Kdaj in kako pravilno uporabljati zdravila v nosečnosti

Med nosečnostjo mora nosečnica poskrbeti za svoje zdravje, hkrati pa zaščititi in poskrbeti za zdrav razvoj ploda. Dolgo je veljalo prepričanje, da je maternica varno okolje, ki varuje plod pred vsemi zunanjimi vplivi. Vendar skoraj vsa zdravila, ki jih nosečnica zaužije, prehajajo skozi posteljico v plod. Večina zdravil sicer ne deluje škodljivo na plod, vendar lahko nekatera zdravila v določenih obdobjih nosečnosti povzročijo razvojne nepravilnosti, upočasnijo rast ali vplivajo na pojav težav šele po rojstvu.

Kadar neka snov, ki prehaja skozi posteljico, povzroči prirojeno telesno napako ali spremeni delovanje organa, govorimo o teratogenem učinku. Med teratogene dejavnike uvrščamo nekatera zdravila, alkohol, strupe in kemikalije, nekatere viruse in sevanja.

Nastanek napak je povezan z obdobjem razvoja ploda, saj se občutljivost celic in tkiv na škodljive vplive med plodovim razvojem spreminja.

Prva dva tedna po spočetju je zarodek skoraj neobčutljiv za škodljive dejavnike.

Od 3. do 8. tedna po oploditvi je zarodek najbolj občutljiv za škodljive dejavnike, saj se v tem obdobju oblikujejo zasnove za vse pomembnejše organe in organske sisteme. Srce začne utripati, zgrajene so krvne žile in popkovnica, posteljica postane pomembnejše mesto za izmenjavo snovi med materjo in zarodkom

Po 8. tednu razvoja in do poroda plod pretežno raste, zato so nepravilnosti, ki nastanejo v tem obdobju, manjše.

Uporaba zdravil pri nosečnici je upravičena, kadar koristnost za njeno zdravje presega tveganje škodljivega učinka na plod. Zdravila so kljub temu le v nekaj odstotkih vzrok za nastanek prirojenih nepravilnosti. Nosečnici bo farmacevt svetovalec natančno predstavil stopnjo tveganja škodljivega delovanja zdravila, ki ga je predpisal zdravnik. Farmacevt svetovalec bo poiskal verodostojne in aktualne informacije, ki so v danem trenutku dostopne.

Ko ste noseči, zdravil nikoli ne jemljite po lastni presoji, ampak se vedno o varnosti jemanja zdravil posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom, kar velja tudi za zdravila, ki niso predpisana na recept.

Za zagotavljanje zdravja nosečnic in zdravega razvoja ploda je pomembno sodelovanje in zaupanje nosečnic, zdravnikov in lekarniških farmacevtov.

Estera Fijan, mag. farm.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0