VPLIV SONCA NA STARANJE KOŽE

Sonce predstavlja vir življenja, saj našemu planetu zagotavlja vir svetlobe in toplote. Ljudje ga potrebujemo za sintezo vitamina D. Prav tako ugodno vpliva na naše počutje in hormonalno delovanje možganov, medtem ko rastlinam omogoča izvajanje fotosinteze. Poleg številnih koristnih vplivov sonca se moramo zavedati, da je lahko sevanje sonca tudi nevarno – še posebej za našo kožo. 

KAKO SONCE VPLIVA NA STARANJE KOŽE?
Sonce oddaja sevanje, ki je sestavljeno iz žarkov različnih valovnih dolžin. Ozonska plast ustavi del škodljivih sevanj, tako da do zemeljskega površja prispe energija vidne svetlobe, infrardečih žarkov ter ultravijoličnih žarkov A (UVA) in B (UVB).
 Omenjena energija ima za naše telo tako pozitivne kot negativne vplive.
−    Vidna svetloba deluje kot 'antidepresiv', saj poveča vrednosti serotonina (hormona sreče) v telesu, kar ugodno vpliva na počutje, a hkrati pripomore k pospešenemu staranju kože.
−    Infrardeči žarki ustvarjajo občutek toplote in ugodja. Prav tako se uporabljajo v medicinske namene. Dolgotrajna izpostavljenost infrardečim žarkom lahko povzroči navale vročine, dehidracijo in sončarico. 
−    Dolgovalovni UVA-žarki (angl. ageing – staranje) so prisotni ves dan, čez vse leto, prehajajo tudi skozi steklo in oblake. Žarki prodirajo globoko v kožo – v dermis. Veliko škode povzročijo zaradi fotokemičnih reakcij, v katerih nastajajo reaktivne kisikove spojine (ROS). Telo ima lastni antioksidativni mehanizem, ki ob normalnih pogojih ujame in nevtralizira molekule s prostimi radikali. Ob čezmerni izpostavljenosti UVA-žarkom pa je antioksidantov vedno manj in ROS vedno več, zato jih naše telo ni več sposobno odstranjevati. V primeru kronološke izpostavljenosti škodljivim UVA-žarkom nastopi razgradnja kolagena in elastičnih vlaken kože, kar privede do upada čvrstosti, izgube elastičnosti in povečanja globine gub. UVA-poškodbe se 'nevidno' kopičijo skozi leta in na dolgi rok povzročajo poškodbe na koži.
−    Srednjevalovni UVB-žarki (angl. burning – opeklina) so, tako kot UVA, prisotni skozi vse leto, najmočnejši pa so v opoldanskem času, zlasti poleti. Ne prodrejo tako globoko kot UVA-žarki, zato poškodujejo površinske plasti kože. Zagotavljajo energijo, ki jo koža potrebuje za tvorbo vitamina D. Pri čezmerni izpostavljenosti so odgovorni za nastanek sončnih opeklin in drugih vidnih sprememb na površini kože. UVB-žarki neposredno poškodujejo DNK, zato imajo pomembno vlogo pri nastanku nekaterih vrst kožnega raka.

FOTOSTARANJE NI ENAKO PROCESU KRONOLOŠKEGA STARANJA KOŽE!
Prezgodnje staranje kože, ki ga z drugim imenom imenujemo fotostaranje ali fotopoškodbe, ni enako procesu kronološkega staranja. Od običajnega, kronološkega staranja, ki ga narekujeta starost in genetika, se fotostaranje zgodi veliko prej na koži, ki je bila čezmerno izpostavljena soncu. Znaki staranja kože vključujejo: 
−    tako fine kot grobe gube, izgubo tonusa, neenakomerno pigmentacijo kože oz. temne madeže, znane kot hiperpigmentacije, rdečico ter grobo in neenakomerno teksturo kože.
Vplivom sončnega sevanja so bolj izpostavljeni svetlopolti ljudje (kavkaški tip kože). Pri njih hitreje nastanejo kožne spremembe, zato je zaščita kože pri njih še pomembnejša.

