Swipe to the left
23. marec 2020

UPORABA NESTEROIDNIH PROTIVNETNIH ZDRAVIL V ČASU EPIDEMIJE COVID-19

V povezavi z izbruhom bolezni COVID-19 zaradi širitve novega koronavirusa SARS-CoV-2 se na spletu in socialnih omrežjih širijo različne informacije glede negativnega vpliva nekaterih zdravil na potek bolezni COVID-19. Med drugim krožijo informacije, da nesteroidna protivnetna zdravila (NPVZ), ki vsebujejo ibuprofen, poslabšajo potek bolezni COVID-19.

Ibuprofen je zdravilna učinkovina, ki deluje protibolečinsko, protivnetno in znižuje povišano telesno temperaturo. Na slovenskem tržišču je dostopen tako v zdravilih brez recepta kot tudi v zdravilih, ki se lahko izdajo le na podlagi zdravniškega recepta. V kategorijo NPVZ sodi tudi veliko število drugih zdravil, ki vsebujejo zdravilne učinkovine, kot so: naproksen, ketoprofen, diklofenak idr., medtem ko paracetamol ne sodi v to skupino.

Obstajajo primeri navedb posameznih strokovnjakov, da naj bi ibuprofen poslabšal potek bolezni COVID-19. V teoriji, kar pa za enkrat še ni znanstveno dokazano, ibuprofen potencialno olajša vstop virusa v celico. Vendar za enkrat zdravstvene inštitucije, kot je Evropska agencija za zdravila, Svetovna zdravstvena organizacija in National Health Service (NHS) iz Združenega Kraljestva, poudarjajo, da trenutno ni znanstvenih dokazov, ki bi potrdili povezanost med ibuprofenom in težjim potekom bolezni COVID-19.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) tudi sporoča, da poteka pregled zdravil, ki vsebujejo ibuprofen ali ketoprofen, v okviru postopka ocene varnostnega signala. Varnostni signal je nova informacija o varnosti zdravila, ki zahteva nadaljnjo obravnavo, in sam po sebi še ni dokaz vzročne povezanosti med neželenih učinkom in zdravilom. Nadaljnje informacije in posodobljena priporočila bodo objavljena po zaključku postopka.

Nesteroidna protivnetna zdravila (kot je npr. ibuprofen) se lahko po nacionalnih smernicah držav EU še naprej uporabljajo v skladu z odobrenim povzetkom glavnih značilnosti zdravila oziroma navodilom za uporabo. Trenutna navodila vključujejo priporočilo, naj se uporabljajo najkrajši možni čas v najmanjšem še učinkovitem odmerku.

Bolniki, ki imajo vprašanja, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Trenutno ni razloga, da bi bolniki, ki jemljejo ibuprofen z upoštevanjem zgoraj navedenega, prenehali z jemanjem zdravila. To je še posebej pomembno pri bolnikih, ki jemljejo ibuprofen ali drugo nesteroidno protivnetno zdravilo za zdravljenje kroničnih bolezni.

Konzilij KO za revmatologijo UKC Ljubljana je v zvezi s tem pripravil mnenje, v katerem navajajo, da na podlagi trenutno dostopnih podatkov ni možno zanesljivo izključiti možnosti neugodnega vpliva NSPVZ na potek COVID-19, zato svetujejo, da se v času širjenja COVID-19 bolečine lajšajo s paracetamolom, ali kombinacijo paracetamola z nizkimi odmerki tramadola, če zdravljenje z NSPVZ ni nujno potrebno. V skladu s smernicami zdravljenja bolečine in povišane telesne temperature se kot prva izbira svetuje paracetamol.

V skladu s smernicami zdravljenja bolečine in povišane telesne temperature se kot prva izbira svetuje paracetamol. Če paracetamola ne smete uporabljati, upoštevajte navodila, ki ste jih predhodno dobili od svojega zdravnika. Posamezniki, ki se kronično zdravijo z ibuprofenom ali drugimi NSPVZ naj zdravljenja ne prekinjajo brez predhodnega posveta z zdravnikom.

Paracetamol se uporablja za lajšanje blagih do zmernih bolečin, bolečin pri poškodbah, zobozdravniških posegih, lajšanje revmatične bolečine in zniževanje telesne temperature. Pri uporabi paracetamola je, tako kot pri vseh zdravilih, treba upoštevati navodila za uporabo. Odrasli lahko vzamejo 500–1000 mg paracetamola na 4 do 6 ur. Najvišji dnevni odmerek je 4000 mg, ki se ga ne sme prekoračiti. Otrokom odmerjamo 10–15 mg paracetamola na kilogram telesne mase na 4 do 6 ur, pri čemer je največji dnevni odmerek za otroke 50–75 mg na kilogram telesne mase. Podrobnejša navodila o odmerjanju so v navodilih za uporabo posameznega zdravila.

Pred uporabo vsakega zdravila moramo pretehtati možne koristi in tveganja. Vsako zdravilo ima drugačne značilnosti, ki jih je potrebno ob predpisu zdravil ali svetovanju pri samozdravljenju upoštevati, npr. nekatere skupne ljudi, kot so bolniki s hudo jetrno ali ledvično okvaro ali vnetjem jeter, paracetamola ne smejo uporabljati. Vedno je treba upoštevati tudi, da pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

O primernosti zdravil za lajšanje težav pri COVID-19 okužbi si lahko preberete tudi na spletni strani JAZMP: https://www.jazmp.si/obvestilo/news/detail/News/up...

https://www.nhs.uk/conditions/nsaids/

https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-gives-advice...

https://www.sciencealert.com/who-recommends-to-avo...