ZDRAVI LASJE IN NOHTI

Lasje in nohti so odraz zdravja
Naše zdravje se vidno kaže na laseh in nohtih. Nepravilna prehrana in nezadosten vnos potrebnih snovi v telo ruši ravnovesje v organizmu. V vsakodnevni prehrani ni dovolj vitaminov in mineralov, potrebe po njih pa še povečajo stres, psihični in fizični napori, kajenje, bolezni, stroge diete ter onesnaženo okolje.

Kaj so lasje?

Lasje so nitaste strukture, sestavljeni iz mrtvih celic, v katerih je keratin (beljakovina, ki je tudi glavna sestavina nohtov in zunanje plasti kože). Lasje zrastejo približno centimeter na mesec. Na lasišču je okrog 300000 las, število pa se od posameznika do posameznika precej razlikuje. Število las je odvisno od števila lasnih mešičkov, ki se ustali pred rojstvom. Vsak las gre skozi obdobja rasti in počitka, ki se izmenjujejo med seboj. Človeku odpade z lasišča povprečno 100 do 150 las dnevno.

Težave z lasmi

Raziskave kažejo, da ima več kot polovica ljudi vsaj enkrat v življenju težave z lasmi. Lasišče lahko prizadene vrsta kožnih bolezni in bolezni las. Najpogostejše motnje so

 • prhljaj,
 • izpadanje las,
 • suhi,
 • mastni in
 • poškodovani lasje,
 • luskavica,
 • glivične infekcije in
 • okužbe z zajedavci (npr. ušmi).

Zdi se, da je veliko težav z lasmi čisto kozmetičnih, lahko pa so tudi simptom resnejše osnovne bolezni. Krhki lasje, ki se zlahka lomijo in na koncu cepijo, so navadno posledica čezmernega umivanja s šamponom, česanja ali sušenja s sušilnikom. Včasih so krhki lasje lahko pokazatelj hudega pomanjkanja vitaminov ali mineralov ali kažejo na premajhno dejavnost ščitnice. Zelo suhi lasje so pogosto posledica čezmerne uporabe vročih navijalk, prepogostega barvanja, beljenja ali trajnih pričesk. Povzroča pa jih lahko tudi podhranjenost. Pospešeno izpadanje las se pojavi, ko smo pod povečanim psihičnim stresom ali nam v prehrani primanjkuje določenih snovi. Tudi prhljaj naj bi povzročala nepravilna prehrana in pomanjkanje vitamina B.

Vzroki za nastanek težav z lasmi

Najpogostejši vzroki, ki nam povzročajo težave z lasmi, so:

 • nepravilna prehrana, ki vsebuje premalo vitaminov, mineralov in beljakovin;
 • stres, ki lahko povzroči izpadanje las;
 • bolezni, predvsem avitaminoze (pomanjkanje posameznih vitaminov),
 • anemije in hormonske motnje, so lahko vzrok za izpadanje las;
 • nekatera zdravila, ki lahko povzročajo izpadanje las;
 • kajenje zmanjšuje dovajanje kisika in prehranjevanje lasnih korenin;
 • sonce, morje in veter lahko povzročijo, da postanejo lasje krhki, razcepljeni in izgubijo lesk. Pojavi se lahko tudi prhljaj, lasje pa začnejo izpadati.

Imeti lepe in zdrave lase

Da bodo naši lasje lepi in zdravi, jih moramo pravilno negovati. Pomembno je, da izberemo čimbolj naravna sredstva. V lekarnah imamo na voljo številne kvalitetne kolekcije, ki so namenjene negi in različnim težavam z lasmi. To so šamponi in ampule priznanih dermatoloških linij. Za rast las in zdravo lasišče pa potrebujemo tudi različne vitamine in minerale, ki jih najdemo v obliki kapsul ali tablet.

Nohti in njihove težave

Nohti so trde, ukrivljene ploščice na prstih rok in nog, ki jih sestavlja keratin. Prizadenejo jih lahko kožne in tudi splošne bolezni. Nezdrave nohte pa lahko povzroča tudi pomanjkanje določenih hranilnih snovi. Pomanjkanje beljakovin lahko povzroči nastanek belih črtic, nohti pa lahko postanejo suhi, lomljivi in zelo tanki. Premajhen vnos vitamina B povzroči krhke nohte, ki se lahko začnejo gubati. Zaradi pomanjkanja železa postanejo nohti suhi, lomljivi, tanki in ploščati, vzrok za bele pikice pa je lahko pomanjkanje cinka. Tudi za lepe in zdrave nohte je potrebna predvsem uravnotežena prehrana, ki vsebuje dovolj beljakovin, vitaminov in mineralov.

Zavedati se moramo, da se skrb za zdrave lase in nohte začne že pri mizi in da je mnogo lažje težave preprečevati kot zdraviti. Če pa se težave že pojavijo, je potrebno vsaj nekajmesečno zdravljenje, saj lasje in nohti rastejo zelo počasi.

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš, mag. farm.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0