Swipe to the left
Nega in zaščita občutljive kože poleti
29. junij 2018


Občutljivo kožo opredelimo kot pojav zbadanja, ščemenja, pekočega občutka, včasih celo bolečine na koži zaradi različnih dejavnikov, in sicer fizikalnih (UV-sevanje, toplota, mraz, veter), kemijskih (kozmetični izdelki, mila, voda in onesnaženost), psiholoških (stres) ali hormonskih. Pri težavah z občutljivostjo na koži ne gre za alergije, temveč za oslabljeno povrhnjico, kjer prihaja do neopazne izgube vode, kar vodi do povečane dovzetnosti za sprožilne dejavnike. Raziskave so pokazale, da kar 60 % žensk in 40 % moških pestijo težave z občutljivostjo kože in da se te pogosteje izrazijo poleti. Ljudem z občutljivo kožo se pogosto zmanjša kakovost življenja, še zlasti v primeru, ko nega kože ni pravilna.

Pravilna nega občutljive kože mora obsegati čiščenje, nego in zaščito ter po želji tudi ličenje. Zaradi občutljivosti kože je pogosto težko najti ustrezne izdelke, zato marsikdo obupa in opusti nego. Najpogosteje se opušča čiščenje in zaščita kože. Strokovnjaki so z raziskavami ugotovili, da s pravilnim čiščenjem in vlaženjem kože izboljšamo videz občutljive kože, manj je draženja in manj suhe kože. V raziskavi so udeležence spremljali tri mesece.

Čiščenje kože

Za čiščenje občutljive kože je treba izbrati blago sredstvo za čiščenje kože, ki ga speremo z nekaj tople vode. Za čiščenje občutljive kože niso primerna naravna trda mila, saj ta na občutljivi koži lahko delujejo dražeče, poleg tega pa močno spremenijo pH kože, ki je normalno rahlo kisel. Priporočljivo je, da izdelki za čiščenje ne vsebujejo alkohola, mil in dišav. Odsvetuje se uporaba pilingov in antibakterijskih mil, saj obstaja možnost draženja povrhnjice. Pri izbiri ustreznega izdelka je potrebno izbrati takega, ki vsebuje čim manj sestavin (ingredients). Sestavine, ki blagodejno in pomirjujoče vplivajo na kožo, so izvlečki aloe, kamilice, zelenega čaja in ovsa.

Vlaženje kože

Tako mlada kot zrela koža potrebuje vlaženje. Vlaženje kože preprečuje izsušitev povrhnjice. Navlažena koža lažje kljubuje zunanjim dejavnikom in ostaja v dobri kondiciji. Izdelek za vlaženje je priporočljivo najprej preskusiti. Nanesemo 2 cm izdelka na predel med očesom in sencami 5 dni zapored. Izdelki za vlaženje naj bodo preprosti in učinkoviti, vsebujejo naj sestavine, ki kožo pomirjajo. Izogibati se je treba dišavam (parfum) in konzervansom ter drugim snovem, ki lahko dražijo kožo. Naravni izdelki pogosto vsebujejo sestavine, ki pri določenih ljudeh izzovejo alergijsko reakcijo, zato za nego občutljive kože niso primerni.

V poletnih mesecih se koža na kozmetične izdelke odziva drugače kot pozimi, saj se poleti poveča izločanje kože, kar pa ne pomeni, da dodatno vlaženje ni potrebno. Poleti izbiramo izdelke za vlaženje, ki kože dodatno ne mastijo, dajejo prijeten občutek, kožo osvežijo in se po njihovi uporabi ne sveti. Popolnoma normalno je, da uporabljamo v poletnih mesecih drugačno nego kot pozimi – enako kot to velja za garderobo.

Zaščita občutljive kože pred soncem

Zaščita kože pred soncem je nepogrešljiva, saj zaradi izpostavljenosti UV-sevanju nastanejo številne nepravilnosti na koži, ki se pokažejo v zrelih letih, včasih tudi že v mladosti. Med dolgoročne posledice izpostavljanja soncu uvrščamo nastanek gub, peg na obrazu in rokah, neenakomerno pigmentacijo kože, poveča se možnost za nastanek vseh vrst kožnega raka in sive mrene.

Izdelke za zaščito pred soncem je treba skrbno izbrati. Ustrezati morajo stanju kože. Zaščitni faktor SPF naj bo vsaj 30. Vsebovati mora tako imenovane širokospektralne filtre, ki ščitijo tako pred UVA kot pred UVB-žarki. Izogibati se je treba organskim filtrom, kot so PABA (para amino benzojska kislina in njeni derivati), metoksicinamati, derivati kafre … Pomembno je, da izdelek za zaščito pred soncem nanesemo v zadostni količini, nanos obnavljamo na dve uri oziroma po vsakem kopanju, znojenju in otiranju z brisačo.

Rokovanje s kozmetičnimi izdelki za občutljivo kožo

  • Kozmetični izdelki se morajo enostavno sprati z vodo. Ne priporoča se uporaba vodoodpornih izdelkov.
  • Vedno si je treba zapisati datum odprtja izdelka, saj na občutljivi koži ne smemo uporabiti izdelkov, ki so odprti dlje časa, kot navaja odprt lonček na ovojnini.
  • Maskare in črtala izbiramo v črni barvi, pri senčilih se je smiselno izogniti zelenim, modrim in vijoličastim odtenkom. Primerni so odtenki nežnih zemeljskih tonov.
  • Če je le možno, izbiramo izdelke z manj kot desetimi sestavinami.

Kako najti ustrezne izdelke?

V množici izdelkov in oglasov se je zelo težko znajti. Priporočljivo je, da v primeru težav z izbiro ustrezne nege obiščete najbližjo lekarno, kjer se vam bomo posvetili in skupaj izbrali najprimernejšo nego. V primeru, da želite poglobljen nasvet o pravilni negi kože, vam je na voljo nova storitev Lekarn Maribor »Svetovanje o negi kože«.

Storitev je namenjena vsem, ki želite nego, prilagojeno vaši koži z vsemi njenimi posebnostmi.


Marjeta Rak Namestnik, mag. farm., spec.

Objavljeno v: Koža