Swipe to the left
20. september 2016

V novem šolskem letu se naši otroci ob vstopu v vrtec ali šolo z veliko verjetnostjo srečajo z ušivostjo, ki pa ni odraz slabe higiene ali zanemarjenosti,dovolj je tesnejši telesni stik z okuženo osebo ali predmetom.

Uš je parazitska žival oz. zajedalec, ki se plazi po lasišču s pomočjo treh parov nog, na koncu katerih ima kaveljčke,s katerimi se dobro oprijema las, zato je odveč mišljenje, da uš skače,leta ali plava.

Najraje se zadržujejo v predelu senc, zatilja, čela ali za ušesi, kjer odrasla samica v treh tednih, kolikor živi, vsak dan prilepi na koren lasu 8-12 zarodkov v jajčecu (gnid) iz katerih se v 6-9 dneh preko mlade živali (nimfe) razvije odrasla žival, ki po treh levitvah spolno dozori.

Prvi znak prisotnosti uši na lasišču je močno srbenje in pordelost lasišča, saj se uši prehranjujejo s človeško krvjo, njihov vbod izzove neke vrste alergijsko reakcijo, ki pa se lahko okuži in poslabša, če praskamo z nečistimi rokami. Zato je ob prvih znakih srbenja potrebno lasišče temeljito pregledati vsaj dvakrat tedensko, ob ugotovitvi ušivosti pa vsak dan. Najlažje uš odkrijemo s prečesavanjem lasišča ob močni svetlobi z gostim glavnikom tako, da glavo nagnemo nad belo površino in pramene las večkrat prečešemo. Ob preobčutljivosti na kemijska sredstva je priporočljivo uporabljati električni glavnik. V primeru, da uši in gnid ne najdemo, lahko preventivno vsakodnevno nanašamo repelent , ki ga enakomerno porazdelimo po laseh, saj bo s svojim vonjem odbijal uši.

Če ob pregledovanju in prečesavanju lasišča ugotovimo prisotnost uši ali gnid, je nemudoma potreben postopek razuševanja pri vseh okuženih družinskih članih sočasno, pomembno je,da o tem obvestimo tudi vrtec ali šolo, saj bomo drugače v bitki proti parazitom osamljeni. Pri izbiri ustreznega izdelka za odpravo ušivosti moramo upoštevati omejitve uporabe (dojenčki, majhni otroci, nosečnice, doječe matere), kakor tudi priporočila uporabe glede nanosa in pogostosti nanašanja. Izbiramo lahko med preparati z permetrinom ali benzilbenzoatom, ki uši in gnide ubijeta s svojim kemičnim delovanjem, lahko pa posežemo po gotovih izdelkih z mineralnimi in eteričnimi olji, ki uši prekrijejo in zadušijo. Pomembno je, da izdelek v zadostni količini nanesemo po celotnem lasišču. Glavo lahko prekrijemo s kopalno kapo ali kapo za prhanje, po spiranju las le-te temeljito prečešemo. Postopek po potrebi čez nekaj dni ponovimo, odvisno od priporočil proizvajalca.

Nenazadnje je pomembno, da se lotimo odstranjevanja uši iz neposredne okolice in predmetov,s katerimi prihajamo v stik. Tako je najbolje brisače, posteljnino in obleke oprati in prelikati pri višji temperaturi (vsaj 60°C), igrače in ostale predmete pa spraviti za 10-14 dni v zatesnjeno plastično vrečko pri sobni temperaturi ali jih postaviti v zamrzovalnik za vsaj 24ur. Pohištvo, talne obloge, vzglavnike in sedeže v avtomobilu temeljito očistimo s čistilnimi sredstvi in sesalnikom, po sesanju vrečko iz sesalnika takoj zavržemo in zamenjamo z novo.

Ob pojavu ušivosti obisk zdravnika ni potreben, po zdravila/izdelke, ki so na voljo brez recepta, se obrnite na naše lekarne, kjer vam bomo z veseljem pomagali tudi z nasveti. Svetujemo, da se starejših sredstev za zatiranje uši, kot na primer petrolej in njegove mešanice z olji ne poslužujete, saj je uporaba takih sredstev lahko škodljiva in nevarna!

Zgodilo se je gospe, ki je z nami v lekarni delila svojo zgodbo. V želji, da temeljito uničijo uši v družini, ki je zajemala vse družinske člane, se je znašel tudi njihov hišni muc, ki ga je mož premazal z organskim topilom. K sreči je ta muc preživel, čeprav je bil kar dolgo časa brez dlake in se je pustil božati z velikim nezaupanjem...

Milanka Potrč

#Koža Objavljeno v: KožaOstalo