Težave doječih mamic

Čeprav je dojenje najnaravnejši in tudi najstarejši način hranjenja otroka, ki ga najdemo tudi pri živalih – sesalcih, se doječe mame pri dojenju pogosto spoprijemajo s težavami. Dojenje vedno ne poteka samo po sebi. Vsak doječi par je individuum in potrebuje nekaj časa, da se spoznata, navadita in najdeta svojo pot dojenja. Mati in dojenček morata na začetku usvojiti določene spretnosti, potem pa je dojenje preprosto in priročno. Za doječo mater predstavlja neprecenljivo izkušnjo. 

Uspešno dojenje
Uspešno dojenje v znanstveni literaturi ni opredeljeno. Najpogosteje pa se ob tem pojavljajo termini, kot so: kako držati dojenčka med dojenjem, kako ponuditi dojko, kako sesati in prenos mleka med materjo in otrokom. Strokovnjaki s področja dojenja štejejo kot uspešno dojenje pogosto in pravilno pristavljanje, da je dojenček po podoju miren, mati pa ne čuti bolečine in neudobja v prsih, dojenček ima 6 mokrih pleničk dnevno in redno odvaja blato, pomembno je doseganje mejnikov v telesni masi, zadovoljstvo dojenčka, dojenje na otrokovo željo in potrebo, torej vsaj 8 do 12-krat dnevno. 

Prve, ki doječi materi pomagajo pri razreševanju težav, so medicinske sestre in babice v porodnišnici, po odpustu pa patronažne sestre, občasno pediatrinje in svetovalke za dojenje, ki jih najdemo tudi v lekarni. Mamica in dojenček sploh na začetku potrebujeta veliko potrpežljivosti, podpore in individualnega pristopa v času dojenja. 

Za to, da se matere odločijo za dojenje in z njim tudi nadaljujejo, se potrebuje veliko spretnosti v procesu poučevanja in spodbujanja k dojenju. Ko mati poišče pomoč glede dojenja, se neštetokrat izkaže, da pravzaprav ne potrebuje nasveta. Velikokrat od zdravstvenega osebja pričakuje le, da ji prisluhne, jo pomiri, potolaži in spodbudi. 

Čeprav je dojenje nekaj naravnega, je hkrati tudi priučena veščina, ki potrebuje svoj čas, da postane spontana. Pojavljajo se trenutki stiske, krivde, razočaranja pri materah, ki so prenehale dojiti pred priporočenim obdobjem. 

Težave, s katerimi se najpogosteje srečujejo doječe matere

Neučinkovito sesanje

Neučinkovito sesanje je običajno povezano z nekim vzrokom. Lahko je posledica poroda, uživanja določenih zdravil, zdravstvenih težav otroka. Otrok je lahko zelo zaspan ali pa utrujen in ne zmore daljšega sesanja. Lahko ima tudi težave s pristavljanjem. 

Za uspešno razrešitev težave je treba ugotoviti vzrok. Z odpravo tega in določenimi vajami lahko kmalu dosežemo izboljšanje stanja.

Priraščen jeziček

Neučinkovito sesanje je lahko tudi posledica priraščenega jezička. Prirasel jeziček otroku onemogoča, da ga v celoti iztegne, in omejuje normalno gibanje jezika. V številnih primerih je to razlog za poškodovane bradavice, neučinkovito sesanje na dojki in slabše napredovanje na telesni masi. V primeru suma na priraščen jeziček se svetuje obisk pri pediatru. 

Boleče bradavice, zamašeni mlečni vodi

Pravilno dojenje ne sme boleti. Pri občutljivejših dojkah se lahko najprej pojavi občutek nelagodja, ki pa naj bi izzvenel, ko se doječi par navadi. Če se pri dojenju pojavlja bolečina v bradavicah, pomeni, da dojenček ni pravilno pristavljen, da imajo bradavice glivično okužbo ali zamašen mlečni vod. Posledica nepravilnega pristavljanja so pogosto tudi ragade. 

V primeru bolečih bradavic je priporočljivo, da strokovnjak za dojenje pogleda način pristavljanja dojenčka, in če je treba, ga popravi. Ragade so izredno boleče, zato je priporočljivo, da se pospešuje celjenje, npr. z oblogami ali mazili, ki vplivajo na celjenje rane. Glivično okužbo bradavice je treba zdraviti s protiglivičnimi zdravili. Pregledati je treba tudi otrokova usta in ugotoviti, ali je v njih prisotna glivična okužba – soor. Proti zamašenim mlečnim vodom uspešno pomaga pogosto pristavljanje in praznjenje dojk, tople obloge pred podojem in hladne obloge po podoju ter masaža dojk. 

Pomembno je, da doječa mati ve, da se težave pri dojenju pojavljajo, da je dojenje spretnost, ki se je je treba naučiti in da se večina težav lahko reši. Po nasvet se lahko obrne na zdravstvene delavce. Najbolj izobražene na tem področju so svetovalke za dojenje. 

Svetovalko za dojenje lahko doječe matere poiščejo tudi v Lekarni Tezno. 

Urška Lučev, mag. farm., IBCLC (mednarodna pooblaščena svetovalka za dojenje)


 


 


 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0