ZAPRTJE IN ODVAJALA

Kaj vse vpliva na delovanje črevesja?

Delovanje črevesa se ne razlikuje samo od človeka do človeka, temveč tudi pri istem človeku ob različnih časih. Nanj lahko vplivajo: prehrana, stres, zdravila, bolezni in celo družbeni kulturni vzorci.

Kdaj govorimo o zaprtju?

Zaprtje pomeni oteženo izločanje manjših količin blata trde konsistence. Kot normalno iztrebljanje pa smatramo frekvence od trikrat na dan do trikrat na teden, oziroma vsake dva do tri dni.

Pri katerih ljudeh je zaprtje pogostejši pojav?

Zaprtje je pogostejše v razvitih deželah, v večji meri prizadene ženske kot moške in starostnike pogosteje kot mlajše generacije.

Kateri vrsti zaprtja ločimo?

Ločimo:

 • Akutno zaprtje: najpogostejši vzroki so sprememba okolja in življenjskih navad, uporaba nekaterih zdravil in diagnostičnih sredstev, menstruacijski ciklus, ob neznanem vzroku pa je pametno obiskati zdravnika.
 • Kronično zaprtje: vzroki kroničnega zaprtja so lahko nekatera psihična stanja (stres, depresija), sistemske bolezni (diabetes mellitus, hiperkalciemija), bolezni, pri katerih mora bolnik ležati v postelji, telesna nedejavnost, uporaba nekaterih zdravil, nosečnost, slabe socialno-toaletne navade, neustrezne prehranjevalne navade, zavestno zadrževanje blata in odlašanje iztrebljanja zaradi analno-rektalnih sprememb (hemoroidi) pa tudi povratni učinek delovanja zdravil.

Na kaj moramo biti pozorni?

Pri zaprtju je treba biti zelo pozoren na opozorilne znake, pri katerih je potrebno nemudoma obiskati zdravnika: kri v blatu, močne bolečine v trebuhu ali šibkejše ter zmerne bolečine, ki pa trajajo več kot 48 ur, izmenjava zaprtja in diareje, bruhanje ali hitro izgubljanje telesne teže.

Nevarnosti pretirane uporabe in zlorabe odvajal

Prav tako se moramo zavedati pogosto pretirane uporabe in zlorabe odvajal, ki lahko ima stranske učinke: porušenje elektrolitskega ravnotežja , ki povratno spet povzroča zaprtje ter težke funkcionalne motnje zaradi poškodb živčevja v širokem črevesu – »polenitev« črevesa, ki vodi v še težje stanje.

Kaj lahko storimo še preden se odločimo za zdravila?

Preden se odločimo za uporabo zdravil, lahko najprej naredimo naslednje:

Spremenimo življenjske navade, se dovolj gibamo, izvajamo vaje za uporabo in krepitev trebušnih mišic, uživamo zadostne količine živil z vlakninami in balastnimi snovmi, zadostno uživamo tekočino (1,5 do 2 litra dnevno, najbolje vode), ponovno se priučimo defekacijskega refleksa – obiskovanje stranišča določen dnevni čas, …

Kaj je potrebno upoštevati pri izbiri odvajala?

Pri težjih oblikah zaprtja se lahko odločimo za uporabo odvajal. Pri izbiri odvajala je potrebno upoštevati komu so namenjeno: starostniku, bolniku, ki je priklenjen na posteljo, otroku, nosečnici, bolniku, ki ima zmanjšano funkcijo ledvic, …

Kdaj je priporočljivo uporabljati odvajala?

Uporaba odvajal je priporočljiva pri ljudeh, ki imajo trdovratna funkcionalna zaprtja, za mehčanje blata pri bolečinah v analnem področju, pri določenih boleznih, ko se bolnik ne sme napenjati, ker bi to lahko imelo hude posledice za njegovo zdravje (po infarktu miokarda, po možganskih krvavitvah, po operacijah v področju trebuha, pri dimeljski kili, po operacijah na očeh, …) ter za hitro odstranitev škodljive vsebine črevesa pri zastrupitvah in infekcijah črevesa.

Katere vrste odvajal poznamo?

