Z otroki na pot

Poletje! Čas počitnic in izletov!
Čas, ki ga radi preživimo z otroki brezskrbno in sproščujoče.

Ne glede na trajanje in destinacijo se je treba na vsako potovanje dobro pripraviti, še posebej, ko potujemo z vso družino, z majhnimi otroki.
Pred odhodom na dopust si pripravimo seznam vseh potrebščin. Ob oblačilih in vseh pripomočkih, ki jih pripravimo za dopustniške dni, ne pozabimo urejenega zdravstvenega zavarovanja in denarja. Prav tako poiščemo prostor za počitniško potovalno lekarno za otroke, ki nam bo ob blažjih zdravstvenih težavah odvrnila marsikatero nevšečnost.
Če ima otrok posebna zdravstvena stanja ali potujemo v eksotične kraje, je priporočljivo, da se pred potjo posvetujemo z izbranim pediatrom.

Zdravila in izdelke izberemo glede na starost otroka in njegovo zdravstveno stanje. V vsako počitniško lekarno za otroke spadajo izdelki za zniževanje povišane telesne temperature in/ali lajšanje bolečin ter nekaj osnovnega obvezilnega materiala, v poletnem obdobju pa tudi izdelki za zaščito kože pred soncem.

 


Počitniška lekarna za otroke naj vsebuje:
•    Sončne kreme
Poleti je sonce zelo močno, zato je pomembno, da poskrbimo za zaščito otroške kože pred soncem. Pri otrocih posegamo po faktorjih z visoko in zelo visoko zaščito. Poleg sončnih krem za zaščito otroške kože uporabimo pokrivala in oblačila z UV-zaščito.

•    Obvezilni material
Otroci so živahni, radi raziskujejo, skačejo, zato naj potovalna lekarna za otroke vsebuje obvezilni material, kot so sterilna gaza, povoji (manjših velikosti), vodoodporni obliži (za otroke so še posebej privlačni obliži s tiskanim motivom risanih junakov), škarje ter fiziološka raztopina. Za oskrbo odrgnin, ureznin in drugih površinskih ran pripravimo razkužilo za rane, ki naj ne vsebuje alkohola, da otroka 'ne peče'. Z mazilom za rane bomo prispevali k hitrejšemu celjenju blažjih površinskih poškodb kože. Če se odpravljamo v hribe, je dobrodošla pinceta za odstranjevanje klopov.

•    Antipiretike in analgetike
Za zniževanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin sta pri otrocih primerna paracetamol in ibuprofen. Izberemo farmacevtsko obliko, ki bo ustrezala starosti in teži otroka (npr. svečke za dojenčke, sirup za manjše otroke). Manjkati ne sme natančen termometer.

•    Probiotike in odvajala
Kot preventivno in podporno zdravljenje pri driskah, napenjanju in drugih prebavnih motnjah lahko uporabimo probiotike. Ob driski, čezmernem potenju ali bruhanju je treba nadomestiti velike izgube vode in elektrolitov, zato je primerna peroralna rehidracijska sol, ki jo, raztopljeno v vodi, otroku dajemo previdno, večkrat v manjših količinah. Ob znakih dehidracije je nujen posvet z zdravnikom. 
Kadar je zaprtje posledica spremenjene prehrane ali spremembe ustaljenega načina odvajanja, si lahko pomagamo z blažjimi odvajali, kot je sirup z laktulozo ali glicerinske svečke za otroke.

 •    Zdravila in izdelke proti potovalni slabosti
Veliko otrok ima težave s potovalno slabostjo, ki jo lahko izzovejo različna transportna sredstva. Za preprečevanje potovalne slabosti in bruhanja si lahko pomagamo z zdravilom v obliki tablet, ki vsebuje učinkovino difenhidramin in je v lekarnah dosegljivo brez recepta. Primerno je za otroke, starejše od 6 let. Na voljo so tudi homeopatska zdravila za lajšanje težav s slabostjo, ki jih izberemo na podlagi simptomov, prehranska dopolnila z izvlečkom ingverja, in nekateri pripomočki, kot so zapestnice z delovanjem na akupresurne točke ter potovalne lizike.

•    Repelente
Ne smemo pozabiti na zaščito pred piki insektov, kot so komarji in klopi. Glede na destinacijo lahko izberemo med različno intenzivnimi repelenti.
Pri repelentih vedno preverimo, za kolikšno starost otrok so primerni. Na trgu obstajajo številni zelo učinkoviti naravni repelenti. Ob zaščiti pred piki insektov pa v otroški potovalni lekarni ne sme manjkati izdelkov in zdravil za nego in zdravljenje po pikih insektov.

•    Kapljice za nos 
Če se odpravljamo na morje, je za male noske nepogrešljiva fiziološka raztopina za nos, v primeru zamašenih noskov pa tudi otroški nosni dekongestiv.
Predvsem ne pozabimo na zdravila, ki jih morda otrok redno uporablja!
Še nekaj praktičnih nasvetov za potovanje z otroki
Poskrbimo za varnost na poti tako, da preverimo, ali so otroški sedeži primerno nameščeni, in da imamo pri sebi veljavne dokumente.
Potovanje si časovno načrtujemo. Pred potovanjem se dobro naspimo, potovalni čas pa prilagodimo otrokovemu urniku. To pomeni, da potujemo takrat, ko otrok spi.


Kadar potujemo več ur, načrtujemo postanke na 2–3 ure, saj majhni otroci težko vzdržijo daljša potovanja. Na spletu lahko preverimo zanimiva postajališča za otroke, igrišča in parke. 


Obvezna oprema, ki naj bo na dosegu rok: zelo praktično je, če v posebno torbo, ki jo imamo na dosegu rok, pripravimo stvari, ki jih bomo potrebovali med potjo in postanki (rezervna oblačila, otroška blazina ali odejica, pokrivala, sončne kreme, čistilne robčke in razkužila za roke, najljubše igrače ali ninice, previjalni set, če ima otrok plenice, vrečke za smeti in bruhanje). 


Prigrizki na poti nam prihranijo preveč postankov. Ti naj bodo praktični in zdravi (suho sadje, nekatere vrste svežega sadja, kot so banane, jabolka, slani prigrizki, žemljice). Prav tako naj ne vsebujejo preveč sladkorja, saj sladkor otroke poživi. Otroci, ki imajo težave s potovalno slabostjo, sladkor še hitreje izzove bruhanje. Najbolj priporočljiva pijača na poti je voda, nesladkan čaj ali limonada.


PRIPRAVLJENI NA POT! Z ustreznimi priporočljivimi preventivnimi zdravstvenimi ukrepi, dobro pripravljeno potovalno lekarno za otroke in upoštevanjem praktičnih nasvetov za pot bo naše potovanje z otroki precej bolj brezskrbno in sproščeno.
Naj se potovanja in izleti začnejo!


Estera Šmigoc, mag. farm.
 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0