Swipe to the left
09. marec 2017

Kaj je stoma in katere oblike poznamo?

Stoma (grška beseda za usta) je operativna izpeljava votlega organa skozi kožo na površino. Bolnikov s stomo je iz leta v leto več. Glede na funkcijo ločimo:

  • dihalne (traheostome),
  • hranilne (gastrostome, jejunostome) in
  • izločalne ali črevesne stome (kolostome, ileostome, urostome).

Dihalne stome se naredijo, kadar je zaradi različnih vzrokov moten pretok zraka po dihalnih poteh. Hranilne stome se naredijo, kadar je moteno normalno uživanje hrane (usta, požiralnik, želodec). Najpogostejše so izločalne ali črevesne stome, skozi katero stomist odvaja blato ali urin. Kolostoma je umetno izpeljan del zdravega debelega črevesa na površino trebuha, ileostoma je umetno izpeljan del tankega črevesa, urostoma je umetno izpeljan odtok urina iz mehurja na površino trebuha.


Zakaj je stoma potrebna?

Prebavni sistem ima zelo pomembno vlogo pri prebavi hrane, absorpciji hranil, vode in soli in odstranjevanju vsega, kar ostane neprebavljeno. Da bi razumeli osnovni pomen stome, je potrebno najprej poznati osnovni pomen delovanja prebavnega sistema. Od ust hrana potuje preko požiralnika v želodec, kjer se razgradi s pomočjo želodčnega soka. Delno prebavljena hrana potuje iz želodca preko dvanajstnika v tanko črevo, kjer potekata tako prebava hrane kot absorpcija hranil, ki jih telo potrebuje. Preostala hrana potuje iz tankega črevesja v debelo črevo, kjer se absorbirajo voda in soli, medtem ko preostala neprebavljena in neabsorbirana hrana zapusti telo skozi zadnjično odprtino kot blato.

Včasih določen del prebavnega sistema prizadenejo bolezni in le-ta ne more več normalno delovati. S pomočjo operacije se odstrani prizadeti del prebavnega sistema in potrebno je narediti stomo, da lahko prebavni sistem nadaljuje svojo funkcijo. V primeru, ko mišice okrog anusa ne delujejo več pravilno oziroma ko mora biti anus odstranjen bodisi zaradi vnetnih bolezni bodisi zaradi raka na spodnjem delu debelega črevesa, je potrebno narediti trajno stomo.

A so vse stome trajne?
Poudariti je potrebno, da niso vse stome trajne. Včasih je potrebna prehodna stoma z namenom, da se prizadeti del po operativnem posegu zaceli in ozdravi. Prehodne stome so običajno odstranjene v nekaj mesecih.

Živeti s stomo
Operacije, katerih posledica je stoma, so nujne v različnih starostnih obdobjih. Lahko jo dobijo tudi dojenčki, mladostniki in odrasli. Stoma spremeni telesno podobo, zato je zelo pomembno, da bolnik sprejme stomo za svojo in premaga začetni odpor do svojega telesa, strah pred zmanjšanjem delovne in spolne sposobnosti. Zelo pomemben je odnos družine oziroma odnos med partnerjema.

Vsak stomist se lahko včlani v invalidsko društvo ILCO (http://www.ilco-zveza.si/), kjer se srečuje večja skupina ljudi z isto prizadetostjo. V društvo se vključujejo stomisti in njihovi svojci. Med njimi so prostovoljci, ki pomagajo z nasveti iz lastnih izkušenj (lahko osebno na domu ali po telefonu). Ti ljudje živijo normalno, ukvarjajo se z dnevnimi aktivnostmi, s športom, so redno zaposleni.

Za bolnika je izrednega pomena ponovna vključitev v delovno okolje, seveda če zdravstveno stanje to dovoljuje, pomembno je pozitivno razmišljanje o stvareh, ki jih lahko dela, saj si s tem krepi samozavest in ustvarja dobro samopodobo.


Elvira Omerović Pešec, mag.farm.

Objavljeno v: Prebavila in presnova