Prva stran - POIŠČITE IZDELEK - Zdravila brez recepta - Prebavila
-0%

Mariplant List sene, zdravilni čaj, 50 g Nazaj

Izdelki Lekarn Maribor 606980 606980 606980
Šifra SKU: 606980
Mariplant List sene, zdravilni čaj, 50 g
InStock
Na zalogi
5,46 €
-0%
5,46 €

Opozorilo

Največja dovoljena količina za ta izdelek je 3.

Pred uporabo natančno preberite navodila! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Zdravilni čaj Mariplant list sene je namenjen za spodbujanje odvajanja blata v primeru občasnega zaprtja, ki se lahko pojavi zaradi spremenjenega načina prehranjevanja, na potovanjih, v stresnih obdobjih, pri zmanjšani fizični aktivnosti ali zaradi drugih vzrokov.

Podrobnosti izdelka

Kaj je zdravilo Mariplant List sene in za kaj ga uporabljamo:
Zdravilni čaj vsebuje posušene liste sene. Učinkovine v listu sene so hidroksiantracenski glikozidi, ki delujejo odvajalno.

Mariplant list sene uporabljamo takrat, ko zaprtja ni mogoče odpraviti s spremenjeno prehrano ali vlakninskimi odvajali in če niso prisotni trdi čepi blata v danki. Neprekinjeno ga lahko uporabljamo največ 1 do 2 tedna, dlje pa le po posvetu z zdravnikom. Odvajalni učinek običajno nastopi v 8 do 12 urah. Mariplant list sene je primeren za odrasle in mladostnike, starejše od 12 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi:
Ne uporabljajte tega zdravila dlje kot 1 do 2 tedna brez posveta z zdravnikom. Če se težave z zaprtjem med uporabo tega zdravila ne izboljšajo ali pa se pojavijo neželeni učinki, se posvetujte z zdravnikom.

Dolgotrajna uporaba lista sene lahko povzroči pomanjkanje kalija v telesu, zaradi česar se lahko pojavi tveganje za vpliv na delovanje določenih zdravil za srce. To so srčni glikozidi, zdravila za zdravljenje srčnega ritma (antiaritmiki) in zdravila, ki podaljšujejo interval QT.

Uporaba stimulativnih (kontaktnih) odvajal dlje kot le kratek čas lahko poruši elektrolitsko ravnovesje v telesu in vodi v poslabšano delovanja črevesja ter v odvisnost
od odvajal.

Zdravilo Mariplant list sene ni primerno sredstvo za hujšanje!

Otroci:
Zdravilo Mariplant list sene ni primerno za uporabo pri otrocih, mlajših od 12 let.

Nosečnost in dojenje:
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte s svojim zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. O varnosti zdravila med nosečnostjo in dojenjem ni dovolj podatkov, zato uporaba v tem obdobju ni priporočljiva.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev:
Ni znano, da bi to zdravilo vplivalo na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Način uporabe in odmerjanje:
½ do 1 čajno žličko zdravilnega čaja prelijte s skodelico vrele vode (150 ml) in pustite stati pokrito 10–20 minut, vmes občasno premešajte, nato čaj (poparek) precedite.

Odrasli in mladostniki, starejši od 12 let: 
popijte 1 skodelico sveže pripravljenega čaja 1-krat dnevno (zvečer). Odvajalni učinek običajno nastopi v 8–12 urah po zaužitju zdravila. Zato je najustreznejši čas jemanja zdravila zvečer, s čimer dosežemo želeni učinek v jutranjem času. Običajno zadostuje, da zdravilni čaj uporabite 2- do 3-krat tedensko.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 1–2 tednih, se posvetujte z zdravnikom. Uporabo zdravila Mariplant list sene, daljšo kot 2 tedna, mora nadzorovati zdravnik.

Možni neželeni učinki:

  • Pojavijo se lahko alergijske (preobčutljivostne) reakcije, ki se kažejo kot srbečica, koprivnica ali izpuščaj, ki je lahko po celem telesu ali le na enem mestu. Če se
  • pojavijo ti znaki, to zdravilo prenehajte uporabljati in se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
  • Uživanje pripravkov iz lista sene lahko povzroči nastanek bolečin in krčev v trebuhu ter odvajanje tekočega blata, zlasti pri bolnikih z razdražljivim kolonom. Ti simptomi se lahko pojavijo tudi kot posledica individualnega prevelikega odmerjanja tega zdravila. V tem primeru zmanjšajte odmerek.
  • Ob daljši uporabi tega zdravila lahko pride do motenega ravnotežja vode in presnove elektrolitov, kar lahko vodi do prisotnosti beljakovin in krvi v urinu.
  • Dolgotrajna uporaba lahko povzroči tudi pigmentacijo sluznice črevesja (pseudomelanosus coli), kar običajno izzveni po prenehanju uporabe zdravila.
  • Med uporabo tega zdravila se lahko pojavi rumeno ali rdečerjavo obarvanje urina, ki nima škodljivih posledic za zdravje.


Pakiranje:
50 g

Lekarne Maribor, Minařikova ulica 6, 2000 Maribor

 

Lastnosti

Simptom zaprtje
Uporaba prebavila
Vsebnost sena
Oblika čaj
Mestouporabe prebavila
Vrsta izdelka Galensko zdravilo

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0