Pogoste težave v nosečnosti in kako si pomagamo

Nosečnost je čudovito obdobje. Je obdobje pričakovanja, sprememb, priprav na novega člana, veselja, povezovanja, pozornosti, skrbi zase, pa tudi obdobje, v katerem lahko nastopijo nevšečnosti. Telo se v tem času nenehno prilagaja na razvoj ploda. Spremembe, ki nastopijo, lahko povzročijo različne (tudi neprijetne) simptome, ki pa jih ne obravnavamo kot bolezenske. 
Spremembe nosečnice opazijo na rodilih, obtočilih, prebavilih, sečilih, dihalih in na koži.

Vaginalni izcedek in vaginalna vnetja
Zaradi rasti maternice se raztezajo maternične vezi, kar lahko nosečnica občuti kot bolečine v spodnjem delu trebuha. Maternica, maternični vrat in nožnica so bolje prekrvavljeni. Zaradi tega je nožničnega izcedka več in je mlečno bele barve. Spremeni se tudi pH nožnice, zato postane okolje ugodnejše za razrast glivične okužbe. 
Kot preventivo v tem obdobju svetujemo skrb za osebno higieno in uporabo intimnih mil, ki imajo pravšnji pH. Priporočljiva je uporaba probiotikov in mlečne kisline. Za zdravljenje vaginalnega vnetja je možna uporaba lokalnega antimikotika tudi v času nosečnosti. O primernosti in izbiri pa vam svetujemo v lekarni.

Krčne žile, hemoroidi
V nosečnosti se volumen krvi poveča, število rdečih krvničk pa ne poraste sorazmerno. Zaradi tega so lahko nižje vrednosti hemoglobina. Prav tako lahko nastopi slabokrvnost. Poveča se tudi možnost strjevanja krvi, zaradi česar so nosečnice bolj nagnjene k nastanku krvnih strdkov. Poveča se tudi srčni utrip (približno 10–15 utripov na minuto). Prekrvavljenost sluznic in kože je večja, zato se pogosteje maši nos med spanjem, pojavljajo se lahko tudi krvavitve iz nosu, dlesni in smrčanje. 
V venah zastaja kri, kar nosečnice opazijo kot otekanje nog (okrog gležnjev, stopal) in krčne žile, lahko pa se pojavijo tudi hemoroidi. Ob vstajanju iz postelje ali sedečega položaja se zaradi zastajanja krvi v venah zniža krvni tlak, zaradi česar se nosečnici lahko pojavi občasna vrtoglavica. 

V nosečnosti se pojavlja tudi t. i. sindrom vene cave:
 če nosečnica leži na hrbtu, povečana maternica pritiska na veno cavo, večjo veno, ki vrne kri v srce. To lahko vodi do slabosti oz. v skrajnem primeru tudi do izgube zavesti. Da bi se temu izognili, svetujemo, da nosečnica leži na levem boku. 
Nefarmakološki ukrepi so vedno prva izbira za pomoč pri težavah, zlasti v nosečnosti. Za težke, boleče, otekle noge svetujemo dovolj počitka, najbolje z dvignjenimi nogami (tako da so gležnji višje od kolen). Pri daljšem sedenju naj nosečnica večkrat vstane, naredi vsaj 21 korakov in pri tem noge tudi malo razgiba. Priporočamo hlajenje nog, zlasti v vročih mesecih, uporabo kompresijskih nogavic, redno telesno dejavnost in omejen vnos soli. 
Utrujene, otekle in pekoče noge lahko nosečnica maže z geli, ki so temu namenjeni. Prav tako se v nosečnosti uporabljajo mazila proti hemoroidom, vendar naj po nasvet o izbiri izdelkov obišče lekarno.

Prebavila
Prebava je v nosečnosti počasnejša, zato se hrana dlje zadržuje v želodcu in črevesju. Slabše deluje tudi mišica zapiralka požiralnika, zato se kisla želodčna vsebina lahko vrne v požiralnik, čemur pravimo zgaga. Povečana maternica pritiska na črevo, kar nosečnice občutijo kot napihnjenost in napenjanje. 
Za lažjo prebavo svetujemo uživanje manjših obrokov, izogibanje hrani, ki napenja ali povzroča poslabšanje težav s kislino (mastna hrana, močno začinjena ali pekoča hrana, nekatere vrste sadja in zelenjave, kava, čokolada …). Svetujemo tudi redno odvajanje blata, telesno dejavnost, hladne obkladke proti zatekanju pri hemoroidih, Keglove vaje, ki spodbujajo pretok skozi vene, spanje na levem boku, kar zmanjša pritisk na rektalne vene. Odsvetujeta se dolgotrajnejše stanje in sedenje.

