Volumen odmerka (ml) Fipronil (mg) Permetrin (mg) Butilhidroksitoluen (E321) (mg)
Zelo majhni psi 2 do 5 kg 0,5 33,8 252,4 0,563
Majhni psi 5 do 10 kg 1 67,6 504,8 1,125
Srednje veliki psi 10 do 20 kg 2 135,2 1009,6 2,250
Veliki psi 20 do 40 kg 4 270,4 2019,2 4,500
Zelo veliki psi 40 do 60 kg 6 405,6 3028,8 6,750
Psi nad 60 kg Uporabite primerno kombinacijo merilnih kapalk

Razpored zdravljenja:
Zdravilo se lahko uporablja na podlagi potrjene infestacije ali tveganja za infestacijo z bolhami in/ali klopi, kjer je potrebno tudi repelentno (učinek preprečevanja hranjenja) delovanje na peščene muhe in/ali komarje in/ali muhe. Ponavljajoče zdravljenje je lahko potrebno, če to zahteva močan pritisk ektoparazitov v okolju. V teh primerih je najmanjši priporočljiv razmik med dvema odmerjanjema vsaj 4 tedne.

Nasvet o pravilni uporabi zdravila:
Uporabite pravilno velikost merilne kapalke glede na težo psa. Pri psih, težjih od 60 kg, uporabite kombinacijo dveh velikosti merilnih kapalk, ki najbolj ustrezata telesni teži živali.

Zdravilo je potrebno nanesti na dve mesti na koži, ki jih pes ne doseže in ne more polizati mest nanosa. Mesti za nanos sta zatilje pred lopaticama in srednji del vratu med bazo lobanje in lopaticama.

Odstranite pretisne omote iz škatlice in ločite en pretisni omot od drugih.

S škarjami zarežite vzdolž perforirane črte na pretisnem omotu ali prepognite v vogalu in raztrgajte.

Merilno kapalko držite pokonci in stran od obraza in telesa. S škarjami odrežite vrh merilne kapalke. Razmaknite dlako na vratu psa, da je vidna koža. Vrh kapalke prislonite na kožo. Merilno kapalko stisnite in nanesite približno polovico vsebine na področje med bazo lobanje in lopatici. Preostanek vsebine merilne kapalke nanesite na bazo vratu pred lopatici.

Za najboljši rezultat zdravljenja se prepričajte, da je zdravilo naneseno neposredno na kožo in ne na dlako.

Opozorila:
Shranjujte nedosegljivo otrokom. Shranjujte v originalnem pakiranju. Ne shranjujte pri temperaturi nad 25.

Zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, navedenega na zunanji ovojnini po EXP. Rok uporabnosti zdravila se nanaša na zadnji dan v navedenem mesecu.

Karenca
Ni smiselno.

Posebna opozorila:
Posebna opozorila za vsako ciljno živalsko vrsto:
Ker lahko pride do pritrditve posameznih klopov ali do vbodov posameznih komarjev in ugrizov posameznih peščenih muh, v neugodnih pogojih prenosa povzročiteljev bolezni s temi artropodi ni mogoče povsem izključiti. Posamezni klopi se lahko pritrdijo in odpadejo iz gostitelja v prvih 24 urah po infestaciji in če so klopi prisotni ob nanosu zdravila, ni nujno, da bodo vsi ubiti znotraj 48 ur.

Takojšnja zaščita proti ugrizom peščenih muh ni bila dokumentirana. Za zmanjšanje tveganja za okužbo z Leishmania infantum s prenosom preko peščenih muh (Phlebotomus perniciosus), naj zdravljeni psi ostanejo v zaščitenem okolju v prvih 24 urah po začetnem nanosu zdravila.

Zdravilo ostane učinkovito proti bolham tudi če so zdravljene živali občasno izpostavljene vodi (na primer plavanje, kopanje). Kljub temu je potrebno psom preprečiti plavanje in jih ne šamponirati znotraj 48 ur po nanosu zdravila. Izogibati se je potrebno pogostemu plavanju ali kopanju zdravljenih psov, saj lahko to neugodno vpliva na vzdrževanje učinkovitosti zdravila.

Za zmanjšanje možnosti ponovne infestacije z bolhami, ki se izlegajo iz razvojnih oblik v okolici, je priporočljivo zdraviti vse živali v gospodinjstvu. Druge živali v gospodinjstvu je potrebno zdraviti z zanje primernim zdravilom. V nadaljnjo pomoč pri zmanjševanju razvoja  bolh v okolju je priporočljivo dodatno uporabiti primerno sredstvo proti odraslim bolham in razvojnim oblikam bolh v okolici.

Posebni previdnostni ukrepi za uporabo pri živalih:
Ker niso bile opravljene posebne študije ne zdravite mladičev starih manj kot 8 tednov in psov lažjih od 2 kg.

