MULTIPLA SKLEROZA

Pojavnost

Multipla skleroza je bolezen osrednjega živčevja, ki je predvsem pri mladih odraslih ljudeh poglavitni vzrok invalidnosti. Po vsem svetu prizadene več kot 1,1 milijona ljudi. Ženske prizadene dvakrat pogosteje kot moške, bolniki pa so pretežno belci. Pri večini prizadetih diagnosticirajo multiplo sklerozo v starosti od 30 do 50 let, čeprav lahko nastopi že dosti prej. Prevalenca v zmernem klimatskem pasu se giblje med 50 in 100 bolnikov na 100.000 prebivalcev, v tropskem pasu pa med 5 do 10 bolnikov na 100.000 prebivalcev. Torej je bolezen tem pogostejša, čim dlje od ekvatorja ljudje živijo. Obstajajo tudi znaki, ki kažejo, da je pojav bolezni v urbanih naseljih pogostejši kot na podeželju.

Vzrok za razvoj bolezni

Multipla skleroza je zahrbtna, kronična ali v presledkih ponavljajoča se napredujoča vnetna bolezen osrednjega živčevja – prizadene hrbtenjačo in možgane. Živčevje sestavljajo živci, le-ti pa so sestavljeni iz živčnih vlaken in obdani so z mielinsko ovojnico. Mielin, ki je osnovni gradnik mielinske ovojnice, deluje kot izolator in električnim živčnim dražljajem omogoča, da v možgane in iz njih potujejo izredno hitro. Pri multipli sklerozi se mielin okvari in tudi propada (demielinizacija), zato živčni dražljaji po osrednjem živčevju ne morejo potovati tako hitro. Predele, v katerih se pojavi demielinizacija, imenujemo plaki. V plakih se pojavi vnetje, kar še poveča prestopanje vnetnih celic v prizadeti predel (lezijo). To potem povzroči nadaljnjo demielinizacijo. Končno se vnetje umiri in lezije se zabrazgotinijo. Te se lahko v osrednjem živčevju pojavijo na različnih mestih in ob različnem času, zato se simptomi multiple skleroze razlikujejo glede na njihovo lego.Za klinično multiplo sklerozo je značilna prisotnost simptomatičnih poškodb osrednjega živčevja in napredujoče odpovedovanje. Prisotni so tudi znaki motenj delovanja imunskega sistema: aktivirani limfociti T in makrofagi, ki so jih našli v okvarah številnih bolnikov z recidivno remitentno multiplo sklerozo, potrjujejo avtoimunski izvor. Kot kaže, kloni celic T pri genetsko občutljivih bolnikih napadejo oligodendrocite in mielin, kar privede do izgube oligodendroglialnih celic in demielinacije. Ko je mielinski ovoj uničen, prizadeti živec ne more več pravilno prenašati signalov, česar posledica so lahko kratki stiki pri posredovanju živčnih impulzov. V zgodnjem stadiju se lahko pojavita aksonalna izguba in možganska atrofija, kumulativna in nepovratna aksonalna izguba pa vodi v pro-gresivno invalidnost. Izvor bolezni je kljub obsežnemu raziskovanju še vedno neznan, vendar o njem obstajajo različne teorije.

Simptomi bolezni

Simptomi bolezni so odvisni od mesta nastanka demielinacijskih okvar, zatorej niso specifični. Med najpogostejše simptome sodijo: slaba koordinacija, motnje vida, težave z govorjenjem, težave z nadzorom nad mehurjem in črevesom, šibkost udov, težave s spominom in koncentracijo, mravljinčenje ali omrtvelost v udih, spolne težave, utrujenost, bolečine, epileptični napadi, bruhanje, slabost in vrtoglavica ter naglušnost. Okvare, ki lahko poškodujejo osrednje živčevje, lahko nastanejo, čeprav bolnik sploh nima nikakršnih simptomov; nove okvare lahko kadarkoli povzročijo izgubo specifičnih funkcij, pogosto pa celo spremenijo posameznikovo osebnost. Bolnik se je prisiljen spoprijemati z boleznijo ob vsakem novem napadu.

Diagnoza multiple skleroze

Zaenkrat še nimamo preprostega in specifičnega testa za postavitev diagnoze. Značilni simptomi in znaki se potrdijo z več testi in postopki, kot so:

nevrološki pregled (pregled delovanja živčevja),

analiza cerebrospinalne tekočine, ki jo dobimo z lumbalno punkcijo (značilno je povišano število levkocitov in beljakovin),

magnetno resonančno slikanje, s katerim ugotovimo predele možganov, ki so izgubili mielin,

evocirani potenciali, pri katerih merimo reakcijo osrednjega živčevja na specifično stimulacijo.

