ŠENTJANŽEVKA (Hypericum perforatum)

Družina: Krčničevke (Hyperiaceae)

KRATEK OPIS RASTLINE:

Šentjanževka je do 70 cm visoka pokončna trajnica. Steblo je izrazito dvorobo in rjavkaste barve. Listi so nasprotni, jajčasti in posejani s številnimi pikicami, to so žleze, v katerih je eterično olje. Šentjanževka ima zlatorumene cvetove, združene v pakobulastem socvetju. Cveti od junija do avgusta.

UPORABNI ZDRAVILNI DELI IN UČINKOVINE:

- Kot droga se uporabljajo posušeni zgornji deli rastline, nabrani v času cvetenja.

- Farmakološko pomembne sestavine so: hipericin, psevdohipericin, flavonoidi, čreslovine, derivati kavne kisline, eterično olje …

DELOVANJE IN UPORABA:

S kliničnimi raziskavami so potrdili vpliv šentjanževke na depresivna razpoloženja in vpliv na lahke do srednje težke endogene depresije. Antidepresivno delovanje sicer nastopi šele po 2–4 tednih. V tem času se izboljša razpoloženje, zmanjša občutek izčrpanosti, utrujenosti in brezvoljnosti. Raziskave so pokazale, da se je po 14-dnevnem uživanju izvlečkov iz šentjanževke povečalo število receptorjev za noradrenalin in serotonin v možganih.

Zunanja uporaba šentjanževke se priporoča v obliki oljnih pripravkov za oskrbo ran, opeklin ter ozeblin. Šentjanževo olje je primerno tudi za masažo ob revmatičnih obolenjih, putiki, išiasu, udarninah ter mišičnih in živčnih bolečinah.

PREVIDNOST PRI UPORABI:

- Previdnost velja ob uporabi šentjanževke in sočasnem izpostavljanju soncu, saj lahko pride do fototoksičnosti in alergij.

- V času nosečnosti in dojenja se ne priporoča uživanje šentjanževke, ker ni podatkov o varnosti uporabe v tem obdobju.

- Šentjanževka in njeni preparati se odsvetujejo ob hkratnem uživanju zdravil za zdravljenje okužb z virusom HIV, z imunosupresivnimi zdravili ob presaditvi organov, z zdravili za preprečevanje strjevanja krvi ter ob jemanju kontraceptivov.

PRIPOROČENI PRIPRAVKI:

Čaj – pripravimo poparek iz 2 žličk posušene droge in 150 ml vrele vode, po 10 min precedimo in popijemo 1 skodelico zjutraj in 1 zvečer. Upoštevati moramo, da učinek nastopi šele po 2–4 tednih.

Olje – 300 g drobno zrezane sveže cvetoče zeli šentjanževke prelijemo z 1 l olivnega olja. Dobro zaprto steklenico postavimo na sonce za 2 meseca, večkrat pretresemo, precedimo in shranimo v hladnem in temnem prostoru. Šentjanževo olje je rubinasto rdeče barve.

V lekarni so na voljo tudi registrirani in standardizirani pripravki iz šentjanževke, v obliki tablet ali kapsul.

ALI STE VEDELI, DA…

- ime šentjanževka izhaja iz dejstva, da je rastlina v popolnem razcvetu na šentjanževo, 24. junija,

- so ljudje nekoč verjeli, da seme šentjanževke v škornjih usmerja iskalce vodnjakov, izvirov in zakladov. 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0