Izjava o dostopnosti z oceno nesorazmernega bremena

Dostopnost

Lekarne Maribor se zavezujemo, da bomo omogočali dostopnost spletišča https://www.mb-lekarne.si/ v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij vsem uporabnikom. Zavedamo se pomembnosti, da se uporabnikom omogoči zaznavanje, razumevanje, navigacijo in interakcijo s spletnimi vsebinami.

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče https://www.mb-lekarne.si/
Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:

 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
 • vizualni elementi, ki nimajo zgolj dekorativnega namena, so opremljeni z ustreznimi besedilnimi alternativami. Tudi dekorativni vizualni elementi so v čim večji meri opremljeni z besedilnimi alternativami.
 • spletno mesto ne vsebuje utripajočih vsebin, Edina gibljiva vsebina je drsna predstavitev na vstopni strani. Spletna stran je varna za uporabo za vse skupine uporabnikov, ki bi jim bliskovite spremembe in utripajoči elementi lahko povzročili različne reakcije ali napade.
 • vse podstrani imajo ustrezne opisne URL naslove, tako da lahko tudi po teh naslovih uporabnik vedno ve, na kateri podstrani se nahaja.
 • Za preprosto navigiranje po strani sta na voljo glavni meni na vrhu spletne strani, kjer so dostopne najpomembnejše podstrani, in sekundarna navigacija na dnu spletne strani, kjer so dostopne povezave na glavne sklope ter pogoji uporabe ter druge obvezne informacije o uporabi spletnega mesta.
 • Uporabniki lahko do spletne strani dostopajo z vsemi modernimi brskalniki.
 • prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (na primer: bralnike zaslona,…),
 • navigacija s tipkovnico (prilagoditev za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške),
 • ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem),
 • omogočena je uporaba različnih ravni naslovov,
 • predvidljivo delovanje spletišča.

Stopnja skladnosti in ocena nesorazmernega bremena

Spletišče https://www.mb-lekarne.si/ je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij .
Lekarne Maribor ocenjujemo, da bi za zavod nastale finančne posledice, če bi hoteli celotno vsebino ustrezno prilagoditi (prevesti v znakovni jezik in/ali opremiti s podnapisi ali drugače ustrezno prilagoditi skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij), saj je obseg vsebine velik. Prav tako smo v Lekarnah Maribor pri oceni nesorazmernega bremena poleg znatnih finančnih posledic upošteval tudi notranjo organizacijo in vrsto dejavnosti, ki jo opravljamo ter postopamo skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, ki ravno iz teh razlogov dopušča navedena odstopanja skladno z oceno o nesorazmernosti in na podlagi te Izjave o dostopnosti.
Zavod nesorazmerno breme ocenjuje s tem, da bi bile finančne posledice nesorazmerne s koristjo za uporabnika, oziroma v tem primeru koristi za uporabnika ni. Vse informacije iz spletne strani so uporabnikom dostopne tudi na druge načine (telefonsko, osebni obisk, preko e-pošte). 
Nedostopna vsebina in dostopne alternative:
Dostopnost spletišča https://www.mb-lekarne.si/ nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

NEDOSTOPNE VSEBINE:

 • Skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa so digitalne različice fizičnih dokumentov, ki so bili skenirani in shranjeni v PDF obliki. Ena izmed najpogostejših težav je, da skenirani dokumenti niso vedno popolnoma berljivi, še posebej, če je kakovost skeniranja slaba. (podpisani notranji akti zavoda, letna poročila itd…),
  Struktura tabel in naslovov ni vedno optimalna. 
  Razlog je v nesorazmernem bremenu, ki ga Lekarne Maribor ocenjujemo s kadrovskim in finančnim bremenom, ki bi ga optimiziranje zahtevalo, za uporabnika pa ni velike koristi. Prav tako iz enakega razloga niso optimalni skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa. 
 • Video posnetki so eden izmed najbolj priljubljenih načinov za izmenjavo informacij, vendar pa se lahko pojavijo težave, ko so posnetki brez podnapisov ali če nadzor krmiljenja ni optimiziran. To lahko oteži uporabo video posnetkov za ljudi, ki so naglušni ali slabovidni. Poleg tega, če je video posnetek odvisen od zunanje storitve, kot je Youtube, lahko pride do težav pri dostopu do videa, če je storitev nedosegljiva ali če pride do težav z internetno povezavo.
 • Fotografije na spletnem mestu so dekorativne oziroma zgolj vizualno dopolnjujejo tekstovne vsebine, zato je do vseh vsebin možno dostopati tudi brez uporabe fotografij ali njihovih alternativnih besedil.
 • Določene vsebine so prenesene iz družbenih omrežij (Facebook in Instagram), kjer lahko prihaja do težav z dostopnostjo če so vsebine, ki so bile prenesene iz družbenih omrežij, nepopolne. Na primer, lahko manjkajo tekstovne alternative za slike ali pa se uporabljajo angleški izrazi, ki jih ne razumejo vsi uporabniki. To lahko oteži uporabo vsebin za ljudi s posebnimi potrebami.
 • različne kompleksne tabele s podatki (npr. kazalnik kakovosti v obliki slike PNG),
 • organigrami Lekarn Maribor
 • Nekateri elementi nimajo vpisanega optimalnega alternativnega opisa. Vpisovanje alternativnega opisa za nazaj bi predstavljalo nesorazmerno breme, saj se večina objav nanaša na aktualno dogajanje, ki je že preteklo in ne bi imelo sorazmerne uporabne vrednosti za uporabnika. Novejši elementi bodo imeli vpisan alternativni opis.

DOSTOPNE ALTERNATIVE:

Vse informacije, ki so dostopne na spletnih straneh Lekarn Maribor, lahko uporabniki lekarniških storitev pridobijo:

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila nazadnje revidirana 23. 8. 2023.

Povratne in kontaktne informacije

Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletišču https://www.mb-lekarne.si/  kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov: info@mb-lekarne.si

ali preko pošte na naslov:

Lekarne Maribor
Minařikova ulica 6
2000 Maribor

tel: 02/450 27 83

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

Izvršilni postopek

V primeru nezadovoljivih odgovorov na katero koli obvestilo ali zahtevo, poslano v skladu z 8. členom Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo
MINISTRSTVO ZA DIGITALNO PREOBRAZBO
Davčna ulica 1 
1000 Ljubljana 

POVEZAVA

Prikaži na zemljevidu

tel: 01 555 58 48
e-pošta: gp.irsid@gov.si
 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0