PEGASTI BADELJ (Sylibum marianum)

PEGASTI BADELJ (Sylibum marianum) 

Družina: Nebinovke – Asteraceae 

KRATEK OPIS RASTLINE

Pegasti badelj je do 150 cm visoka robustna enoletnica ali dvoletnica. Njegovo steblo je golo ali rahlo pajčevinasto, puhasto in votlo. Ima velike zelene liste, ki so belo žilnati, na njih pa so vidne bele lise. Na robovih listov so rumenkaste bodice. Cvetovi so cevasti in dolgopecljati, dvospolni in združeni v škrlatni venec. Ovojkovi listi, ki objemajo cvet, se prekrivajo kot strešniki, zunanji listi pa imajo nazaj upognjene žlebičaste trne. Plod pri pegastem badlju imenujemo rožka, ker je seme zraslo z oplodjem. Je gladek, črn do rjavo lisast in ima ščetinasto kodeljico, ki kmalu odpade.

Pegasti badelj cveti od junija do septembra.

UPORABNI RASTLINSKI DELI IN NJIHOVE UČINKOVINE

Kot droga se uporabljajo zreli, posušeni plodovi, ki smo jim odstranili kodeljico. Uporabljajo se tudi sveži nadzemni deli rastline. Nabiramo jih v času cvetenja. Mlade liste, ki jim odstranimo bodice, lahko uporabljamo kot dodatek k solatam ali kot špinačo.

Plodovi pegastega badlja vsebujejo zmes treh flavonolignanov z imenom silimarin. Glavne sestavine silimarina so: silibin, silikristin in silidianin. Izoliranih in dokazanih je bilo še več flavonoidov (taksifolin, kvercetin …), do 25 % beljakovin, 20–30 % olja z visoko vsebnostjo linolne, oleinske in palmitinske kisline. 

Tudi v zelenem delu rastline so večje količine flavonoidov, fumarna kislina ter poliacetileni.

DELOVANJE IN UPORABA

Pegasti badelj deluje antioksidativno, torej ščiti telo pred nenadzorovanimi oksidativnimi stresi, ter hepatoprotektivno – ščiti jetra pred strupi. Tudi pri zastrupitvah z gobami (zelena mušnica …) se silimarin injicira intravensko. Sam mehanizem delovanja, po katerem pripravki iz badlja dosežejo ta učinek, še ni popolnoma raziskan, domnevajo pa, da so vsaj trije mehanizmi delovanja.

Silimarin deluje proti številnim jetrnim strupom tako, da spremeni zunanjo zgradbo jetrnih celic (hepatocitov), s tem prepreči vstop strupom in pospeši delovanje encima polimeraze, kar pa poveča sintezo beljakovin v ribosomih. Aktivira encime v jetrih, ki razgrajujejo tuje snovi. Prav tako spodbuja celično obnovo po poškodbi, ki ga opravljala mehanizem, ki s pomočjo silimarina vpliva na sinteze DNA in RNA in proteinov ter tako posledično stimulira obnovo poškodovanih jetrnih celic.

Uporaba pegastega badlja se priporoča za preprečevanje in zdravljenje toksičnih okvar jeter, ki so posledica alkohola in strupov, ter kot dodatno sredstvo pri kroničnih vnetjih in cirozi jeter. 

Kljub visoki vsebnosti učinkovin droga nima stranskih učinkov in se lahko priporoča za daljše obdobje zdravljenja jetrnih obolenj. Previdnost velja pri ljudeh, ki imajo alergijo na košarnice – nebinovke, v katero spada tudi badelj.

PRIPRAVKI IZ PEGASTEGA BADLJA

Najpogosteje se uporabljajo pripravljeni, standardizirani, visokokoncentrirani suhi izvlečki iz badlja v obliki kapsul, tablet ali kapljic. Dnevni odmerek silimarina, ki se priporoča, je od 200 do 400 mg.

Ker je silimarin slabo topen v vodi, se uporaba čaja iz plodov badlja ne priporoča, ker je učinek zelo majhen. V tradicionalni medicini se čaj še vedno pripravlja kot poparek zdrobljenih plodov badlja. 

Priprava:

  • 2 žlički na 2 dl vrele vode. 
  • Po desetih minutah precediti. 
  • 3–4 skodelice dnevno.

ALI STE VEDELI, DA:

– legenda govori, da je Marija iskala miren kraj, kjer bi dojila Jezusa, badelj pa jo je s svojimi listi zaščitil.

Med dojenjem je padlo tudi nekaj kapljic mleka na zel in ta ima še danes bele lise na listih.

Ko obiščete našo spletno stran, samodejno namestimo potrebne piškotke v vašo napravo, da se lahko naša spletna stran pravilno prikazuje in deluje. V vašo napravo lahko namestimo tudi neobvezne analitične in marketinške piškotke, če izberete možnost »Sprejmi vse«. Ti piškotki zbirajo in analizirajo različne informacije o vaši interakciji z našim spletno stranjo in drugimi spletnimi mesti za ciljno usmerjeno oglaševanje.

Prosimo, kliknite gumb  Sprejmi vse, če se strinjate z uporabo vseh vrst piškotkov ali zavrnite neobvezne piškotke s klikom na Zavrni vse '. Za več informacij si oglejte našo Politiko piškotkov.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Lekarne Maribor
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0