Družina: Oljčičevke – Eleagnaceae
KRATEK OPIS RASTLINE
Navadni rakitovec je listopadni grm oziroma drevo, ki zraste tudi do 10 m. Uspeva do nadmorske višine 4000 m in je razširjen po celotni severni polobli. Ima trnate veje, srebrno skorjo, ozke liste, ki so suličasti in dolgi 2–6 cm ter so sivozelene barve. Zacveti zgodaj spomladi. Rumenkasti cvetovi poženejo v pazduhah dvoletnih poganjkov. Rastlina je dvodomna, zato moramo imeti ženske in moške rastline, da dobimo plodove. Iz oplodja se na ženskih rastlinah razvijejo majhni jajčasti plodovi oranžnorumene barve.
UPORABNI RASTLINSKI DELI IN UČINKOVINE
Kot drogo uporabljamo rumeno-oranžne plodove, ki jih poberemo v septembru, preden so popolnoma zreli.
Vsebujejo velike količine vitamina C, 5–12-% maščobnega olja v svežem plodu, kjer je zastopana predvsem palmitinska kislina in karotenoidi (zaradi njih so plodovi rumeno-oranžni).
Olje v semenu je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot so linolna, linolenska in oleinska kislina. Vitamin C je v velikih količinah tako v oplodju kot v semenih. Količina vitamina C v rakitovcu pa je odvisna od rastišča, podnebja, letnega časa in drugih dejavnikov.
Poleg vitamina C so prisotne še oksalna, citronska, vinska, jabolčna in jantarjeva kislina.
Jeseni vsebujejo plodovi tudi masleno kislino, ki daje plodovom neprijeten okus, ko so zreli, zato jih pobiramo še pred popolno zrelostjo.
DELOVANJE IN UPORABA
Olje iz plodov deluje baktericidno, proti vnetjem, kot pomoč pri celjenju ran in glajenju brazgotin postoperacijskih ran.
Olje iz semen rakitovca deluje antioksidativno in preprečuje nastanek krvnih strdkov, ker znižuje raven fibrina v krvi. Poskusi na živalih so potrdili blagodejen učinek olja rakitovca na poškodovano in vneto želodčno sluznico.
Flavonoidi ugodno vplivajo na elastičnost ožilja in povečajo črpalno moč srca. Potrjeno je tudi delovanje na stimulacijo imunskega sistema, odlikuje pa se tudi kot odličen antioksidant. Poleg visoke vsebnosti vitamina C vsebujejo plodovi rakitovca še vitamin E in betakarotene.
Plodove lahko uporabljamo za pripravo sokov in marmelad.
ALI STE VEDELI, DA:
- je rakitovec ena najbolj raziskanih rastlin glede vsebnosti vitamina C, glede na odvisnost raznovrstnosti rastišča, nadmorske višine in podnebnih razmer ter stopnjo zorenja.