Razvoj bolezni

Potek oziroma razvoj multiple skleroze je nepredvidljiv in se lahko od posameznika do posameznika močno razlikuje. Glede na različen potek in na njeno klinično manifestacijo lahko bolezen razdelimo na več podtipov, denimo na štiri klinične vrste:

Recidivna remitentna multipla skleroza je njen najpogostnejši tip in jo diagnosticirajo pri več kod 80% simptomatičnih bolnikov. Ta tip multiple skleroze je na začetku lahko klinično neaktiven, in sicer celo po več let. Za nepredvidljive zagone bolezni, ki pričajo o njeni aktivnosti, je značilen pojav novih simptomov ali povrnitev prejšnjih. Recidivne epizode se izmenjujejo z različno dolgimi stabilnimi obdobji, obdobji remisije (to so obdobja, ko so simptomi delno ali v celoti odsotni).

Progresivna recidivna multipla skleroza se že na začetku razlikuje od drugih po močno stopnjujočem poteku z akutnimi recidivi (po katerih se bolnik lahko docela opomore ali pa ne). Za obdobja med recidivi je značilno nezaustavljivo napredovanje bolezni. Ta oblika multiple skleroze je zelo redka.

Primarna progresivna multipla skleroza nastopi le pri zelo majhnem številu bolnikov. Zanjo je značilno počasno, a vztrajno napredovanje. V obdobju desetih let bolniki občasno sicer izkusijo obdobja stabilnosti bolezni, nikoli pa remisije. Pri nekaterih bolnikih se stanje naglo poslabša v hudo invalidnost. Za primarno progresivno multiplo sklerozo trenutno ni odobreno nobeno zdravilo.

Sekundarno progresivno multiplo sklerozo imajo tudi za drugo fazo bolezni pri približno 30% do 50% bolnikov, ki so jim pred desetimi leti kot začetno diagnozo postavili recidivno remitentno multiplo sklerozo. Po obdobjih v presledkih ponavljajočih se napadov in vmesnih remisij bolezen zanesljivo in stopnjujoče napreduje ter se naposled razvije v sekundarno progresivno multiplo sklerozo. Izid bolezni je pri tej vrsti multiple skleroze lahko bodisi maligen bodisi benigen.

Individualizirano zdravljenje

Osebe, ki trpijo za multiplo sklerozo, so v različnih kliničnih fazah in na različnih stopnjah razvoja bolezni. Zato je zanje nadvse pomembno, da jim že na začetku pomagamo sprijazniti se z njihovo diagnozo, kajti prav negotova prihodnost je za večino prizadetih največje psihično breme.

Imunosupresivno zdravljenje je le delno učinkovito, saj uničujejo ne le povzročitelje vnetij, avtoagresivne celice T, temveč tudi protivnetne supresivne celice T. Pri akutnih poslabšanjih kortikosteroidi pomagajo skrajšati trajanje zagona, vendar niti najmanj ne spremenijo pogost-nosti poslabšanj niti ne preprečijo napredovanja bolezni. Trenutno ni zdravila, ki bi multiplo sklerozo docela pozdravilo, vendar lahko interferon beta zmanjša pogostnost in resnost kliničnih napadov recidivno remitentne multiple skleroze ter zamakne čas, ko bolezen napreduje v invalidnost, oziroma čas, ko bolniki s sekundarno progresivno multiplo sklerozo postanejo privezani na voziček. Sočasno zmanjša število dni, ki jih mora bolnik z multiplo sklerozo prebiti v bolnišnici, ter količino kortikosteroidov, potrebnih za akutno zdravljenje. S slikanjem z MR smo lahko dokazali, da je interferon beta pri osebah z multiplo sklerozo uspelo zmanjšati pojav možganskih sprememb, učinek je bil odvisen od velikosti odmerka. Sedaj potekajo študije z bolniki, ki imajo primarno progresivno multiplo sklerozo.

