NAVADNA KRHLIKA (Rhamnus frangula)

NAVADNA KRHLIKA (Rhamnus frangula), družina: Krhlikovke (Rhamnaceae)

Kratek opis rastline

Navadna krhlika je močno razvejan do 7 m visok grm ali nizko drevo. Skorja mladih vej je zelenkasto modre barve, starejše veje pa so rjavkaste in posejane s številnimi belimi plutovinastimi bradavicami. Veje so lahko lomljive in krhke, les pod lubjem pa je rumene barve. Listi so ovalni, celorobi in svetleči, na spodnji listni ploskvi so močno izražene listne žile. Iz zalistij poganjajo na kratkih pecljih zelenkasto beli cvetovi, iz katerih se kasneje razvijejo kot grah veliki koščičasti plodovi, ki so najprej zelene, nato rdeče, kasneje pa vijoličasto črne barve.

Uporabni rastlinski deli in njihove učinkovine

Kot droga se uporablja lubje mladih vej, ki mora biti brez lesa. Treba ga je dobro posušiti na soncu ali v sušilnici. Posušena droga se sme uporabljati šele po enem letu hranjenja, da se učinkovine v njej pretvorijo v oksidirano obliko antrakinonov.

Pomembne farmakološke spojine v skorji krhlike so: antrakinonski glikozidi, emodin, glukofrangulin, ki s sušenjem prehaja v frangulin, razni sladkorji, grenčine, smole in eterična olja.

Delovanje in uporaba

Iz lubja navadne krhlike dobimo drogo, ki je edina z najmočnejšim odvajalnim učinkom, ki raste pri nas. S staranjem droge (najmanj eno leto) oksidirajo kemične spojine do antrakinonskih oblik, ki pa imajo bistveno manj izražene stranske učinke in zelo močan odvajalni učinek. Odvajalni učinek je dosežen tako, da učinkovine dražijo sluznico črevesja, pospešijo peristaltiko in hkrati povečajo prepustnost za vodo in elektrolite, s tem se poveča tudi volumen črevesne vsebine.

Previdnost pri uporabi

Dolgotrajna uporaba pripravkov iz krhlike privede do sindroma lenega črevesa in do elektrolitskega neravnovesja. To privede do oslabele mišične aktivnosti, ki posledično še poslabša zaprtje.

Ne sme se uporabljati v času nosečnosti in dojenja, prav tako tudi pri bolnikih z zaporo črevesja.

Previdnost pri uporabi velja tudi pri ljudeh, ki sočasno jemljejo diuretike, kardiotonične glikozide ali antiaritmike.

Priporočeni pripravki

Čaj – pri pripravi čaja uporabimo 2 g posušene skorje, ki jo prelijemo z 2 dl vrele vode. Po 15 minutah precedimo in popijemo. Pripravek deluje po 10–12 urah. Priporoča se pitje ene skodelice čaja nekaj dni, in sicer vsak drugi dan.

Ali ste vedeli, da:

  • so plodove krhlike včasih uporabljali za barvanje tkanin na zeleno barvo,
  • je les krhlike zelo mehak in se uporablja za izdelavo palic, ročajev za dežnike, zobotrebcev …

Alenka Žišt, farmacevtski tehnik

Kategorije

Zadnje objave

Eterična olja

Uporaba eteričnih olj v našem vsakdanjiku postaja vse bolj priljubljena. Privabljajo nas dišeče...

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI,

Pregled pri zdravniku se navadno zaključi s predpisom recepta za zdravilo, ki ga bolnik potrebuje. Zdravila, ki so predpisana na zdravniški recept, se smejo izdajati samo v lekarnah. V članku so zbrane razlage in pomembne informacije, ki jih morate vedeti, ko prejmete recept za zdravilo.

11.08.2023

PRAVILA IN POGOJI NAGRADNE IGRE MARIFIT MAGNEZIJ EQUA

Lekarne Maribor vas obveščajo, da bodo v ponedeljek, 14. 8.  poslovale po običajnem delovnem času.
Delovni čas lekarn lahko preverite na spletni strani www.mb-lekarne.si


 

ZDRAVJE V VSAK DOM 2022

Vabimo vas na tradicionalno prireditev »Zdravje v vsak dom«, ki bo v SOBOTO, 10. junija, od 9.30 do 14.00 ure na Trgu svobode v Mariboru . Lekarniški farmacevti vam bodo podali številne koristne informacije o pravilni in varni uporabi zdravil, kot tudi o preventivi in zdravem načinu življenja.

PREGLED UPORABE ZDRAVIL (PUZ)

Pregled uporabe zdravil je prostovoljen, diskreten, organiziran, predhodno dogovorjen in voden pogovor z magistrom farmacije, ki se ukvarja z individualno, strokovno in celostno obravnavo pacienta.

TOBAČNI DIM NAM ŠKODUJE - OPUSTITE KAJENJE

Raba tobaka je dejavnik tveganja za nastanek in razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so pogosto neposreden vzrok smrti kadilcev. 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0