CELIAKIJA

Že v 2. stoletju pred našim štetjem je Grk Aretej prvi opisal celiakijo pri odraslih bolnikih. Angleški zdravnik Samuel Gee pa je pred nekaj več kot 100 leti (leta 1888) opisal klinične znake celiakije pri otrocih. Nizozemec Dicke je prvi povezal nastanek te bolezni z beljakovino – glutenom – v žitaricah. Bolezen se pojavlja povsod tam, kjer ljudje uživajo nekatere izmed žitaric. Pojavlja se s pogostostjo 1 primer na 1000 do 3000 rojstev. Najpogostejša je na Irskem, Škotskem in v skandinavskih državah. Med Indijanci in afriškimi domorodci je redka. Natančna ocena za Slovenijo še ne obstaja, vendar ocenjujejo, da se pojavlja na 1000 do 1500 živorojenih otrok. Po vsej verjetnosti je celiakija še pogostejša. Zdravniki diagnosticirajo le majhen odstotek ljudi s celiakijo, ki imajo značilne klinične znake obolenja. Velika večina ljudi ima latentno obliko celiakije, ima malo kliničnih znakov bolezni, ali pa so celo življenje brez znakov obolenja.

Kaj je celiakija?

Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na gluten oz. na njegov izvleček gliadin.

Celiakija je genetska bolezen. Povprečno jo najdejo pri 10% vseh sorodnikov, ki že imajo postavljeno diagnozo.

Kaj je gluten?

Gluten je skupno ime za več kot 50 različnih beljakovin, ki jih vsebuje žitnih zrn pšenice, ječmena, rži, ovsa, pire in tritikale. Glutena ni v koruzi in rižu. Značilnost glutena je, da veže nase vodo in skrbi za povezanost in elastičnost testa.

Kakšna je vloga glutena pri celiakiji?

Ker je črevesna sluznica preobčutljiva, povzroča gluten pri celiakiji poškodbe sluznice tankega črevesa. Poškodovani del črevesa ima zmanjšano funkcijo, zaradi česar so povzročene motnje v presnovi hrane. Tako spremenjena sluznica ni več sposobna vsrkavati dovolj hranilnih snovi. Zato imajo bolniki prebavne motnje, pride do pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter posledično do padca odpornosti organizma.

Kateri so simptomi bolezni?

Najbolj značilno je pogosto odvajanje obilnega, mastnega blata, ki ima neprijeten vonj; padanje telesne teže; napet trebuh; bruhanje; utrujenost in slabo razpoloženje; bledica kože in sluznic ter pri otrocih zastoj v rasti.

Kdaj se začne pojavljati preobčutljivost na gluten?

Celiakija se lahko pojavi že v otroštvu ali pa šele v odrasli dobi. Zakaj se pojavi pri nekaterih šele v odrasli dobi, še ne razumejo popolnoma. Prevladuje mnenje, da je bolezen pri tistih, pri katerih se pojavi šele v odrasli dobi, vse do izbruha v latentni obliki. Ne ve se, kaj sproži bolezen. Domnevajo, da je vzrok močna obremenitev z glutenom in povečana prepustnost sluznice prebavnega trakta, ki se pojavlja ob vnetjih prebavil.

Bolezen se običajno razvije pri dojenčkih med 6. in 18. mesecem starosti, vedno nekaj tednov ali mesecev potem, ko otrok začne uživati žitarice.

Pri starejših otrocih in odraslih ti simptomi niso vselej tako izraziti. Kako se bo bolezen pokazala, je odvisno od mesta in obsega prizadetosti črevesa. Če je prizadet le začetni del tankega črevesa, se bolezen izraža s slabokrvnostjo, saj pride so pomanjkanja železa in/ali folatov. Prizadetost večjega dela tankega črevesa pa pripelje do motnje absorpcije hranil in zaradi tega do prizadetosti celotnega organizma.

Pri odraslih se bolezen pogosto kaže s povsem neznačilnimi bolezenskimi motnjami. Lahko so le slabokrvni, imajo bolečine v kosteh ali neznačilne težave s strani prebavnega sistema (občasne driske, napenjanja in bolečine v trebuhu) ter se slabo počutijo. Vedno več pa je bolnikov, pri katerih bolezen poteka brez kakršnihkoli simptomov.

Kako postavijo diagnozo?

Z odvzemom vzorca črevesne sluznice (biopsijo) dokažejo za celiakijo tipične spremembe sluznice tankega črevesa. Biopsijo opravijo s posebno aspiracijsko kapsulo ali endoskopsko. Tako je omogočen natančen mikroskopski pregled sluznice tankega črevesa.

In kaj pokaže pogled pod mikroskopom? Resice tankega črevesa izginejo, sluznica pa postane ploska.

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje je zelo enostavno, hkrati pa zelo zapleteno. Bolnik mora iz svoje prehrane črtati vsa živila, ki vsebujejo gluten. Torej stroga brezglutenska dieta, ki traja celo življenje. Takšna dieta nima stranskih učinkov, saj gluten ni življenjsko pomembna hranilna snov.