Poznamo različne vrste odvajal:

 • odvajala, ki povečujejo volumen: otrobi, metilceluloza, trpotčevo seme, itd.
  Delujejo sorazmerno počasi, vendar redkeje kot druga odvajala zmotijo normalno delovanje črevesa. Povečana masa blata spodbuja naravno krčenje črevesa, če je količina blata večja, pa je le to mehkejše in ga je laže izločiti. Ljudje, ki uporabljajo to vrsto odvajal, morajo vedno piti veliko tekočine.
 • mazivna odvajala: tekoči parafin.
  Ta odvajala zmehčajo blato in olajšujejo njegovo odstranjevanje iz telesa. Vendar kot odvajala niso najbolj primerna, ker zmanjšajo absorpcijo nekaterih vitaminov, topnih v maščobah. Poleg tega se lahko razvije hudo vnetje pljuč, če človek, posebno če je izčrpan od bolezni, to olje po nesreči vdihne.
 • osmozna odvajala: magnezijev sulfat, laktuloza, sorbitol, itd.
  Osmozna odvajala pritegnejo v debelo črevo veliko vode, tako da blato postane mehko in redko. Spodbujajo tudi krčenje stene debelega črevesa. Uporabljajo se pred operacijami in preiskavami za izpraznitev črevesja. Običajno jih ne uporabljamo za dolgoročno urejanje zaprtja, ker lahko povzročajo kemično neravnovesje v krvi. Laktuloza pa je odvajalo, ki se lahko uporablja tudi za dolgoročno zdravljenje kroničnega zaprtja. Povzroča lahko želodčne krče in vetrove, a ponavadi jo bolniki dobro prenašajo.
 • spodbujevalna odvajala: sena in senozidi, navadna krhlika, ricinusovo olje, bisakodil,….
  Ta odvajala neposredno spodbujajo steno debelega črevesa in povzročajo, da se le ta krči in potiska blato naprej. Vsebujejo dražeče snovi. Navadno v šestih do osmih urah povzročijo izločanje poltrdnega blata, pogosto pa povzročajo tudi krče. Primerna so za občasno jemanje, kadar drugi načini ne zaležejo ali kadar je potreben hiter učinek ter pred diagnostičnimi postopki. Dolgotrajna uporaba spodbujevalnih odvajal lahko okvari debelo črevo. Ljudje se lahko nanje navadijo in dobijo sindrom lenega črevesa, tako da postanejo odvisni od odvajal. Zavedati se moramo, da lahko ta odvajala jemljemo le občasno, saj preveliki odmerki le-teh lahko povzročijo drisko, prepogosto jemanje pa zaprtje.

Opozorilo!

Najresnejši stranski učinek dolgotrajne uporabe
spodbujevalnih odvajal je odvisnost,
saj brez njihovega jemanja črevesje ne more več normalno delovati!

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš, mag. farm.

Kategorije

Zadnje objave

Eterična olja

Uporaba eteričnih olj v našem vsakdanjiku postaja vse bolj priljubljena. Privabljajo nas dišeče...

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI,

Pregled pri zdravniku se navadno zaključi s predpisom recepta za zdravilo, ki ga bolnik potrebuje. Zdravila, ki so predpisana na zdravniški recept, se smejo izdajati samo v lekarnah. V članku so zbrane razlage in pomembne informacije, ki jih morate vedeti, ko prejmete recept za zdravilo.

11.08.2023

PRAVILA IN POGOJI NAGRADNE IGRE MARIFIT MAGNEZIJ EQUA

Lekarne Maribor vas obveščajo, da bodo v ponedeljek, 14. 8.  poslovale po običajnem delovnem času.
Delovni čas lekarn lahko preverite na spletni strani www.mb-lekarne.si


 

ZDRAVJE V VSAK DOM 2022

Vabimo vas na tradicionalno prireditev »Zdravje v vsak dom«, ki bo v SOBOTO, 10. junija, od 9.30 do 14.00 ure na Trgu svobode v Mariboru . Lekarniški farmacevti vam bodo podali številne koristne informacije o pravilni in varni uporabi zdravil, kot tudi o preventivi in zdravem načinu življenja.

PREGLED UPORABE ZDRAVIL (PUZ)

Pregled uporabe zdravil je prostovoljen, diskreten, organiziran, predhodno dogovorjen in voden pogovor z magistrom farmacije, ki se ukvarja z individualno, strokovno in celostno obravnavo pacienta.

TOBAČNI DIM NAM ŠKODUJE - OPUSTITE KAJENJE

Raba tobaka je dejavnik tveganja za nastanek in razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so pogosto neposreden vzrok smrti kadilcev. 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0