Razlogi za zgodnji začetek zdravljenja

Vnetna žarišča pri recidivno remitentni multipli sklerozi se pojavijo še prej preden so vidni klinični znaki. Pogosto začne pred prvim zagonom bolezni in se navadno nadaljuje tudi med remisijami, pa tudi aksonalne izgube se začnejo že v zgodnjem stadiju bolezni. Novejši klinični podatki kažejo, da ne smemo odlašati z zdravljenjem v času, ko še prevladuje vnetje, vendar še ni pa prišlo do znatne, nepovratne aksonalne izgube. V prid zgodnjega zdravljenja govori tudi dejstvo, da čim bolj bolezen napreduje, tem težje jo obvladujemo. Poleg tega predklinični in tudi klinični podatki potrjujejo, da so pozitivni učinki interferona beta premosorazmerni z velikostjo odmerkov kakor tudi s pogostnostjo dajanja. Mednarodna izjava o konsenzu glede uporabe snovi za spreminjanje poteka bolezni pri bolnikih z multiplo sklerozo, navaja, da je “zgodnje zdravljenje z zdravili, ki zmanjšujejo vnetje, smotrna strategija zdravljenja za dolgoročno vplivanje na napredujoče faze bolezni”.

Katera zdravila se uporabljajo pri zagonih multiple skleroze?

interferoni beta,

glatiramer acetat,

glukokortikoidi,

zaviralci imunskega sistema,

antidepresivi za zdravljenje depresij,

antiholinergiki za lajšanje težav pri mokrenju,

karbamazepin za zdravljenje akutnih bolečin,

mišični relaksanti pri mišičnih krčih in otrdelosti,

nesteroidni antirevmatiki za lajšanje bolečin v mišicah,

Na kaj morajo biti bolniki z multiplo sklerozo še posebej pozorni?

Kljub napredujoči bolezni mora bolnik ohraniti normalen način življenja. Ostati mora telesno dejaven in skrbeti za ustrezno telesno težo, da ga le-ta ne bo dodatno ovirala pri gibanju. Redna hoja, plavanje in fizioterapija pomagajo vzdrževati telesno in psihično zdravje. Bolnik se mora naučiti opazovati samega sebe, da bo znal presoditi, kako določeni dejavniki vplivajo nanj.

Elvira Omerović Pešec, mag.farm.

Kategorije

Zadnje objave

Eterična olja

Uporaba eteričnih olj v našem vsakdanjiku postaja vse bolj priljubljena. Privabljajo nas dišeče...

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI,

Pregled pri zdravniku se navadno zaključi s predpisom recepta za zdravilo, ki ga bolnik potrebuje. Zdravila, ki so predpisana na zdravniški recept, se smejo izdajati samo v lekarnah. V članku so zbrane razlage in pomembne informacije, ki jih morate vedeti, ko prejmete recept za zdravilo.

11.08.2023

PRAVILA IN POGOJI NAGRADNE IGRE MARIFIT MAGNEZIJ EQUA

Lekarne Maribor vas obveščajo, da bodo v ponedeljek, 14. 8.  poslovale po običajnem delovnem času.
Delovni čas lekarn lahko preverite na spletni strani www.mb-lekarne.si


 

ZDRAVJE V VSAK DOM 2022

Vabimo vas na tradicionalno prireditev »Zdravje v vsak dom«, ki bo v SOBOTO, 10. junija, od 9.30 do 14.00 ure na Trgu svobode v Mariboru . Lekarniški farmacevti vam bodo podali številne koristne informacije o pravilni in varni uporabi zdravil, kot tudi o preventivi in zdravem načinu življenja.

PREGLED UPORABE ZDRAVIL (PUZ)

Pregled uporabe zdravil je prostovoljen, diskreten, organiziran, predhodno dogovorjen in voden pogovor z magistrom farmacije, ki se ukvarja z individualno, strokovno in celostno obravnavo pacienta.

TOBAČNI DIM NAM ŠKODUJE - OPUSTITE KAJENJE

Raba tobaka je dejavnik tveganja za nastanek in razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so pogosto neposreden vzrok smrti kadilcev. 

Ko obiščete našo spletno stran, samodejno namestimo potrebne piškotke v vašo napravo, da se lahko naša spletna stran pravilno prikazuje in deluje. V vašo napravo lahko namestimo tudi neobvezne analitične in marketinške piškotke, če izberete možnost »Sprejmi vse«. Ti piškotki zbirajo in analizirajo različne informacije o vaši interakciji z našim spletno stranjo in drugimi spletnimi mesti za ciljno usmerjeno oglaševanje.

Prosimo, kliknite gumb  Sprejmi vse, če se strinjate z uporabo vseh vrst piškotkov ali zavrnite neobvezne piškotke s klikom na Zavrni vse '. Za več informacij si oglejte našo Politiko piškotkov.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Lekarne Maribor
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0