Z brezglutensko hrano si bolna sluznica tankega črevesa opomore, ponovno se obnovijo resice tankega črevesa, prevzamejo običajno funkcijo in se ne razlikujejo več od zdrave. Stanje bolnika se postopoma izboljša.

Če so okvare črevesja zaradi dolgoletnih težav prevelike, je potrebno tudi zdravljenje z imunosupresivnimi zdravili. Nekje pri 20% ljudi dieta ni učinkovita.

Katera živila so prepovedana?

Prepovedane so žitarice in izdelki iz pšenice, rži, ječmena in ovsa. To pomeni, da vseh živil iz omenjenih žitaric, kot so: moka, zdrob, kruh, drobtine, keksi, testenine, zakuhe, pecivo, omake in temu podobne jedi, bolniki s celiakijo ne smejo uživati.

Pozornost je potrebno obrniti tudi na sestavo ostalih prehrambenih izdelkov, ker le-ti lahko vsebujejo vezivo pšeničnega izvora.

Katera živila so dovoljena?

Bolniki s celiakijo se lahko prehranjujejo z dovoljenimi žitaricami (riž, koruza, ajda, proso), krompirjem, zelenjavo, sadjem, mlekom, jajci, mesom, ribami, medom. Kot nadomestilo za pšenično moko obstajajo posebne brezglutenske moke, na voljo pa so tudi brezglutenski kruh, testenine in keksi.

Kako je s celiakijo in zdravili?

Pri bolnikih s celiakijo lahko nastanejo težave tudi zaradi jemanja zdravil za kakšno drugo bolezen. Zdravnika je potrebno seznaniti z dieto, da bo lahko predpisal ustrezno vrsto zdravila. Tudi ob uporabi raznih vitaminskih pripravkov in drugih zdravil, ki se jih dobi v lekarni brez recepta, morate biti pozorni na sestavo oz. opozorite farmacevta, da bo izbrano zdravilo ustrezno.

Kam se lahko bolniki s celiakijo obrnejo po nasvete?

Le-te lahko seveda dobijo pri zdravniku ali v lekarni; v Sloveniji pa imajo bolniki s celiakijo tudi svoj društvo: Slovensko društvo za celiakijo. Za bolnike je zelo priporočljivo, da se jim pridružijo, saj bodo tako dobili dragocene nasvete tistih, ki so že dlje časa bolni in imajo zato več izkušenj. Njihov spletni naslov je

http://www.drustvo-celiakija.si

Mojca Glasenčnik, mag.farm.

Kategorije

Zadnje objave

Eterična olja

Uporaba eteričnih olj v našem vsakdanjiku postaja vse bolj priljubljena. Privabljajo nas dišeče...

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI,

Pregled pri zdravniku se navadno zaključi s predpisom recepta za zdravilo, ki ga bolnik potrebuje. Zdravila, ki so predpisana na zdravniški recept, se smejo izdajati samo v lekarnah. V članku so zbrane razlage in pomembne informacije, ki jih morate vedeti, ko prejmete recept za zdravilo.

11.08.2023

PRAVILA IN POGOJI NAGRADNE IGRE MARIFIT MAGNEZIJ EQUA

Lekarne Maribor vas obveščajo, da bodo v ponedeljek, 14. 8.  poslovale po običajnem delovnem času.
Delovni čas lekarn lahko preverite na spletni strani www.mb-lekarne.si


 

ZDRAVJE V VSAK DOM 2022

Vabimo vas na tradicionalno prireditev »Zdravje v vsak dom«, ki bo v SOBOTO, 10. junija, od 9.30 do 14.00 ure na Trgu svobode v Mariboru . Lekarniški farmacevti vam bodo podali številne koristne informacije o pravilni in varni uporabi zdravil, kot tudi o preventivi in zdravem načinu življenja.

PREGLED UPORABE ZDRAVIL (PUZ)

Pregled uporabe zdravil je prostovoljen, diskreten, organiziran, predhodno dogovorjen in voden pogovor z magistrom farmacije, ki se ukvarja z individualno, strokovno in celostno obravnavo pacienta.

TOBAČNI DIM NAM ŠKODUJE - OPUSTITE KAJENJE

Raba tobaka je dejavnik tveganja za nastanek in razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so pogosto neposreden vzrok smrti kadilcev. 

Ko obiščete našo spletno stran, samodejno namestimo potrebne piškotke v vašo napravo, da se lahko naša spletna stran pravilno prikazuje in deluje. V vašo napravo lahko namestimo tudi neobvezne analitične in marketinške piškotke, če izberete možnost »Sprejmi vse«. Ti piškotki zbirajo in analizirajo različne informacije o vaši interakciji z našim spletno stranjo in drugimi spletnimi mesti za ciljno usmerjeno oglaševanje.

Prosimo, kliknite gumb  Sprejmi vse, če se strinjate z uporabo vseh vrst piškotkov ali zavrnite neobvezne piškotke s klikom na Zavrni vse '. Za več informacij si oglejte našo Politiko piškotkov.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Lekarne Maribor
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0