ZAPRTJE IN TEŽAVE Z ODVAJANJEM

Zaprtje je najpogostejša prebavna težava ljudi v razvitem svetu. Lahko doleti kogar koli izmed nas – od majhnih otrok pa vse do starostnikov. Vpliva na naše počutje in kakovost življenja ter se lahko razvije v resen zaplet. Pri teh težavah si lahko pogosto pomagamo brez zdravil, številni pa pridejo po nasvet tudi v lekarno.

KDAJ SMO SPLOH ZAPRTI OZ. IMAMO TEŽAVE Z ODVAJANJEM?

Na začetku je treba opredeliti, kaj je redno in kaj neredno iztrebljanje. Med redno iztrebljanje štejemo:

  • Za odrasle: od 3-krat na dan do 3-krat na teden oziroma na vsake 2 do 3 dni,
  • Za otroke: od 2 do 3-krat na dan do vsak drug ali tretji dan,

Za dojenčke: po vsakem hranjenju.

Pri tem je treba upoštevati tudi občutke pri iztrebljanju (bolečine, črvičenje, napenjanje, izguba občutka siljenja na blato, občutek nepopolne izpraznitve črevesja) ter konsistenco in količino blata (trdo, suho blato v obliki grudic, iztrebljanje posamičnih kroglic).

Zaprtje v splošnem delimo na organsko in funkcionalno.

ORGANSKO, ki je posledica bolezni živčevja, mišičja, raznih alergij, tvorb v/ob črevesu (npr. rak črevesja), sladkorne bolezni, preobčutljivosti na gluten, sindroma razdražljivega črevesja, bolezni ščitnice (hipotiroidizem) in drugih. Pri tej vrsti zaprtij velja, da bomo z zdravljenjem primarne bolezni (vzroka zaprtja) večinoma odpravili tudi težave z odvajanjem.

FUNKCIONALNO, ki je pogosto posledica neustrezne prehrane, nezadostnega uživanja tekočine in življenjskih navad. To delimo še na:

  • KRONIČNO, katerih vzrok so neustrezne prehranjevalne navade, slabe toaletno-higienske navade, nezadostno uživanje tekočin in balastnih snovi, premajhna telesna dejavnost, jemanje zdravil zaradi drugih bolezni, zloraba odvajal ali kombinacija naštetih vzrokov.
  • AKUTNO, ki je lahko posledica spremenjenih življenjskih navad, npr. daljše ležanje v postelji ali mirovanje, preiskave črevesja, sprememba življenjskega ritma (potovanja) ali pa sprememba prehrane.

Ženski hormoni še dodatno vplivajo na prebavila, saj ženske glede na menstrualni ciklus odvajajo zelo različno in v večini nimajo vsakodnevnega rednega odvajanja, ki je značilno za moške. Od ovulacije so ženske bolj nagnjene k zaprtju zaradi vpliva progesterona, v času menstruacije pa odvajajo normalno ali pa imajo celo driske.

Omeniti je treba tudi vlogo genetike in okolja na prebavo. To pomeni, da lahko vzroke prebavnih težav iščemo že pri prednikih. Predvsem dolžina širokega črevesa je tista, ki nam določa, kako pogosto bomo odvajali, ta pa se deloma deduje. Prebava je odvisna tudi od mikrobiote – vrst bakterij, ki so se naselile vzdolž naše prebavne cevi. Katere bodo te bakterije, je odvisno predvsem od okolja, v katerem živimo, deloma pa se tudi te dedujejo.

Pomembno je poudariti, da je zaprtje v večini primerov posledica več dejavnikov in ne samo enega. Prav tako se je treba zavedati, da organska zaprtja brez pomoči zdravnika obvladujemo le s težavo in v teh primerih samozdravljenje ni na mestu. Zdravnika morate obiskati tudi, če v ali na blatu opazite kri, če blaga do zmerna trebušna bolečina traja dlje kot 48 ur, če se pojavi nenadna močna bolečina v trebuhu, ob nenamernem izgubljanju telesne teže, ko zaprtje spremljata slabost in bruhanje ali pa se zaprtje in driska periodično izmenjujeta.

KAKO UKREPATI, KO SE POJAVI ZAPRTJE?

