SLADKORNA BOLEZEN

Kaj je sladkorna bolezen?

Sladkorna bolezen je skupina presnovnih bolezni, njihova skupna značilnost pa je kronično zvišan krvni sladkor, ki nastane zaradi pomanjkljivega izločanja inzulina ali njegovega pomanjkljivega delovanja oziroma zaradi obojega hkrati. Posledica je motena presnova ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Kronično zvišan krvni sladkor povzroča okvaro, motnjo ali odpoved delovanja različnih organov, še posebej oči, ledvic, živcev, srca in ožilja. Sladkorna bolezen je kronična bolezen, kar pomeni, da bo tistega, ki jo ima, spremljala do konca življenja. Je sicer neozdravljiva, se jo pa da zelo dobro zdraviti.

Vrste sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen, ki se pojavi pri otrocih in mladih do kakega 30. leta starosti, ima precej hiter potek nastanka. Imenujemo jo tip 1, ima jo približno 10 odstotkov sladkornih bolnikov in se jo praviloma zdravi z inzulinom. Preostalih skoraj 90 odstotkov sladkornih bolnikov pa ima sladkorno bolezen tipa 2, ki jo lahko zdravimo samo z dieto, lahko pa z dieto in tabletami ali inzulinom. Nekaj malega je še primerov sladkorne bolezni v nosečnosti in ostalih tipov sladkorne bolezni.

Sladkorna bolezen tipa 2

Nastanek sladkorne bolezni tipa 2 je v veliki meri odvisen od dejavnikov tveganja, s katerimi posameznik živi. To so dedna obremenjenost, preobilna in neustrezna prehrana, prevelika telesna teža, premalo gibanja in psihično obremenjujoče življenje. Nastaja prikrito, s prav nič posebno opaznimi znaki. Človek je utrujen, včasih hujša in ima suho in srbečo kožo. Po postavljeni diagnozi pa je zdravljenje, njegova učinkovitost in kakovost življenja človeka s sladkorno boleznijo zelo odvisna od njega samega. Soočiti se mora z dejstvom, da sladkorno bolezen ima, da pa lahko z njo živi zelo dobro.

Terapevtska ukrepa pri zdravljenju sladkorne bolezni

Sladkorni bolniki izvajajo zdravljenje sami, zdravnik jim je le svetovalec. Terapevtska ukrepa pri zdravljenju sladkorne bolezni sta:

1. Prehrana, prilagojena zdravstvenemu stanju.

2. Telesna dejavnost in navade sladkornih bolnikov.

Pomen pravilne prehrane pri sladkornih bolnikih

Pravilna prehrana zagotavlja energijo in vse potrebne hranilne snovi v pravi meri ter zmanjšuje možnost za nastanek zapletov sladkorne bolezni, hkrati pa prepreči in zdravi debelost. Cilj zdravljenja debelosti ni samo zmanjševanje telesne teže, temveč znižano telesno težo tudi ohraniti, kar je potrebno za izboljšanje zdravstvenega stanja. Tudi telesna dejavnost, prilagojena vsakemu posamezniku, ima pomembno vlogo v boju s sladkorno boleznijo. Pomembno je, da se bolniki gibljejo, saj gibanje odloži začetek oziroma razvoj številnih zapletov sladkorne bolezni. Človekovo zdravje pa je močno odvisno tudi od njegovega čustvenega življenja. Brez veselja človek pogosto zboli. Izogibati se je potrebno stresov, ki lahko vplivajo na nastanek sladkorne bolezni in negativnih čustev, ki vplivajo na porast krvnega sladkorja.

Zdravilne rastline in sladkorna bolezen

Pomembno vlogo pri zdravljenju sladkorne bolezni imajo tudi zdravilne rastline. Veliko več možnosti imajo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2, ki z uporabo ustreznih zdravilnih rastlin poleg diete in zmerne telesne dejavnosti lahko zdravijo svojo sladkorno bolezen, v kolikor ne potrebujejo zdravil. Zdravilne rastline delimo v dve skupini:

  • prva skupina zdravilnih rastlin so rastline, ki znižujejo koncentracijo glukoze v krvi. Mednje spadajo: čebula, navadni repinec, kozja rutica, pravi ženšen, fižol, grško seno, kopriva, navadna borovnica, ...
  • druga skupina pa so zdravilne rastline, ki so namenjene za lajšanje in zdravljenje posledic sladkorne bolezni. Te ne znižujejo koncentracije glukoze v krvi neposredno, vendar ugodno delujejo na organizem kot celosten sistem in bolniku izboljšajo kakovost življenja. To so grenčine v navadnem rmanu, pravem pelinu, tavžentroži, …; diuretična zelišča, ki ščitijo tudi srčno-žilni sistem, npr. zelena, veliki rman, navadni brin, črni bezeg, … Pomembni so stimulatorji odpornosti organizma: ameriški slamnik, bela omela,… ter pegasti badelj in ingver, ki ohranjata funkcijo jeter.

Ali lahko zdravilne rastline nadomestijo zdravila pri zdravljenju sladkorne bolezni?

Seveda ti pripravki ne morejo biti zamenjava za zdravljenje z zdravili, so pa lahko koristna pomoč. Zelo pomembno je tudi redno merjenje krvnega sladkorja in pravilno ukrepanje ob skrajnih vrednostih. Pri zdravljenju sladkorne bolezni je zelo pomembno, da se bolnik aktivno vključi vanj, saj so posledice sladkorne bolezni lahko zelo hude. Vendar je sladkorno bolezen možno zdraviti, prednosti zdravljenja pa odtehtajo njene slabosti.

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš, mag. farm.

Kategorije

Zadnje objave

Eterična olja

Uporaba eteričnih olj v našem vsakdanjiku postaja vse bolj priljubljena. Privabljajo nas dišeče...

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI,

Pregled pri zdravniku se navadno zaključi s predpisom recepta za zdravilo, ki ga bolnik potrebuje. Zdravila, ki so predpisana na zdravniški recept, se smejo izdajati samo v lekarnah. V članku so zbrane razlage in pomembne informacije, ki jih morate vedeti, ko prejmete recept za zdravilo.

11.08.2023

PRAVILA IN POGOJI NAGRADNE IGRE MARIFIT MAGNEZIJ EQUA

Lekarne Maribor vas obveščajo, da bodo v ponedeljek, 14. 8.  poslovale po običajnem delovnem času.
Delovni čas lekarn lahko preverite na spletni strani www.mb-lekarne.si


 

ZDRAVJE V VSAK DOM 2022

Vabimo vas na tradicionalno prireditev »Zdravje v vsak dom«, ki bo v SOBOTO, 10. junija, od 9.30 do 14.00 ure na Trgu svobode v Mariboru . Lekarniški farmacevti vam bodo podali številne koristne informacije o pravilni in varni uporabi zdravil, kot tudi o preventivi in zdravem načinu življenja.

PREGLED UPORABE ZDRAVIL (PUZ)

Pregled uporabe zdravil je prostovoljen, diskreten, organiziran, predhodno dogovorjen in voden pogovor z magistrom farmacije, ki se ukvarja z individualno, strokovno in celostno obravnavo pacienta.

TOBAČNI DIM NAM ŠKODUJE - OPUSTITE KAJENJE

Raba tobaka je dejavnik tveganja za nastanek in razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so pogosto neposreden vzrok smrti kadilcev. 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0