VELIKI JESEN (Fraxinus exselzior)

AVTOPORTRET ZDRAVILNE RASTLINE

VELIKI JESEN (Fraxinus exselzior), družina: Oljkovke (Oleaceae)

Kratek opis rastline

Jesen je zelo lepo listopadno drevo, ki raste po vsej Evropi. Ima jajčaste, nasprotno ležeče, podolgovate neparne liste, sestavljene iz 9–13 lističev. V zimskem času, ko je drevo brez listov, so na vejah opazni značilno veliki, luskasti rdeče-črni žametni popki. Zacveti še pred ozelenitvijo. Cvetovi so v latastem socvetju, iz njih se razvijejo krilati plodovi, ki jih veter raznaša naokoli. Značilnost jesena je, da so na listih, cvetovih in mladih vejah žleze, v katerih nastaja manitol.

Uporabni rastlinski deli in učinkovine

Kot drogo uporabljamo mlade liste, ki jih nabiramo pozno spomladi. Listi so nekoliko lepljivi in sladkega okusa.

Učinkovine, ki so v listih

Sladkorni alkohol – manitol, eterična olja, kumarinski glikozid fraksin, čreslovine …

Delovanje in uporaba

Uporaba jesenovih listov je danes omejena le na tradicionalno zdravilstvo. Učinkovine v listih jesena delujejo kot osmotsko odvajalo. Za to je zaslužen manitol. Z osmoznim delovanjem se doseže, da pritegne v črevo velike količine vode in tako se vsebina in volumen črevesja povečata. Odvajalni učinek po navadi nastopi po 8–9 urah. Droga deluje tudi rahlo diuretično, zato se v ljudskem zdravilstvu uporablja za zmanjšanje težav ob kamnih in pesku v mehurju in ledvicah.

Previdnost pri uporabi

Pri uporabi ni neželenih stranskih učinkov.

Priporočeni pripravki

Čaj – pripravimo kot poparek tako, da vzamemo 1 zvrhano žlico posušenih listov jesena (20 g) in jih prelijemo s pol litra vrele vode. Pokrito pustimo do ohladitve, nato precedimo in popijemo 4–5 skodelic dnevno.

Ali ste vedeli, da:

– so manitol, ki ga uvrščamo med poliole, včasih pridobivali le iz cvetočih jesenov. Danes ga pridobivajo z redukcijo glukoze,

– jesen izloča mano-medeno roso, ki je sladek sok in je v kapljicah na listih, cvetovih in vejah in se izloča iz poškodovanega rastlinskega tkiva, je sladkega okusa, po zaslugi manitola,

– manitol uporabljajo tudi pri lajšanju abstinenčnih sindromov pri odvajanju narkomanov, ki so odvisni od heroina, kokaina in amfetaminov,

– je manitol v raznih živilih kot sladkorni nadomestek tudi za sladkorne bolnike.

Alenka Žišt, farmacevtski tehnik 

Kategorije

Zadnje objave

Eterična olja

Uporaba eteričnih olj v našem vsakdanjiku postaja vse bolj priljubljena. Privabljajo nas dišeče...

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI,

Pregled pri zdravniku se navadno zaključi s predpisom recepta za zdravilo, ki ga bolnik potrebuje. Zdravila, ki so predpisana na zdravniški recept, se smejo izdajati samo v lekarnah. V članku so zbrane razlage in pomembne informacije, ki jih morate vedeti, ko prejmete recept za zdravilo.

11.08.2023

PRAVILA IN POGOJI NAGRADNE IGRE MARIFIT MAGNEZIJ EQUA

Lekarne Maribor vas obveščajo, da bodo v ponedeljek, 14. 8.  poslovale po običajnem delovnem času.
Delovni čas lekarn lahko preverite na spletni strani www.mb-lekarne.si


 

ZDRAVJE V VSAK DOM 2022

Vabimo vas na tradicionalno prireditev »Zdravje v vsak dom«, ki bo v SOBOTO, 10. junija, od 9.30 do 14.00 ure na Trgu svobode v Mariboru . Lekarniški farmacevti vam bodo podali številne koristne informacije o pravilni in varni uporabi zdravil, kot tudi o preventivi in zdravem načinu življenja.

PREGLED UPORABE ZDRAVIL (PUZ)

Pregled uporabe zdravil je prostovoljen, diskreten, organiziran, predhodno dogovorjen in voden pogovor z magistrom farmacije, ki se ukvarja z individualno, strokovno in celostno obravnavo pacienta.

TOBAČNI DIM NAM ŠKODUJE - OPUSTITE KAJENJE

Raba tobaka je dejavnik tveganja za nastanek in razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so pogosto neposreden vzrok smrti kadilcev. 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0