KAKO ZAŠČITITI KOŽO PRED PREZGODNJIM STARANJEM?
Sonce povzroči kar 90 % znakov staranja kože. Če v prihodnje želimo zmanjšati ali preprečiti pojav škodljivih učinkov UV-sevanja na našo kožo, se moramo izogibati soncu med 11. in 15. uro, ko so sončni žarki najmočnejši (še posebej poleti). Prav tako je ključna uporaba zaščitnih sredstev, kot so sončna očala in primerna oblačila z UV-zaščito, pokrivala in kreme z zaščitnim faktorjem. Priporočljiva je uporaba krem za sončenje širokega spektra, ki kožo zaščitijo tako pred UVA- kot pred UVB-žarki. Pri tem moramo upoštevati pravilo dveh prstov. To pomeni, da na obraz nanesemo poln kazalec in sredinec kreme (kar predstavlja ¼ čajne žličke), da bo ta prekrit z zaščitnim faktorjem, ki je naveden na embalaži. Ob enkratnem nanosu pa je na telo treba nanesti 2 mg na cm2 kože oz. 30 g sončne kreme, da dosežemo ustrezno zaščito.
−    UVB-zaščita = SPF 
Oznaka SPF (angl. sun protective factor – zaščitni faktor) je standardizirana in globalizirana oznaka za merjenje zaščite pred UVB-žarki. Višje je število SPF, višji je tudi odstotek zaščite pred UVB-žarki. Tako nas krema s SPF 30 v 97 % zaščiti pred UVB-žarki, krema s SPF 50 pa kar v 98 %.
−    UVA-zaščita = PPD ali PA+ …
Zaščita pred UVA-žarki nima standardizirane in globalizirane oznake, zato zasledimo več različnih tipov oznak za UVA-zaščito. Ena od oznak, ki ponuja razumljiv podatek o UVA-zaščiti, je PPD (angl. persistent pigment darkening). PPD nam, tako kot SPF, pove, v kolikšnem odstotku smo zaščiteni pred UVA-žarki, zato je dobro poiskati kremo s PPD, ki je čim bližje našemu SPF. Če na embalaži ni naveden PPD, je zraven oznake UVB narisan UVA v krogcu. To zagotavlja, da zaščita pred UVA dosega vsaj ⅓ deklarirane zaščite UVB (torej SPF). Nekatere kreme pa so označene z oznako PA (angl. protection grade of UVA). Če je na kremi oznaka PA+, pomeni, da krema prestreže do 70 % UVA-žarkov, medtem ko PA++++ prestreže kar 94 % UVA-žarkov.

Sončno kremo je treba na kožo (predvsem na obraz) nanesti vseh 365 dni v letu in v vseh vremenskih pogojih, saj UV-žarki v 90 % prodirajo skozi oblake in okna. Pomembno je, da sončno kremo nanesemo 30 minut pred izpostavljenostjo soncu, da se ta vpije in ustvari zaščitni film. Nato kremo nanesemo vsaki dve uri oziroma po potenju, plavanju …

Iz podatkov lahko razberemo, da poznamo več vzrokov za staranje kože. Hormoni in genetika so popolnoma naravni in nanje nimamo vpliva. Imamo pa vpliv pri izpostavljenosti soncu. Z odgovornim življenjskim slogom lahko zmanjšamo vpliv sončnega sevanja in dlje časa ohranimo mladosten in zdrav videz kože. 

Ali ste vedeli?
UV-žarki povzročajo kar 90 % prezgodnjega staranja kože, zato je za lepo, zdravo in mladostno kožo brez hiperpigmentacij ključna uporaba sončne zaščite vseh 365 dni v letu.
Za sintezo vitamina D zadostuje približno 15-minutna izpostavljenost soncu na dan. Če smo brez sončne zaščite soncu izpostavljeni dlje, nastopi staranje kože veliko prej.
Najcenejša anti-age terapija je dobra UV-zaščita.

Nina Korpar, mag. farm. 
 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0