VRTNI TIMIJAN (Thymus vulgaris)

Družina: Ustnatice – Lamiaceae

KRATEK OPIS RASTLINE

Vrtni timijan je nizek, razvejan, trajen polgrmiček, ki zraste do 50 cm visoko. Tudi korenika je olesenela. Lističi so nasprotni, majhni, ozki, svetlozeleni in prosojno pikčasti. Na koncih vej so v zalistju vsakega lista drobni, šopasti, kratkopecljati rožnatordeči cvetovi. Cveti od maja do avgusta.

UPORABNI DELI IN UČINKOVINE

Kot drogo nabiramo celo zelišče v času cvetenja ali pa samo 4–8 mm lističe z olesenelih stebelc.

Na svetlozelenih listih so vidne temne pike. Tam so oljne žleze, kjer je eterično olje, ki je glavna sestavina timijana. V eteričnem olju prevladujeta fenolni spojini – timol in karvakrol. Timijan vsebuje tudi čreslovine (ki so značilne spojine za družino ustnatic), triterpene, organske kisline, grenčine, smole in vitamin B1.

 DELOVANJE IN UPORABA

Timijan se priporoča ob kašlju. Deluje na bronhije, jih širi in utekočinja sluz v dihalih (sekretolitik). Njegovo ekspektoralno in bronhospazmolitično delovanje olajša produktivni kašelj, pomaga pa tudi pri bronhitisu in oslovskem kašlju.

V obliki raztopine ga uporabljamo za grgranje ob hripavosti, vnetih glasilkah in žrelu. Pri vnetju želodčne sluznice in črevesja izboljšuje prebavo in odvaja vetrove. Prav tako se priporoča za zdravljenje in preprečevanje slabega zadaha.

PRIPRAVKI IZ TIMIJANA

Pripravimo si lahko napitek v obliki čaja. Vedno pripravimo poparek in popijemo 3–4 skodelice na dan.

Učinkovit timijanov pripravek je tudi sirup, ki pomaga pri lajšanju produktivnega kašlja.

Pripravki z eteričnimi olji timijana v obliki mazil in tinktur se uporabljajo za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih ter ob prehladnih obolenjih.

PREVIDNOST PRI UPORABI

Pripravki s timijanovim eteričnim oljem niso primerni za otroke, mlajše od treh let, če jih vtiramo v kožo med lopaticami in po prsih, ker lahko povzročijo refleks hipersekrecije. Prav tako velja previdnost pri bolnikih s ščitnico, saj lahko povzroči alergijsko reakcijo. V času nosečnosti in dojenja se pripravki iz timijana odsvetujejo.

ALI STE VEDELI, DA:

  • botanično ime Thymus izhaja iz grške besede thymon, ki pomeni pogum.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0