SLABOST IN BRUHANJE

Kaj je slabost? Kaj je bruhanje?

Slabost (navzea) je občutek siljenja na bruhanje. Bruhanje je refleksno vračanje želodčne vsebine skozi usta navzven. Slabost in bruhanje sta lahko posledica:

  • zaužite pokvarjene hrane, kemikalij ali toksičnih snovi
  • zaužitih zdravil (npr. kemoterapevtiki, opiatni analgetiki)
  • vožnje z avtom, vlakom ali letalom
  • nosečnosti (predvsem prvi trije meseci)
  • vnetja prebavnih organov
  • psihičnih težav (npr. bulimija)

Zakaj je dolgotrajno bruhanje nevarno?

Dolgotrajno bruhanje je zelo nevarno, saj zaradi prekomernega izločanja tekočine in elektrolitov lahko nastopi dehidracija in pomanjkanje elektrolitov. Posledično se zmanjša količina vode v krvi. Krvni tlak se zniža, pojavi se omotica. V primeru, da ne ukrepamo, se lahko stanje še poslabša: krvni tlak se še bolj zniža, nastopi lahko šok in hude okvare vitalnih organov (ledvica, jetra, možgani). Zato moramo poskrbeti, da oseba, ki bruha, popije veliko tekočine z elektroliti.

Kako si lahko sami pomagamo pri nadomeščanju elektrolitov?

V lekarni lahko kupite rehidracijsko mešanico sladkorjev in soli, katero potem doma raztopite v predpisani količini vode in pripravljeno raztopino pijete po požirkih. Odrasla oseba (70 kg), ki bruha, naj na dan popije od 1 do 2 litra omenjene raztopine.

Kaj lahko naredimo, če smo se zastrupili s hrano, kemikalijami, toksini?

V primeru, da je bruhanje posledica zastrupitve s hrano, kemikalijami ali toksini, priporočamo, da zaužijete aktivno oglje. Aktivno oglje ima izredno veliko površino, na katero veže kemikalije in toksine, in se iz prebavil ne absorbira. Tako se vse skupaj izloči z blatom.

Dolgotrajno bruhanje lahko vodi v metabolno alkalozo – kaj je to?

Zaradi dolgotrajnega bruhanja zraven vode in elektrolitov iz telesa izgubljamo preveč kislin. Posledično se poruši pH krvi – kri postane alkalna in govorimo o metabolni alkalozi. Simptomi metabolne alkaloze so mišični krči, razdražljivost, včasih pa simptomov sploh ni. Pri hudi metabolični alkalozi nastanejo boleči mišični krči. Tudi v tem primeru pomaga nadomeščanje vode in elektrolitov z prej omenjeno vodno raztopino rehidracijske mešanice sladkorjev in soli.

Kdaj k zdravniku?

Pri hujših primerih dehidracije in metabolne alkaloze je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Elvira Omerović Pešec, mag.farm.

Kategorije

Zadnje objave

Eterična olja

Uporaba eteričnih olj v našem vsakdanjiku postaja vse bolj priljubljena. Privabljajo nas dišeče...

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI,

Pregled pri zdravniku se navadno zaključi s predpisom recepta za zdravilo, ki ga bolnik potrebuje. Zdravila, ki so predpisana na zdravniški recept, se smejo izdajati samo v lekarnah. V članku so zbrane razlage in pomembne informacije, ki jih morate vedeti, ko prejmete recept za zdravilo.

11.08.2023

PRAVILA IN POGOJI NAGRADNE IGRE MARIFIT MAGNEZIJ EQUA

Lekarne Maribor vas obveščajo, da bodo v ponedeljek, 14. 8.  poslovale po običajnem delovnem času.
Delovni čas lekarn lahko preverite na spletni strani www.mb-lekarne.si


 

ZDRAVJE V VSAK DOM 2022

Vabimo vas na tradicionalno prireditev »Zdravje v vsak dom«, ki bo v SOBOTO, 10. junija, od 9.30 do 14.00 ure na Trgu svobode v Mariboru . Lekarniški farmacevti vam bodo podali številne koristne informacije o pravilni in varni uporabi zdravil, kot tudi o preventivi in zdravem načinu življenja.

PREGLED UPORABE ZDRAVIL (PUZ)

Pregled uporabe zdravil je prostovoljen, diskreten, organiziran, predhodno dogovorjen in voden pogovor z magistrom farmacije, ki se ukvarja z individualno, strokovno in celostno obravnavo pacienta.

TOBAČNI DIM NAM ŠKODUJE - OPUSTITE KAJENJE

Raba tobaka je dejavnik tveganja za nastanek in razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so pogosto neposreden vzrok smrti kadilcev. 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0