Družina: Apiaceae – kobulnice

KRATEK OPIS RASTLINE

Peteršilj je dvoletnica, ki prvo leto oblikuje gosto rozeto listov, naslednje poletje, ko listi postanejo grenki, pa tudi zacveti in tvori semena. Listi so pernato deljeni, aromatični. Peteršilj je eno najpogosteje gojenih zelišč po vrtovih in se uporablja za odišavljenje številnih jedi. Uporablja se enoletna rastlina. Poznamo različne vrste peteršilja: z gladkimi listi, s kodrastimi listi, z dolgo odebeljeno korenino, s kratko in razvejano korenino.

ZDRAVILNI DELI IN UČINKOVINE

Kot droga se uporabljajo zreli plodovi – Petroselini fructus, in korenine peteršilja – Petroselini radix. Korenina se mora izkopati pozno jeseni. Plodovi peteršilja vsebujejo do 6 % eteričnega olja, v katerem je najpomembnejša učinkovina apiol. Eteričnega olja je v koreninah do 0,3 %. Pomembna sestavina v koreninah in listih so tudi flavonoidi, predvsem apigenin, listi pa so tudi vir vitamina C. 

UPORABA IN DELOVANJE

Eterično olje v koreninah in semenih deluje spazmolitično, sprošča krče gladkih mišic mehurja in maternice. Deluje močno diuretično. Peteršilj pomirja prebavila in blaži vetrove in črevesne krče. 

ZDRAVILNI PRIPRAVKI

Čaj: 1 žličko posušenih zdrobljenih korenin prekuhamo v 2,5 dl vode. Nekaj dni popijemo do 2 skodelici čaja na dan.

½ žličke suhih strtih semen kuhamo v 2,5 dl vode. Popijemo 1–2 skodelici na dan.

Nekateri bolniki tega močnega diuretičnega učinka ne prenašajo dobro, zato s pripravki ravnamo previdno. 

PREVIDNOST PRI UPORABI

Pripravkov iz peteršilja naj nikoli ne uporabljajo nosečnice, saj lahko povzroči splav. Prav tako se odsvetuje uporaba doječim materam. Prevelike količine dražijo prebavni trakt in ledvice. Pri zastrupitvah pride do osrednje ohromitve in motenj krvnega obtoka.

ALI STE VEDELI, DA..

– so stari Grki s peteršiljem krasili zmagovalce na olimpijskih igrah in grobovih,

– je peteršilj v Angliji simbol za štorklje oziroma rojevanje otrok.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0