Mogoče najpogostejša napaka je ta, da stanja ne jemljemo dovolj resno. Predvsem se velikokrat čaka predolgo, preden se ukrepa. Ko dan ali dva ne greste na blato, lahko že začnete s preventivnimi ukrepi za preprečevanje zaprtja, če tega niste počeli že prej. Zavedati se je treba, kaj vpliva na dobro prebavo, in se dnevno truditi zanjo. Tu lahko vsak posameznik naredi zase največ. Na splošno lahko rečemo, da imamo štiri stebre dobre prebave:

  • DOVOLJ TEKOČINE; priporočen vnos je vsaj 2 litra dnevno. Najboljša izbira je voda ali nesladkan čaj.
  • Z VLAKNINAMI BOGATA HRANA; polnozrnati izdelki, sadje, zelenjava, oreščki in podobna hrana, ki daje gostoto blatu.
  • TELESNA DEJAVNOST; priporočljivo je vsaj 30 minut zmerne telesne dejavnosti dnevno.
  • OBVLADOVANJE STRESA; stres sprošča določene hormone v telesu, ki upočasnijo črevesje in s tem iztrebljanje. Manj bomo pod stresom, bolje bo delovala naša prebava.

Pri večini zdrave populacije bo že to dovolj za razrešitev težave. Ker pa življenje ni idealno, tudi ni vedno mogoče slediti vsem priporočilom. Ko nam tudi s povečanim vnosom vode in vlaknin ne uspe odpraviti zaprtja, so v lekarni na voljo številni pripravki – od tablet, sirupov in svečk do zdravilnih čajev, zrnc in praškov, ki pospešijo izločanje. Vendar uporaba odvajal ne sme biti razlog, da zanemarimo stebre dobre prebave. Prav tako redna uporaba določenih odvajal ni priporočljiva, saj lahko povzročijo poslabšanje zaprtja in polenitev črevesja.

Katera metoda zdravljenja bo učinkovita, je odvisno od vseh naštetih dejavnikov in se razlikuje za vsakega posameznika. Izkušnje pa kažejo, da se je z zaprtjem treba spopadati iz dneva v dan.

HIGIENA ODVAJANJA IN REFLEKS PRAZNJENJA

Velikokrat pri zaprtju pozabimo na HIGIENO ODVAJANJA, ki je kljub svoji relativni prezrtosti izrednega pomena za zdravo in predvsem redno odvajanje. Da jo bolje razumemo, se moramo seznaniti z mehaniko iztrebljanja.

Naloga debelega črevesa je, da tekočo vsebino, ki pride iz tankega črevesa, spremeni v blato trdnejše konsistence. Hranilne snovi in večji del tekočine se absorbirajo že v tankem črevesu, med ritmičnim gibanjem (peristaltiko) črevesja pa se snov pomika navzdol, kjer se vsrka še preostala voda in bakterije razkrojijo ostanke hrane. Ko se zadnjik polni z blatom, sproži refleks iztrebljanja – siljenje na blato. Dojenčki odvajajo blato refleksno po vsakem obroku. Ta refleks se kasneje ustali na jutranje in popoldansko iztrebljanje, ko se po zaužitju hrane impulz širjenja stene želodca in prebavne cevi v naših možganih pretvori v poziv k odvajanju.

Naša zunanja zapiralna mišica danke je pod vplivom zavesti, kar pomeni, da običajno lahko nadzorujemo, kdaj bomo šli na blato. Zaradi vzgoje, družbenih norm in kulture prepogosto zanemarimo refleks siljenja na blato, kar pa pomeni, da se poruši biološki ritem odvajanja. Po večkratnem ponavljajočem se zadrževanju blata se stene danke razširijo. Če se preveč razširijo, postanejo neobčutljive in ne dobimo več poziva od črevesja, da je treba na blato – sledi postopna izguba refleksa odvajanja. To se pogosto zgodi pri starejši populaciji, pri kateri je elastičnost tkiva zmanjšana, mišice medeničnega dna oslabijo, pogoste pa so tudi okvare hrbtenjače in s tem povezanega živčevja, ki oživčuje tudi rektum. Prav tako je pomembna anatomska lega danke, tako imenovan anorektalni kot. Ta se lahko izravna zaradi anatomskih sprememb v starosti, po poškodbah, po porodu ali zaradi oslabelosti mišic.

