Swipe to the left
21. maj 2021

Verjetno se je že vsakdo izmed nas kdaj v življenju srečal s težavo, ki ji pravimo zaprtje. To težavo lahko odpravimo in urejamo s spremembo hrane, ki ji dodamo zadosti vlaknin in tekočine, ter s telesno dejavnostjo. Za pomoč pa lahko uporabimo tudi zdravilne rastline. Vedno začnemo z drogami, ki imajo mehanski učinek na črevo, kot sta indijski trpotec (Plantago ovata) in lan (Linum usitatissimum). Na drugem mestu so rastlinski pripravki z osmoznim delovanjem, kot sta veliki jesen (Fraxinus) in jerebika (Sorbus). Kadar ni uspeha s pripravki iz teh skupin rastlin, uporabimo droge z antrakinonskimi glikozidi, ki imajo najmočnejši odvajalni učinek med zelišči. Delujejo tako, da dražijo sluznico črevesja in tako omogočijo odvajanje. Med ta zelišča sodijo navadna krhlika (Rhamnus frangula), sena (Cassia), rabarbara (Rheum) in aloja (Aloae).

AVTOPORTRET ZDRAVILNE RASTLINE

NAVADNI LAN (Linum usitatissimum), družina: Lanovke (Linaceae)

Kratek opis rastline

Lan je enoletna rastlina. V zemlji ima vretenasto drobno korenino, iz katere poganja do 1,3 m visoko steblo, ki se proti vrhu vejasto razraste. Listi so majhni in suličasti, cvetovi pa zvezdasti, sestavljeni iz petih venčnih listov, nežno svetlo modre barve. Iz njih se razvije plod, ki je sestavljen iz desetih ploščatih svetlo rjavih semen.

Uporabni rastlinski deli in njihove učinkovine

  • Kot drogo uporabljamo seme lanu, ki dozori jeseni. Moramo ga dobro posušiti in hraniti v zaprti stekleni posodi na hladnem.
  • V zdravilne namene se uporablja tudi hladno stiskano laneno olje.
  • Pomembne farmakološke spojine v lanenem semenu so naslednje:
  • V povrhnjici semenske lupine so sluzi (do 6 %), samo seme pa vsebuje do 45 % olja, ki je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, predvsem z linolensko in linolno kislino. Semena vsebujejo tudi do 20 % beljakovin, številne rastlinske fitosterole, fosfolipide (lecitin) in različne encime.

Delovanje in uporaba

Laneno seme se uporablja kot blago odvajalo in ga poznamo kot eno najboljših naravnih zdravil proti kroničnemu zaprtju. Deluje mehanično in ne draži želodčne in črevesne sluznice. Laneno seme v črevesju nabreka (seveda ob zadostni količini tekočine), sprošča se sluz, ki omogoča bolj spolzko in lažje odvajanje.

Uživanje zmletih semen lanu se priporoča tudi ženskam v času klimakterija, ker zmanjšuje in blaži sindrome, kot sta nenadno potenje in navali vročine. Priporoča se dnevni odmerek do 40 g zmletih semen in 200 ml soka ali vode.

Previdnost pri uporabi

Pri priporočenih odmerkih jemanja lanenega semena in sočasnem uživanju zadostne količine tekočine ni opaženih stranskih učinkov.

Uporaba lanenega semena je prepovedana pri bolnikih z zaporo črevesja (ileusom).

Droga se lahko uporablja tudi pri otrocih in oslabelih osebah.

Priporočeni pripravki

Pri trdovratnem zaprtju zaužijemo eno do dve jedilni žlici celih ali strtih lanenih semen z marmelado, medom ali z mlečnim sladkorjem. To ponovimo 2–3-krat dnevno, vsakič zaužijemo še 2 dl tekočine.

Ob vnetju črevesne ali želodčne sluznice se priporoča macerat, pripravljen iz 2–3 žličk semen, namočenih v 2 dl hladne vode za 6–8 ur. V vodo se izluži sluz, rahlo segrejemo in pijemo po požirkih večkrat na dan.

Tradicionalno se pripravki iz lanenega semena uporabljajo tudi zunanje, v obliki lanene moke za obkladke. Blagodejno pomaga pri vnetju rebrne mrene, pri vnetih podkožnih tvorih in zamašenih lojnicah. Pripravi se tako, da se seme zmelje v moko in popari z vrelo vodo. Tako nastane kaša, ki se nanese na obolelo mesto in pokrije s čisto krpo. Postopek se večkrat dnevno ponovi, vsakič sveže pripravljen.

Ali ste vedeli, da:

– je lan kulturna rastlina, ki je stara več kot 7000 let, in jo danes gojijo po vsem svetu.

Alenka Žišt, farmacevtski tehnik


[VV1]Nerazumljivo, popravite.

Objavljeno v: Zdravilne rastline