NAVADNA PLAHTICA (Alchemilla xanthochlora)

Družina: Rožnice (Rosaceae)

KRATEK OPIS RASTLINE

Navadna plahtica je trajnica s plazečo in razvejano koreniko, iz katere poganjajo rjavo zelena stebla, ki so olistana in nosijo neznatne rumeno-zelene cvetove, združene v navidezne kobule. Listi so dlanasto razcepljeni na 5 do 11 krp. Na spodnji strani so listi svilnato dlakavi, robovi pa napiljeni. Zjutraj se na rob listne ploskve pogosto ujame rosna kapljica, ki krasi rastlino. Pri nas v naravi raste približno 25 vrst plahtic. Najpogosteje jo najdemo v predalpskih in alpskih predelih Slovenije, in sicer na travnikih, pašnikih, kamnitih pogorjih ter ob robovih gozda. Cveti od maja do avgusta.

UPORABNI RASTLINSKI DELI IN UČINKOVINE:

- Kot drogo uporabljamo zel cvetoče navadne plahtice, ki jo posušimo v senci, na prepihu (Alchemillae herba).

- Droga plahtice vsebuje: čreslovine, grenčine, flavonoide, saponine in majhne količine eteričnega olja.

DELOVANJE IN UPORABA:

Čeprav je plahtica v ljudskem zdravilstvu zelo priljubljena, je še zelo malo raziskana.

Tradicionalno se uporablja pri akutnih driskah, ker vsebuje čreslovine. Prav tako jo ljudska medicina priporoča za izpiranje ustne votline in žrela pri vnetjih in ranah. Pogosta je uporaba pri ženskih težavah, kot so menstrualni krči (deluje spazmolitično), zmanjša bolečino, pri premočnih mesečnih krvavitvah in pri belem toku. Čaj iz plahtice se lahko vključi tudi v shujševalne diete, ker daje občutek sitosti, razbremenjuje jetra in spodbuja presnovo.

PREVIDNOST PRI UPORABI:

Pri uporabi plahtice v predpisanih količinah ni pričakovati stranskih učinkov. 

PRIPOROČENI PRIPRAVKI:

Čaj – za pripravo čaja vzamemo veliko žlico posušene droge in jo prelijemo s pol litra vrele vode in pokrito pustimo 10 min, nato precedimo in popijemo 3 skodelice čaja dnevno.

Kopel – vzamemo 2 veliki žlici droge in prelijemo z 1 litrom vrele vode, pokrijemo in po 10 min precedimo in dodamo kopeli.

ALI STE VEDELI, DA…

- posušena plahtica v senu krepi zdravje živali in poveča njihovo odpornost,

- so Alkimisti upali, da bodo s pomočjo rose, ki se je v kapljicah zbirala na listih te rastline, nežlahtne kovine spreminjali v zlato.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0