Družina: Betulaceae – brezovke

KRATEK OPIS RASTLINE

Breza je drevo, ki zraste nad 20 m visoko. V Sloveniji rasteta dve vrsti brez. Navadna breza, ki je bolj razširjena in ima gole liste z malo izstopajočimi listnimi žilami, in Puhasta breza, pri kateri so listi tanko dlakavi in listne žile močno izstopajo. Ta vrsta breze raste na močvirskih tleh. Za brezo je značilna izrazita bela skorja, ki se lušči ali razvije v trdo črno skorjo. Breza razvije cvetove v obliki moških in ženskih mačic, oprašuje jo veter.

UPORABNI RASTLINSKI DELI IN UČINKOVINE

  • Kot drogo uporabljamo mlade lepljive poganjke (nabiramo jih pred cvetenjem) in mlade zelene liste (nabiramo v mesecu maju, ko rastlina odcveti).
  • Prav tako se uporablja tudi skorja mladih vej.

Zdravilne učinkovine, ki so v listih, so flavonoidi, triterpenski saponini, eterična olja, metilsalicilat, kalij. Največ eteričnega olja je v popkih. 

DELOVANJE IN UPORABA:

Breza ima zelo dobro diuretično delovanje. Uporablja se za izpiranje sečnih poti pri bakterijskem vnetju sečil, pri ledvičnem pesku in kot dopolnilno zdravljenje pri revmatičnih težavah. Količina seča se lahko poveča za petkrat, hkrati se pospešeno poveča tudi izločanje sečne kisline iz krvi in tkiv. 

Brezov sok, ki ga pridobivajo spomladi z navrtanjem drevesnih debel, in hlapno olje dodajajo kozmetičnim pripravkom za nego in rast las.

PREVIDNOST PRI UPORABI:

  • Pri edemih, ki so posledica ledvic ali srčnega popuščanja, pripravkov iz breze ne uporabljamo.
  • Tudi v času nosečnosti in dojenja se breza ne priporoča, ker še ni zadostnega števila raziskav, ki bi potrdile varnost uporabe v tem času.

PRIPOROČENA UPORABA:

Čaj: 2–3 žličke posušenih listov prelijemo s 150 ml vrele vode in pustimo stati 10 min. Čez dan popijemo 3–4 skodelice čaja. 

Kopel: iz 100 g posušene mlade skorje pripravimo zavretek z 1 litrom vode in ga damo h kopeli, uporablja se ob težavah s kožo.

ALI STE VEDELI…

- Da so stari Slovani častili brezo kot sveto drevo.

- Da je cvetni prah breze eden izmed najpogostejših alergenov spomladi.

- Da na Finskem uporabljajo sveže olistane brezove veje za masažo v savni. 

 

Pripravila: Alenka Žišt, farm. tehnik

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0