Krčne žile in hemoroidi

Kaj so krčne žile?

Krčne žile so nabrekle, vijugave ali zasukane površinske vene. Najbolj znane so krčne žile na nogah. Primeri krčnih žil drugje po telesu so hemoroidi (v zadnjiku), požiralniške varice (v požiralniku) in varikokele (v modniku). Krčne žile so izredno pogoste in prizadenejo približno 15 odstotkov odraslih. Pri ženskah so pogostejše kot pri moških. Motnje se rade pojavljajo v družinah.

Dejavniki, ki pripomorejo k nastanku krčnih žil

Dejavniki, ki pripomorejo k nastanku krčnih žil, so:

  • debelost,
  • hormonske spremembe in pritisk na medenične vene med nosečnostjo,
  • hormonske spremembe v menopavzi in
  • daljše zadrževanje v stoječem položaju.

Kakšne težave lahko imamo zaradi krčnih žil?

Krčne žile se najpogosteje pojavijo na zadnji strani meč in na notranji strani nog. Vene so modrikaste, vidno povečane, štrleče in zvijugane. Nekateri ljudje nimajo nobenih težav, drugi čutijo hude bolečine na prizadetem območju, te bolečine se pri daljšem stanju še stopnjujejo. Lahko se pojavijo otekline stopal in gležnjev ter trdovratno srbenje kože. Navedene težave se v teku dneva vse bolj povečujejo in se omilijo le pri sedenju z dvignjenimi nogami. V hujših primerih so tkiva v nogah slabše preskrbljena s kisikom in hranivi. Zaradi tega se koža stanjša, otrdi, izsuši, postane luskava in zabarvana, posledica je lahko ulkus na nogi. Poškodba večje krčne žile lahko povzroči hudo krvavitev. Takšno krvavitev lahko ustavimo tako, da prizadeto nogo dvignemo in rano primerno oskrbimo. Takoj zatem je potreben posvet z zdravnikom.

Kako si lahko pomagamo sami pri krčnih žilah?

Mnogim ljudem s krčnimi žilami zadoščajo nošenje elastičnih nogavic, redni sprehodi, čim manj mirovanja stoje in čim več sedenja z dvignjenimi nogami. Na razpolago so tudi številna mazila, ki jih lahko večkrat dnevno nanesemo in rahlo vtremo na prizadeta mesta (Herbion Aescullus gel, Venitan gel in krema, Lokohepan gel in krema, Hepan gel, Venoruton gel, Venorest gel); na voljo so tudi kapsule Venoruton 300.

V hujših primerih je potrebna sklerozacija ali operativna odstranitev krčnih žil, oba postopka zdravljenja sta običajno uspešna, vendar se krčne žile rade ponovno pojavijo drugje.

Kaj so hemoroidi?

Nabrekle vene v sluznici zadnjika imenujemo hemoroide. Hemoroidi lahko nastanejo blizu zadnjične odprtine - takrat jih imenujemo zunanji hemoroidi. Lahko se pojavijo tudi više v zadnjikovem kanalu - takrat jim pravimo notranji hemoroidi. Včasih hemoroidi štrlijo iz zadnjika - pravimo jim zdrknjeni hemoroidi.

Kaj lahko vpliva na nastanek hemoroidov?

Hemoroidi so zelo pogosti, posebno med nosečnostjo in takoj po porodu. Nekateri ljudje imajo prirojeno oslabljene zadnjikove vene, zaradi katerih je razvoj hemoroidov verjetnejši. Hemoroide povzroča zvečan tlak v zadnjikovih venah, navadno zaradi napenjanja pri odvajanju trdega blata. Tako blato je lahko posledica prehrane, v kateri je preveč močno prečiščenih hranil in premalo vlaknin.

Simptomi hemoroidov

Najpogostejši značilnosti hemoroidov sta krvavitev iz danke in naraščajoče težave, celo bolečina pri odvajanju blata. Hemoroidi, ki zdrknejo nižje, pogosto povzročajo sluzast izcedek in srbenje okrog zadnjične odprtine. Zaradi dolgotrajnih krvavitev lahko nastane anemija zaradi pomanjkanja železa.

Kako si lahko pomagamo sami pri zdravljenju hemoroidov?

Pri zdravljenju hemoroidov je zelo pomembna higiena. Obstajajo posebni robčki za hemoroide, ki so zelo primerni tudi za potovanja. Blage primere hemoroidov lahko obvladamo:

  • s pitjem zadostnih količin tekočine (vsaj 1,5 do 2 litra na dan),
  • z uživanjem hrane, bogate z vlakninami, in
  • z vzpostavljanjem navade rednega iztrebljanja.

Na razpolago so tudi številne svečke in kreme za hemoroide, ki ublažijo oteklino in bolečino Nekatere od njih lahko tudi sami kupite v lekarni. Za zdravljenje hujših oziroma večjih hemoroidov pa sta potrebna pregled in posvet pri zdravniku.

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš mag. farm.

Kategorije

Zadnje objave

Eterična olja

Uporaba eteričnih olj v našem vsakdanjiku postaja vse bolj priljubljena. Privabljajo nas dišeče...

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI,

Pregled pri zdravniku se navadno zaključi s predpisom recepta za zdravilo, ki ga bolnik potrebuje. Zdravila, ki so predpisana na zdravniški recept, se smejo izdajati samo v lekarnah. V članku so zbrane razlage in pomembne informacije, ki jih morate vedeti, ko prejmete recept za zdravilo.

11.08.2023

PRAVILA IN POGOJI NAGRADNE IGRE MARIFIT MAGNEZIJ EQUA

Lekarne Maribor vas obveščajo, da bodo v ponedeljek, 14. 8.  poslovale po običajnem delovnem času.
Delovni čas lekarn lahko preverite na spletni strani www.mb-lekarne.si


 

ZDRAVJE V VSAK DOM 2022

Vabimo vas na tradicionalno prireditev »Zdravje v vsak dom«, ki bo v SOBOTO, 10. junija, od 9.30 do 14.00 ure na Trgu svobode v Mariboru . Lekarniški farmacevti vam bodo podali številne koristne informacije o pravilni in varni uporabi zdravil, kot tudi o preventivi in zdravem načinu življenja.

PREGLED UPORABE ZDRAVIL (PUZ)

Pregled uporabe zdravil je prostovoljen, diskreten, organiziran, predhodno dogovorjen in voden pogovor z magistrom farmacije, ki se ukvarja z individualno, strokovno in celostno obravnavo pacienta.

TOBAČNI DIM NAM ŠKODUJE - OPUSTITE KAJENJE

Raba tobaka je dejavnik tveganja za nastanek in razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so pogosto neposreden vzrok smrti kadilcev. 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0