OKROGLOLISTNA ROSIKA (Drosera rotundifolia)

Družina: Rosikovke – Droseraceae

KRATEK OPIS RASTLINE

Okroglolistna rosika je do največ 20 cm visoka rastlina, ki ljubi mokra, šotnata tla. Je pogosta rastlina barij. V zemlji ima kratke vlaknaste korenine, iz katerih poganja pritlična rozeta skoraj okroglih listov. Ti so sočni, na zgornji strani pa so posuti z žleznimi laski in s škrlatno rdečimi žlezami. Te izločajo lepljiv, sladek, dišeč sok, ki privablja žuželke. Žrtev, ki jo privabi mamljiva past, se prilepi na list. Ta jo objame in stisne ter prebavi. Rastlina se na ta način priskrbi z dušikom, ki ga je v tleh, kjer običajno rastejo, zelo malo. Iz sredine listne rozete poganjajo stebelca, ki nosijo bele cvetne klase. Cveti poleti, in sicer od julija do avgusta.

UPORABNI DELI IN NJIHOVE UČINKOVINE

Uporablja se celotna cvetoča rastlina, ki se mora hitro in skrbno posušiti (najbolje v tanki plasti v sušilniku).

Njene najpomembnejše sestavine so naftokinonske spojine (drozeron, plumbagin), čreslovine, flavonoidi in sluzi.

V listih ima rosika posebne proteolitične fermente oz. encime, ki rastlini omogočajo razgradnjo beljakovin žuželk, ki se ujamejo na liste. Z razgradnjo beljakovin dobi rastlina dodaten dušik.

DELOVANJE IN UPORABA

Zdravilno učinkovitost ji dajejo predvsem naftokinoni, kot sta plumbagin in drozeron. Deluje spazmolitično na dihala in pomirja suh, dražeč kašelj. 

Pri učinkovini plumbagin so dokazali učinkovitost pri uničevanju različnih sevov bakterij, tudi streptokokov, ki so odporni proti antibiotikom, zato se pripravki iz rosike priporočajo kot dopolnilno zdravljenje ob prehladnih in respiratornih težavah.

Pripravki iz okroglolistne rosike so varni in učinkoviti za uporabo pri otrocih, kadar jih muči suh, dražeč kašelj, kot spremljevalno zdravljenje ob astmi in oslovskem kašlju ter hripavosti. 

V ljudski medicini se priporoča uporaba rosike tudi zunanje, na koži, za odstranjevanje kurjih očes in bradavic. Učinek je posledica vsebnosti proteolitičnih encimov v listih rosike, zato se uporablja sveži sok.

PREVIDNOST PRI UPORABI 

Kontraindikacije in stranski učinki niso znani. Uporaba je varna tudi pri otrocih. [VV1] Pri uporabi svežega soka za odstranjevanje bradavic in kurjih očes pa je treba paziti, da ne nastanejo mehurji in vnetja na zdravi koži. 

PRIPRAVKI IZ ROSIKE

Priporoča se poparek iz 2 žličk posušene droge in 200 ml vrele vode. Pokrito pustimo 10 minut. Dnevno se priporoča zaužitje 3–4 skodelic svežega čaja.

Na trgu so pripravki iz okroglolistne rosike v obliki kapljic in sirupov.

ALI STE VEDELI, DA: 

  • je najbolj znana mesojeda rastlina ime dobila po kapljicah lepljivega izločka na listih, ki so videti kot rosa;
  • spada okroglolistna rosika med ogrožene rastline in je v Evropi kot samorasla rastlina pod strogo zaščito;
  • največ rastlin rosike za zdravilne pripravke uvažajo z Madagaskarja.

 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0