NOSEČNOST

Prvi znaki nosečnosti

Običajni prvi znaki nosečnosti, ki pa niso nujno prisotni pri vseh nosečnicah:

 •    izostanek mesečnega perila
 •    povečane, na dotik občutljive dojke
 •    splošna utrujenost, zaspanost 
 •    omotičnost, vrtoglavica
 •    močnejši izcedek iz nožnice
 •    slabost in bruhanje, najpogosteje zjutraj, lahko ob kateremkoli dnevnem času
 •    nenavaden kovinski okus v ustih
 •    spremenjena želja po hrani
 •    čustvena nestabilnost
 •    pogostejša potreba po uriniranju

Kako lahko ugotovite, ali ste res noseči?

Potrditev nosečnosti je možna z enostavnim nosečnostnim testom, kakršni so na voljo v vseh lekarnah, približno dva tedna po spočetju, kar okvirno sovpada z izostalim mesečnim perilom. V primeru pozitivnega rezultata se je potrebno naročiti na pregled pri ginekologu, ki običajno med osmim in dvanajstim tednom po zadnjem mesečnem perilu z ginekološkim pregledom potrdi nosečnost.

Kaj lahko storite za zdravje in dobro počutje v nosečnosti?

Zdravo se prehranjujte. Na vašem jedilniku naj bo obilica skrbno opranega sadja in zelenjave, polnozrnati žitni izdelki, mleko oziroma mlečni izdelki, dobro kuhano/pečeno meso ali ribe ter veliko tekočine, predvsem naravne ali mineralne vode in zeliščnih ali sadnih čajev. Hrano uživajte v rednih, ne preobilnih obrokih (priporoča se pet do šest obrokov dnevno). Energijska vrednost hrane naj bo primerna – nosečnica potrebuje okrog 200 do 300 dodatnih kalorij na dan.
Gibajte se. V kolikor ste se že pred zanositvijo redno ukvarjale s športom, z aktivnostjo nadaljujte, dobro pa je, da se o primernosti vadbe pogovorite s svojim ginekologom, saj nekatere športne panoge v nosečnosti niso priporočljive (npr. jahanje, potapljanje). Idealne obliki gibanja za nosečnice, tudi tiste ki so bile pred zanositvijo manj aktivne, sta hoja in plavanje, po prvih treh mesecih nosečnosti se lahko pridružite tudi organiziranim oblikam vadbe za nosečnice.
Skrbno negujte svojo kožo. Le-ta je pri nosečnicah zaradi hormonskih sprememb lahko nežnejša, bolj gladka in bolje prekrvljena, lahko pa postane tudi bolj suha in občutljiva. Zaradi raztezanja kože se predvsem na trebuhu rade pojavijo strije, kar lahko preprečite z redno uporabo ustrezne kozmetike in negovalnih olj (npr. mandljevega ali olivnega).
Poskrbite za dovolj spanja. Večerja naj ne bo prepozna in preobilna, po njej si privoščite še kratek sprehod, lahko spijete tudi skodelico čaja za pomiritev (primeren je npr. čaj iz melise).

Vitaminski in mineralni dodatki v nosečnosti

Ženske, ki načrtujejo nosečnost, naj bi dnevno zaužile po 0,4 mg folne kisline. Le-ta je potrebna za sintezo nukleinskih kislin in pretvorbo nekaterih aminokislin, pomembna je za tvorbo in obnovo krvnih telesc ter za njihovo pravilno delovanje. Pomanjkanje folne kisline lahko povzroči slabokrvnost, v zelo zgodnjem obdobju nosečnosti pa lahko privede do nepravilnega zapiranja hrbteničnega kanala pri zarodku, kar ima lahko za posledico hudo telesno okvaro ali duševno prizadetost otroka. Z uživanjem 0,4 mg folne kisline na dan naj bi ženska nadaljevala vsaj do dopolnjenega tretjega meseca nosečnosti.

Povečanim potrebam po ostalih vitaminih in mineralih je priporočljivo zadostiti z urejeno in pravilno prehrano, po nasvetu zdravnika pa lahko nosečnica poskrbi za zadosten vnos tudi s pomočjo vitaminskih in mineralnih dodatkov. Najpogosteje zdravnik svetuje pripravke z železom, pogosto v kombinaciji z vitamini, ter kalcijeve dodatke, predvsem ženskam, ki ne uživajo mleka oziroma mlečnih izdelkov.

Samozdravljenje v času nosečnosti

V primeru zdravstvenih težav v nosečnosti je priporočljiv posvet z zdravnikom oziroma ginekologom. V primeru blažjih težav (npr. prehlada, blagih prebavnih motenj, težav z venami) vam lahko svetujemo v lekarni. Vedno povejte, da ste noseči, saj so le nekatera zdravila za samozdravljenje primerna za nosečnice, npr. fiziološka raztopina za nos, Mariplant slezov sirup za blaženje kašlja, suhe borovnice, laneno seme oziroma glicerinske svečke za odrasle pri morebitnih prebavnih težavah, kreme in geli z izvlečki divjega kostanja v primeru težav z venami. V kolikor so težave dolgotrajnejše, je obisk pri zdravniku nujen.

Kaj boste potrebovali pri skrbi za otroka?

Proti koncu nosečnosti si lahko v lekarni priskrbite tudi marsikaj, kar boste potrebovali pri skrbi za otroka v prvih dneh po rojstvu, pa tudi pozneje:

 •    70 % alkohol,
 •    tampone ter gazo za oskrbo novorojenčkovega popka,
 •    mandljevo ali olivno olje za nego kože,
 •    izdelke iz kolekcije BebiVal…

Mojca Turčin, mag.farm.

 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0