Ko enkrat izgubimo refleks odvajanja, si ga ni nemogoče privzgojiti nazaj. Tako kot vsako mišico, ki je pod vplivom naše volje, je tudi to mogoče okrepiti. Vsak dan ob istem času sedemo na straniščno školjko in blago stiskamo mišice medeničnega dna. Treba je paziti, da ne pritiskamo s preveliko silo, ker se lahko pri močnem naprezanju pojavijo hemoroidi ali druge poškodbe prebavil. To izvajamo približno 3–5 minut. Pri tej vaji na začetku ni poglavitni cilj iztrebljanje, ampak zgolj stimuliranje tega – prebujanje mišic in stimulacija njihovega delovanja. To je dolgotrajen proces, ki pa lahko ob vztrajanju do neke mere pripomore k ureditvi iztrebljanja. Prav tako je pomembno, da ko se enkrat mišice prebudijo in začutite siljenje na blato, tudi greste na blato. Zgodi se lahko celo, da boste tudi do 5-krat na dan na stranišču in odvajali zgolj manjše količine blata. Četudi pride do tega, je to dober znak, saj pomeni, da se črevesje prebuja. Čez čas se iztrebljanje ustali in posledično se količine blata povečajo. Na tej točki je pomembno, da se ne zatečemo spet k starim navadam zadrževanja blata in nerednega iztrebljanja, prav tako pa je pomembno, da ne prenehamo z vajami stimulacije mišičja, saj se bo črevesje spet polenilo.

Po vsem navedenem lahko rečemo, da skoraj nikoli ne bo za zaprtje kriv zgolj en dejavnik, ampak bo običajno neka kombinacija zgoraj opisanih. Zato žal ne morete pričakovati, da boste zgolj z enim ukrepom oz. zdravilom rešili celotno težavo. Da pravilno izberemo režim zdravljenja, je treba najprej razmisliti, kaj bi bil lahko vzrok zaprtja. Šele takrat smo lahko zares uspešni pri njegovem odpravljanju. Že res, da z odvajali dokaj hitro rešimo trenutno stanje zaprtosti, vendar so takšne rešitve zgolj kratkotrajne in pogosto je treba ponovno poseči po njih. Nasprotno pa lahko zgolj z nekaj truda in vztrajanjem pri majhnih spremembah načina življenja dokaj dobro obvladujemo svojo prebavo in posledično skrbimo za kakovostno življenje.

Katarina Kraner Grobin, mag. farm.

Kategorije

Zadnje objave

Eterična olja

Uporaba eteričnih olj v našem vsakdanjiku postaja vse bolj priljubljena. Privabljajo nas dišeče...

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI,

Pregled pri zdravniku se navadno zaključi s predpisom recepta za zdravilo, ki ga bolnik potrebuje. Zdravila, ki so predpisana na zdravniški recept, se smejo izdajati samo v lekarnah. V članku so zbrane razlage in pomembne informacije, ki jih morate vedeti, ko prejmete recept za zdravilo.

11.08.2023

PRAVILA IN POGOJI NAGRADNE IGRE MARIFIT MAGNEZIJ EQUA

Lekarne Maribor vas obveščajo, da bodo v ponedeljek, 14. 8.  poslovale po običajnem delovnem času.
Delovni čas lekarn lahko preverite na spletni strani www.mb-lekarne.si


 

ZDRAVJE V VSAK DOM 2022

Vabimo vas na tradicionalno prireditev »Zdravje v vsak dom«, ki bo v SOBOTO, 10. junija, od 9.30 do 14.00 ure na Trgu svobode v Mariboru . Lekarniški farmacevti vam bodo podali številne koristne informacije o pravilni in varni uporabi zdravil, kot tudi o preventivi in zdravem načinu življenja.

PREGLED UPORABE ZDRAVIL (PUZ)

Pregled uporabe zdravil je prostovoljen, diskreten, organiziran, predhodno dogovorjen in voden pogovor z magistrom farmacije, ki se ukvarja z individualno, strokovno in celostno obravnavo pacienta.

TOBAČNI DIM NAM ŠKODUJE - OPUSTITE KAJENJE

Raba tobaka je dejavnik tveganja za nastanek in razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so pogosto neposreden vzrok smrti kadilcev. 

Ko obiščete našo spletno stran, samodejno namestimo potrebne piškotke v vašo napravo, da se lahko naša spletna stran pravilno prikazuje in deluje. V vašo napravo lahko namestimo tudi neobvezne analitične in marketinške piškotke, če izberete možnost »Sprejmi vse«. Ti piškotki zbirajo in analizirajo različne informacije o vaši interakciji z našim spletno stranjo in drugimi spletnimi mesti za ciljno usmerjeno oglaševanje.

Prosimo, kliknite gumb  Sprejmi vse, če se strinjate z uporabo vseh vrst piškotkov ali zavrnite neobvezne piškotke s klikom na Zavrni vse '. Za več informacij si oglejte našo Politiko piškotkov.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Lekarne Maribor
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0