JANEŽ (Pimpinella anisum)

družina: Kobulnice (Apiaceae)

KRATEK OPIS RASTLINE

Je enoletna zel, ki ima v zemlji vretenasto tanko korenino, iz katere požene do 60 cm visoko steblo, ki nosi tri vrste različno oblikovanih listov. Cvetovi so v obliki belega kobula in se pojavijo med julijem in avgustom. Plodovi so majhni dvodelni pokovci in zorijo od avgusta do oktobra, so nežno aromatičnega in rahlo sladkastega okusa.

UPORABNI RASTLINSKI DELI IN NJIHOVE UČINKOVINE

Kot drogo uporabljamo plodove, ki jih nabiramo jeseni, ko stebla porumenijo in so plodovi rjavkasti. Dobro posušeni plodovi imajo močan in prijeten vonj ter sladkast okus, ki mu ga daje eterično olje, ki vsebuje 80–90 % transanetola.

Transanetol zavira razrast nekaterih bakterij, kot so E. Coli, S. aureus in Candide ablicans. V koncentraciji 2 % eteričnega olja pa deluje tudi na Salmonello typhimurum.

DELOVANJE IN UPORABA

Sladki janež uporabljamo za utekočinjenje goste sluzi v dihalnih poteh (sektetolitik), za pospeševanje izkašljevanja iz dihal (sekretomotorik). Uporabljamo ga za sproščanje krčev v prebavilih in dihalih, za izboljšanje prebave in za odvajanje vetrov iz prebavil. Prav tako poveča izločanje mleka pri doječih materah in pospešuje mesečno perilo. Deluje tudi diuretično in protivnetno.

PREVIDNOST PRI UPORABI

  • V primeru alergij se lahko pojavijo reakcije na koži, dihalnih poteh ali na prebavnem traktu.
  • Nosečnice in doječe matere lahko uporabljajo samo vodne izvlečke janeža, kajti eterično olje in alkoholni izvlečki vsebujejo anetol.

PRIPOROČENI PRIPRAVKI

Čaj – pripravimo poparek iz ene žličke zdrobljenih plodov in 1,5 dl vrele vode ter pustimo stati 10 minut.

Za otroke, stare od štiri do deset let, se pripravi poparek iz ½ žličke plodov in 150 ml vrele vode.

Za otroke, mlajše od enega leta, se priporoča odmerek 0,5 g droge na 150 ml vode.

ALI STE VEDELI, DA:

- lahko kolcanje preneha, če popijemo skodelico janeževega čaja,

- šteje rod janežev več kot 200 vrst, ki so doma v vzhodnem Sredozemlju.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0