Swipe to the left
08. marec 2017

Kaj so ledvice in njihova funkcija?
Ljudje imamo dve ledvici, ki ležita ledveno pod rebri ob hrbtenici. Vsaka ledvica je velika približno kot stisnjena človeška pest in je fižolaste oblike. Po človeškem telesu kroži približno 5 litrov krvi. Ledvice to količino v enem dnevu prefiltrirajo in očistijo kar 40-krat. To pomeni skupno 200 litrov, kar je količina, s katero bi lahko napolnili 200 steklenic ali 20 veder!

Ledvice s sečem iz krvi odstranjujejo odpadne snovi in odvečno vodo. So življenjsko pomemben organ, ki natančno uravnava vodno ravnovesje in ravnovesje kalija, natrija in drugih snovi v telesu. V njih nastajajo pomembni hormoni, ki spodbujajo kostni mozeg k tvorbi rdečih krvnih celic, uravnavajo krvni tlak in pomagajo pri ohranjanju zdravih kosti.

Odpoved ledvic
Lahko pride do dveh različnih odpovedi ledvic. Akutna odpoved nastane v kratkem časovnem obdobju in je v veliko primerih ozdravljiva. Kronična odpoved ledvic nastaja skozi daljše časovno obdobje in je ob končni odpovedi neozdravljiva.

Kronična odpoved ledvic je tiha bolezen in je pogosto ne opazimo, saj nič ne boli. Vendar prizadene mnogo več ljudi, kot si mislimo: eden od desetih odraslih na svetu ima okvarjeno delovanje ledvic. Pri vseh bolnikih kronična ledvična bolezen ne privede do popolne odpovedi ledvičnega delovanja, kadar pa se to le zgodi, se morajo ti zdraviti z dializo ali pa potrebujejo presaditev ledvice. Pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo tveganje za zgodnjo smrt zaradi srčnega infarkta in možganske kapi v povprečju 10-krat večje kot pri zdravih ljudeh.

Kronično ledvično bolezen je mogoče dovolj zgodaj in zlahka prepoznati, z zdravili in spremembo življenjskega sloga pa lahko pešanje ledvic upočasnimo ali celo ustavimo. Pozorni morajo biti predvsem ljudje s sladkorno boleznijo, zvišanim krvnim tlakom, prekomerno telesno težo, kadilci, starejši od 60 let ter tisti, ki imajo dedne ledvične bolezni v družini.

Kako ugotovimo kronično ledvično bolezen?
Ugotovimo jo s preprostimi laboratorijskimi preiskavami, ki jih naredimo v zelo majhnem vzorcu krvi in seča. V krvi določamo koncentracijo kreatinina na podlagi katerega lahko izračunamo ledvično delovanje. V seču pa ugotavljamo prisotnost rdečih krvničk in beljakovin, ki sta glavna znanilca ledvične okvare.

Kakšne so posledice kronične ledvične bolezni?
Najhujša posledica je slabšanje ledvičnega delovanja, ki povzroči popolno odpoved ledvic. Odpadne snovi, ki nastajajo med presnovo in se sicer izločajo skozi ledvice, bi se hitro nakopičile v telesu in povzročile smrt.

Druga huda posledica je prezgodnja smrt zaradi pridruženih srčno-žilnih bolezni. Tveganje za smrt zaradi srčno – žilnih bolezni je pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo 10 krat večje kot pri bolnikih, ki imajo zdrave ledvice.

Pomembna zapleta napredovale kronične ledvične bolezni sta tudi slabokrvnost in bolezen kosti, ki ju lahko uspešno zdravimo.

Kaj povzroča kronično odpoved ledvic?
Najpogostejši vzroki kronične ledvične bolezni v 21. stoletju so sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak v povezavi z aterosklerozo in žilnimi okvarami, ki sta tudi najpogostejša vzroka srčno-žilnih bolezni. Večje tveganje imajo starejši nad 65 let, moški, kadilci, osebe s prekomerno telesno težo in tisti z zgodovino ledvične bolezni v družini. Med bolniki pa tisti s sladkorno boleznijo, nezdravljenim visokim krvnim tlakom, aterosklerozo, in dolgotrajnimi srčnimi in žilnimi boleznimi.

Bolezen ledvic zaradi zlorabe analgetičnih zdravil (analgetična nefropatija)
Analgetična nefropatija je kronična bolezen ledvic, ki nastane zaradi zlorabe analgetičnih zdravil. Zloraba zdravil pomeni, da bolnik jemlje zdravilo po lastni presoji ali pa v prevelikih odmerkih. Zdravila proti bolečinam (analgetiki), ki so najpogostejši vzrok nastanka analgetične bolezni ledvic, so kombinirani analgetiki npr. fenacetin in njegovi produkti, acetilsalicilna kislina, kafetin, v zadnjih letih pa tudi nesteroidni antirevmatiki. Nastanek bolezni je odvisen od celokupne količine zaužitih zdravil. Za okvaro ledvic je nevarna skupna količina zaužitih kombiniranih analgetikov od 0,5 do 1 g, kar pomeni približno 4 tbl. dnevno tri leta.

Zdravljenje oseb z odpovedjo ledvic
Možnosti zdravljenja so nadomestne metode: čiščenje krvi z umetno ledvico, tako imenovano trebušno dializo ali presaditev ledvice. Na svetu se zaradi popolne odpovedi ledvičnega delovanja zdravi več kot 1,5 milijona ljudi. V Sloveniji imajo možnost zdravljenja vsi bolniki, ki tako zdravljenje potrebujejo.

Kaj lahko naredimo sami za zdrave ledvice?
Najpomembneje je, da se zavedamo možnosti ledvične bolezni tudi v primeru, ko nimamo nikakršnih težav. Bolezni ledvic pogosto potekajo tiho, brez znamenj. Tudi pri ledvičnih boleznih je pomembno izboljšanje življenjskih navad; prenehanje kajenja, zmanjšanje prevelike telesne mase, omejitev vnosa soli na 5g dnevno, uravnotežena redna prehrana in redna telesna dejavnost.

Bolnikovo aktivno sodelovanje pri zdravljenju ugotovljene kronične ledvične bolezni je ključno za uspešen potek zdravljenja. To pomeni upoštevanje navodil in priporočil svojega zdravnika, redno jemanje predpisanih zdravil. Tako je možno doseči cilj zdravljenja kronične ledvične bolezni - to je upočasnitev slabšanja ledvične funkcije in zmanjšanje možnosti okvar drugih organov (srce, žile, kosti, osrednji živčni sistem).

Najpomembnejši ukrepi zdravljenja so vzdrževanje normalnega krvnega tlaka, ustrezne ravni krvnega sladkorja in holesterola, preprečevanje bolezni kosti in zdravljenje anemije. Ledvice so del srčno-žilnega sistema zato velja preprosto splošno pravilo: vse, kar je koristno za srce, torej za srčno-žilni sistem, je koristno tudi za ledvice.

Igor Klinc, mag.farm.

Objavljeno v: Sečila in spolovila