Zdravila, ki so v testiranju proti novemu koronavirusu SARS-CoV-2, NISO za samozdravljenje!

Strokovnjaki po vsem svetu pospešeno razvijajo in iščejo zdravila, ki bi delovala proti povzročitelju bolezni COVID-19, virusu SARS-CoV-2. Tako potekajo testiranja s poskusnimi zdravilnimi učinkovinami kot tudi z že registriranimi zdravili, ki pa so pridobila dovoljenje za promet za druga bolezenska stanja. Trenutno še ni zdravila, ki bi bilo registrirano za zdravljenje COVID-19 ali zaviranje pomnoževanja novega koronavirusa. V zadnjih nekaj dnevih dobivamo obvestila, da posamezniki preventivno samoiniciativno uživajo zdravila na osnovi vesti iz medijev in medmrežja. Med zdravili, ki so jih začeli nekateri posamezniki uživati samoiniciativno (brez vednosti lečečega zdravnika ali farmacevta), sta predvsem zdravili klorokin in hidroksiklorokin, ki se sicer uporabljata proti malariji in kroničnim vnetnim procesom. Prav tako nekateri posamezniki samoiniciativno posegajo po antibiotikih in jih uporabljajo kot preventivo ali celo za zdravljenje virusne bolezni, povzročene z novim koronavirusom. Tako samozdravljenje ni le škodljivo, temveč je lahko tudi smrtno nevarno! Prevelik odmerek klorokina ali hidroksiklorokina povzroči bruhanje, drisko, težave z očmi, nepravilno delovanje živčevja, lahko pa pride tudi do resnih zapletov delovanja srca, v nekaterih državah beležijo zaradi samozdravljenja z omenjenimi zdravili celo smrtne primere. 

Samozdravljenje simptomov pri blagem poteku bolezni COVID-19, naj po potrebi vključuje zdravila, ki znižujejo povišano telesno temperaturo, odpravljajo bolečine, in zdravila, ki lajšajo kašelj. tako preventiva kot zdravljenje z drugimi potencialnimi zdravili je izključno v pristojnosti zdravnikov ob posvetovanju glede delovanja zdravil in neželenih učinkov s farmacevti.

Vir: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo, Skupina za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z virusom SARS CoV-2

Kategorije

Zadnje objave

Eterična olja

Uporaba eteričnih olj v našem vsakdanjiku postaja vse bolj priljubljena. Privabljajo nas dišeče...

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI,

Pregled pri zdravniku se navadno zaključi s predpisom recepta za zdravilo, ki ga bolnik potrebuje. Zdravila, ki so predpisana na zdravniški recept, se smejo izdajati samo v lekarnah. V članku so zbrane razlage in pomembne informacije, ki jih morate vedeti, ko prejmete recept za zdravilo.

11.08.2023

PRAVILA IN POGOJI NAGRADNE IGRE MARIFIT MAGNEZIJ EQUA

Lekarne Maribor vas obveščajo, da bodo v ponedeljek, 14. 8.  poslovale po običajnem delovnem času.
Delovni čas lekarn lahko preverite na spletni strani www.mb-lekarne.si


 

ZDRAVJE V VSAK DOM 2022

Vabimo vas na tradicionalno prireditev »Zdravje v vsak dom«, ki bo v SOBOTO, 10. junija, od 9.30 do 14.00 ure na Trgu svobode v Mariboru . Lekarniški farmacevti vam bodo podali številne koristne informacije o pravilni in varni uporabi zdravil, kot tudi o preventivi in zdravem načinu življenja.

PREGLED UPORABE ZDRAVIL (PUZ)

Pregled uporabe zdravil je prostovoljen, diskreten, organiziran, predhodno dogovorjen in voden pogovor z magistrom farmacije, ki se ukvarja z individualno, strokovno in celostno obravnavo pacienta.

TOBAČNI DIM NAM ŠKODUJE - OPUSTITE KAJENJE

Raba tobaka je dejavnik tveganja za nastanek in razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so pogosto neposreden vzrok smrti kadilcev. 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0