Družina: Urticaceae – koprivovke
KRATEK OPIS RASTLINE:
Kopriva je trajna rastlina z močno razvejanim spletom korenin in koreninic. Za dobro rast potrebuje ogromno dušika, zato jo pogosto najdemo ob nasipih, živih mejah, ob poteh, na neobdelanih zemljiščih. Steblo je štirirobo, listi jajčasto suličasti, žagasto nazobčani. Celotno rastlino oziroma njen nadzemni del pokrivajo žgalni laski. Vsak žgalni lasek ima trdo, krhko in votlo konico, ki se ob dotiku odlomi in sprostijo se spojine, ki povzročijo lokalno vnetje. Kopriva je dvodomna rastlina, v enih socvetjih so samo moški cvetovi, v drugih pa ženski. Oprašuje jo veter.
Uporabni rastlinski deli in učinkovine:
- Kot drogo uporabljamo sveže ali posušene liste in suhe korenine ter koreninice.
Pomembne sestavine v listih so aminokisline, flavonoidi, derivati kavne kisline ter veliko mineralov, med njimi predvsem železo.
V korenini pa so fitosteroli, lignani, lecitin, čreslovine in vodotopni polisaharidi.
Delovanje in uporaba:
Listi kopriv se uporabljajo pri težavah z mehurjem in sečili, ker močno pospešijo odvajanje vode iz telesa, kar je posledica velike količine kalija, ki ga droga vsebuje. Nekoliko znižuje krvni sladkor, zato je obvezno dodana čajnim mešanicam za zniževanje sladkorja. Učinkovitost se je pokazala tudi pri težavah z revmatizmom, kjer deluje protivnetno in zmanjšuje bolečino ter je dobro podporno zdravljenje ob uporabi zdravil.
Pripravki iz korenin kopriv vsebujejo laktine in polisaharide in se uspešno uporabljajo kot podporno zdravljenje pri benignem povečanju prostate, predvsem pri težavah, ki jih povzroča uriniranje.
Čaj iz kopriv je zelo priporočen pripravek ob pomladanskih prečiščevalnih kurah.
Previdnost pri uporabi:
- Med nosečnostjo in dojenjem se pripravki iz kopriv ne priporočajo.
- Pri edemih, ki so posledica srčnega popuščanja ali okvare ledvic, je potrebna previdnost in omejena uporaba.
- Lahko se pojavijo prebavne motnje ali alergijska reakcija na koži.
Priporočeni pripravki:
Čaj: pripravimo iz 3 žličk zdrobljenih suhih listov, ki jih prelijemo s 150 ml vrele vode in pustimo stati 10 min. Dnevno popijemo 3–4 skodelice.
Pri pripravi čaja iz posušenih korenin vzamemo 1 žličko droge in zakuhamo v 150 ml vode ter pustimo vreti 10 min, nato pustimo pokrito še 10 min. Dnevno popijemo 2–3 skodelice.
ALI STE VEDELI, DA…
- Da je bila kopriva pred uvozom bombaža v Evropo najpomembnejša vlaknina.
- Da so v srednjem veku polagali v seč bolnika zel koprive za napovedovanje izida bolezni. Če je zel dan in noč ostala zelena, je bil to znak skorajšnje ozdravitve, če pa se je skrčila, je bilo upanje zaman.
- Da je bilo zelo razširjeno tudi bičanje s stebli kopriv po hrbtu, kar daje nekajurni občutek toplote in naj bi pomagalo pri išiasu in lumbagu.
- Da imajo v angleški pokrajini Dorset svetovno prvenstvo v požiranju svežih kopriv.