Izogibajte se stiku zdravila z očmi psa.

Zdravilo nanesite  na mesto, kjer se pes ne more polizati in preprečite drugim živalim, da bi lizale mesto nanosa.

Ker zdravilo vsebuje permetrin, lahko povzroči potencialno smrtne konvulzije pri mačkah. V primeru nenamerne izpostavljenosti kože mačk zdravilu, umijte žival s šamponom ali milom in takoj poiščite pomoč veterinarja. Da bi preprečili nenamerno izpostavljenost mačk zdravilu, ločite mačke od zdravljenih psov dokler mesto nanosa zdravila ni suho. Pomembno je preprečiti mačkam, da bi lizale mesto nanosa zdravila na psu, ki je bil zdravljen s tem zdravilom. V primeru da je bila mačka izpostavljena zdravilu, takoj poiščite pomoč veterinarja.

Ne uporabite pri mačkah in kuncih.

Posebni previdnostni ukrepi, ki jih mora izvajati oseba, ki živalim daje zdravilo:
Samo za živali.

Zdravilo lahko povzroči draženje kože in oči, zato se izogibajte stiku zdravila s kožo in očmi. Merilne kapalke ne odpirajte v bližini obraza ali proti obrazu. V primeru stika zdravila z očmi ali draženja oči ob nanašanju zdravila, takoj izperite oči z veliko vode. Če draženje oči vztraja, poiščite zdravniško pomoč. V primeru stika zdravila s kožo ali če koža med nanašanjem zdravila postane razdražena, jo takoj umijte z obilo vode in mila. Če se razvije razdraženost ali ta vztraja ali se ponavlja, poiščite zdravniško pomoč.

Osebe z znano preobčutljivostjo na fipronil in/ali permetrin naj se izogibajo stiku z zdravilom.

Zdravilo je v primeru zaužitja škodljivo. Izogibajte se stika rok z usti. Ne kadite, pijte ali jejte med dajanjem zdravila. Po uporabi si umijte roke. Če zdravilo nenamerno zaužijete, si izperite usta in v primeru slabega počutja poiščite zdravniško pomoč.

Ker je pomožna snov N-metilpirolidon potencialno fetotoksična in teratogena po  večji izpostavljenosti, naj nosečnice pri nanašanju zdravila uporabljajo rokavice, da ne pride do stika z zdravilom.

Zdravljenih živali ni priporočljivo božati, dokler ni mesto nanosa zdravila suho. Otroci se ne smejo igrati z zdravljenim psom, dokler ni mesto nanosa suho. Zato je priporočljivo nanesti zdravilo zvečer in ne čez dan;  živali naj takrat ne spijo z lastniki, še posebno otroki.

Merilne kapalke shranjujte v originalnem omotu in po uporabi prazno merilno kapalko takoj zavrzite na primeren način, da je preprečen morebiten dostop do nje.

Drugi previdnostni ukrepi:
Zdravilo je lahko škodljivo za vodne organizme. Zdravljeni psi se zato ne smejo v površinske vode vsaj 2 dni po nanosu zdravila.

Brejost in laktacija:
Laboratorijske študije varnosti uporabe fipronila ali permetrina niso dokazale teratogenih ali embriotoksičnih učinkov. Varnost zdravila v obdobju brejosti in laktacije ni bila ugotovljena.

Pomožna snov N-metilpirolidon se je izkazala za teratogeno za laboratorijske živali ob ponavljajoči izpostavljenosti visokim odmerkom.

Uporabite le v skladu z oceno razmerja korist-tveganje odgovornega veterinarja.

Preveliko odmerjanje (simptomi, nujni ukrepi, protistrupi):
Varnost zdravila je bila ugotovljena za do 5-kratni priporočeni odmerek pri zdravih odraslih psih  in pri mladičih.

Lahko se pojavijo blagi nevrološki znaki, bruhanje in driska. Neželeni učinki so prehodni in običajno prenehajo brez zdravljenja v 1 -2 dneh.

Živali je potrebno vedno zdraviti s primerno veliko merilno kapalko, ki ustreza telesni teži živali.

Posebni varostni ukrepi za odstranjevanje neporabljenega zdravila ali odpadnid snovi, če obstajajo:
Vsako neporabljeno zdravilo za uporabo v veterinarski medicini ali odpadne snovi, ki nastanejo iz teh zdravil, je treba odstraniti v skladu z lokalnimi zahtevami.  

Ne onesnažujte površinskih voda z zdravilom ali praznimi vsebniki.

Neto količina:
3 x 1 ml

Imetnika dovoljenja za promet z zdravilom:
Vetpromet d.o.o, Cesta na Brdo 100, 1000 Ljubljana

Dodatne informacije

Neto količina 3 x 1 ml
Blagovna znamka Frontline
Mesto uporabe koža
Oblika raztopina