Zaprtje 
Zaprtje je fiziološka sprememba v nosečnosti zaradi upočasnjene peristaltike, lahko pa nastane tudi kot posledica uživanja železa slabokrvnih nosečnic. K zaprtju pripomore tudi zmanjšana telesna dejavnost ter pozneje v nosečnosti pritisk rastoče maternice na črevesje. V primeru zaprtja svetujemo pitje tekočine, uživanje prehrane, bogate z vlakninami, sadjem, zelenjavo, izogibanje izdelkov iz bele moke in sladkorja … Nosečnicam svetujemo tudi dodajanje magnezija. Če to ne zadostuje, izbiramo med pripravki, ki vsebujejo droge s sluzmi (npr. laneno seme, seme indijskega trpotca), osmoznimi odvajali (npr. sirupi z laktulozo), mehčalci blata (npr. glicerinske svečke). Nikakor pa naj nosečnice ne posegajo po čajnih mešanicah in rastlinskih pripravkih za odvajanje, kot so krhlika, sena, kitajska rabarbara, aloa, ter ricinusovem olju, saj se ob uporabi poveča tveganje za izgubo ploda. 
Pri motenem spanju zaradi refluksa svetujemo dvignjeno vzglavje. Zadnji obrok naj bo čim lažji. Nosečnica naj ga zaužije vsaj 3 ure pred spanjem. Za nevtralizacijo želodčne kisline so na voljo različna zdravila in medicinski pripomočki. Nekateri se lahko uporabljajo tudi v času nosečnosti. 


Slabost in bruhanje
Slabost in bruhanje se pojavita v prvem trimesečju nosečnosti. Po tem obdobju običajno izgineta. Svetujemo izogibanje težko prebavljivi hrani in hrani, ki se dolgo zadrži v želodcu. Nekaterim nosečnicam pomaga, da zjutraj že v postelji zaužijejo suhe prigrizke (prepečenec, krekerje), nekaterim pa, da se ves čas prehranjujejo, a v majhnih količinah, ter pijejo tekočino po požirkih. Večerni obrok naj bo zelo lahek. 
V ta namen se lahko uživa vitamin B6 (piridoksin) v odmerku 10–25 mg vsakih 8 ur. Nosečnice pogosto uporabljajo tudi alternativne metode, kot sta akupunktura ali akupresura. Zapestnice za akupresuro, ki delujejo na točko na zapestju, so na voljo tudi v lekarnah. Študije so potrdile tudi uporabo ingverja (čaj, tablete, sveži ingver). Ta naj bi lajšal težave, povezane s slabostjo.

Vnetja sečil in odvajanje vode
Pri nosečnicah se v zgodnji nosečnosti zaradi povečane maternice, ki pritiska na sečni mehur, poveča potreba po odvajanju vode. V pozni nosečnosti plodova glavica pritiska na sečni mehur, kar prav tako vpliva na odvajanje vode. V nosečnosti se poveča nagnjenost k vnetjem sečil. Večina zdravil, dodatkov k prehrani in čajev, ki se uporabljajo v te namene, nosečnicam zaradi pomanjkanja izvedenih kliničnih študij ni priporočljiva, se pa vedno najde pomoč zanje tudi v lekarni. Zelo pomembno je, da se samozdravljenje začne ob pojavu prvih simptomov, pozneje se namreč potreba po uporabi antibiotikov poveča. 
Pri vnetjih sečil je zelo pomembno pitje tekočin in suha oblačila (po kopanju, telesni dejavnosti). Predel mehurja naj bo na toplem.

Koža
Hormonske spremembe lahko v nosečnosti povzročijo močnejšo pigmentacijo kože na določenih predelih (bradavice dojk, spolovilo ter koža na licih, nosu in čelu), zato svetujemo skrbno zaščito pred sončnim sevanjem (izogibanje soncu v poznih dopoldanskih in zgodnjih popoldanskih urah, mazanje z visokim zaščitnim faktorjem, zaščita s pokrivali in oblačili). Potemni tudi linija po sredini trebuha, ki ji pravimo linea negra. Vezivna vlakna se lahko na področjih, kjer je več maščobnega tkiva, trgajo, zato tam nastanejo strije. Temu se nosečnica izogne tako, da si kožo vsakodnevno maže z olji ali mastnimi mazili, kar spodbudi krvni obtok, poveča elastičnost kože in zmanjša pojavnost strij.

Kdaj mora nosečnica nujno obiskati zdravnika?
Nosečnica mora obvezno obiskati zdravnika, kadar se pojavi krvavitev iz nožnice, če je uriniranje pekoče in boleče, urin pa temno obarvan, v primeru pogostega obilnega bruhanja in celodnevne slabosti, močno povišane telesne temperature, mrzlice, omotičnosti, omedlevice in izgube zavesti. K zdravniku je treba tudi v primeru močnega glavobola, če zateka obraz, glava, pri poškodbah, bolečinah v prsih, pri znakih prezgodnjega poroda in občutnem upadu plodovih gibov po 24. tednu.


Urška Lučev, mag. farm., mednarodna pooblaščena svetovalka za dojenje

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0