VIRGINIJSKI NEPOZEBNIK (Hamamelis virginiana)

VIRGINIJSKI NEPOZEBNIK (Hamamelis virginiana)

Družina: Nepozebnikovke – Hamamelidaceae

KRATEK OPIS RASTLINE

Virginijski nepozebnik je do 10 m visok drevesast grm. Njegova domovina je Severna Amerika. Severnoameriški Indijanci cenijo nepozebnik zaradi zdravilnega in lepotilnega učinka. Na vejah so kratkopecljati listi, ki so jajčasto okrogli, ovalno nazobčani, na zgornji strani lista svetlozeleni, spodaj pa temnozeleni in dlakavi. Cvetovi se pojavijo jeseni, so dvospolni, rumene barve, nitasti in združeni v glavičasta socvetja. Plodovi se razvijejo in dozorijo šele naslednjo pomlad, šele jeseni pa se plodovi odprejo. Suhi plod izvrže semena tudi do 5 m daleč. Grm virginijskega nepozebnika je dobil tudi ime čudežna leska, ker se na njem plodovi razvijejo prej kot cvetovi. Kot okrasni grm raste tudi pri nas v parkih in na vrtovih.

UPORABNI RASTLINSKI DELI IN NJIHOVE UČINKOVINE

Kot droga se uporabljajo jeseni nabrani in posušeni listi ter skorja in mlade veje, ki pa se nabirajo spomladi.

V skorji virginijskega nepozebnika je do 12 % čreslovin, predvsem galotanini – hamamelitanin, v listih pa so v nekoliko manjši količini čreslovine katehinskega tipa – predvsem oligomerni proantocianidini. V drogi so prisotni še flavonoidi (kemferol, kvercetin, astragalin) ter eterična olja.

DELOVANJE IN UPORABA

Virginijski nepozebnik zaradi adstringentnega delovanja uporabljamo za zdravljenje vnetih dlesni in ustne votline. Čreslovina krči tkivo, spodbuja strjevanje krvi in zavira vnetje. Tudi ob težavah s hemoroidi se priporoča uporaba nepozebnika v obliki obkladkov, mlačnih kopeli ali mazil. Zunanja uporaba v obliki kopeli ali mazila se svetuje tudi ob poškodovani koži, za lajšanje težav z nevrodermitisom ter ob negi ven in krčnih žil.

Ljudsko zdravilstvo priporoča tudi notranjo uporabo droge kot pomoč pri zdravljenju akutne driske. 

PRIPRAVKI IZ VIRGINIJSKEGA NEPOZEBNIKA

Poparek pripravimo tako, da 1 žličko skorje ali 2–3 žličke listov prelijemo z 200 ml vrele vode in pustimo pokrito 15 minut. Pijemo ali grgramo večkrat na dan.

Obkladki: 2–4 žličke skorje ali 3–6 žličk listov zakuhamo v 250 ml vode, prevremo in pustimo pokrito 15 minut. Uporabljamo vedno mlačno ali hladno. 

PREVIDNOST PRI UPORABI

O varnosti nepozebnika v času nosečnosti in dojenja ni podatkov, zato se o uporabi priporoča posvet z zdravnikom. Stranskih učinkov ob zunanji uporabi ni. Pri notranji uporabi pa se lahko pojavijo želodčne težave, predvsem pri občutljivejših osebah.

ALI STE VEDELI, DA:

– je danes nepozebnik zelo priljubljen v naravni kozmetiki,

– ga imenujejo tudi čudežna leska, ker drevo čez leto najprej obrodi sadež, šele nato zacveti,

– so se prvi primerki nepozebnika pojavili že pred 60 milijoni let v Severni Ameriki.

 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0