PIGMENTNI MADEŽI

Nastajanje kožnega pigmenta je zelo zapleteno. Sodeluje pri vnetnih procesih na koži, zaščiti pred soncem in v številnih drugih procesih. Čezmerno nastajanje kožnega pigmenta (hiperpigmentacije) pogosto povezujemo s staranjem, a so vzroki zanje zelo različni.
Zaradi zapletenosti nastajanja hiperpigmentacij in različnih vzrokov zanje je tudi njihovo odpravljanje in preprečevanje zahtevno. Kažejo se kot nastajanje temnejših predelov na koži, ki prizadenejo tako ženske kot moške. 

Melanin
Kožno barvilo melanin nastaja v melanocitih v bazalni plasti povrhnjice in je odgovoren za barvo kože in las. Osnovna barva kože je odvisna od koncentracije melanina, barva las pa od melanina v lasnih mešičkih. Melanociti v lasnih mešičkih z leti postajajo vse manj aktivni, kar povzroči sivenje las. 
Melanociti so kožne celice zanimive lovkaste oblike, ki vodijo nastali melanin v keratinocite, kjer je v obliki zrnc, imenovanih melanosomi. Življenjska doba melanocitov (več let) je daljša kot pri keratinocitih (tedni).
Pri nastajanju melanina ima ključno vlogo vpliv ultravijoličnih (UV) žarkov in encim tirozinaza. Z zaviranjem delovanja obeh lahko dokaj uspešno zaviramo čezmerno tvorbo melanina in na ta način preprečujemo nastajanje pigmentnih madežev ali jih odpravljamo, ko so že nastali.

Vloga melanina pri zaščiti pred UV-sevanjem
Med ljudmi še vedno velja prepričanje, da je porjavelost naša naravna zaščita pred soncem, kar deloma velja, vendar je vsaka porjavelost tudi poškodba kože, ki pušča trajne posledice. Melanin deluje kot širokopasovni UV-absorbent, antioksidant in lovilec radikalov, a ne more izničiti mutagenega delovanja UV-žarkov, zato se potrebuje dodatna zaščita v obliki kakovostnih kozmetičnih izdelkov za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem, oblačil in pokrival ter sočasnem uživanju antioksidantov, kot so astaksantin, betakaroten in drugi.

Vzroki za nastanek pigmentnih madežev
Vzroki za nastanek pigmentacij so povezani z vplivom UV-žarkov. Poleg UV-žarkov k nastanku pigmentacij pripomorejo nekatera zdravila, poškodbe, različne kemijske snovi, hormonske spremembe, pomanjkanje vitaminov A in C ter pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin. Med vsemi pigmentacijami, ki jih lahko odpravljamo s pomočjo kozmetičnih izdelkov, so najtežje odstranljive tiste, ki so povezane s kemijskimi snovmi in poškodbami, saj so poleg vpliva na tvorbo melanina to nekakšne površinske brazgotine. 

Vrste pigmentacij
Melazma oz. kloazma je hormonsko pogojena sprememba pigmentacije in se pogosto pojavlja v času nosečnosti, pri blažjih motnjah delovanja jajčnikov in ščitnice, ob uživanju kontracepcijskih tablet in nekaterih drugih zdravil. Najpogosteje se pojavlja na osrednjem predelu obraza; na čelu, licih, nad zgornjo ustnico in na bradi. Po prenehanju sprožilnih dejavnikov se njena vidnost zmanjša. Izpostavljanje soncu stanje poslabša.

Solarni lentigo – madeži od sonca, imenujemo jih tudi starostne pege. Kažejo se kot hiperpigmentacije na predelih, ki so pogosteje izpostavljeni soncu – na obrazu, dekolteju, rokah in hrbtu. Večinoma se pojavljajo v zrelem obdobju, včasih pa celo pri mlajših osebah, če se te intenzivno izpostavljajo soncu ali obiskujejo solarije. 
Starostne pege v osnovi niso nevarne, a ker so znak čezmernega izpostavljanja soncu, moramo biti pozorni še na morebitne druge spremembe v njihovi okolici (znamenja, ki se spreminjajo in rastejo, ranice, ki se ne zacelijo, predel kože, ki se stalno lušči, a ne zaceli).

Sončne pege so drobne spremembe pigmentacije na predelu nosu in lic, ki so značilne za mladostnike. Pojavljajo se pri zelo svetlih tonih kože, svetlolasih in rdečelasih otrocih. Poleti se stanje ob vplivu sonca poslabša, pozimi izboljša. V odrasli dobi pogosto izzvenijo ali se njihova vidnost zmanjša, ostane pa povečano tveganje za nastanek starostnih pigmentacij in kožnega raka.

Postinflamatorne pigmentacije so oblika pigmentacije, ki nastane zaradi poškodbe na koži, kot na primer po aknah, po nekaterih posegih, ki poškodujejo povrhnjico, po uporabi neprimernih ali agresivnih kozmetičnih izdelkov ali po drugih poškodbah kože (opekline, alergije ...). Največja možnost za nastanek tovrstnih pigmentacij je v prvih nekaj dneh po poškodbi, ko je povrhnjica v obdobju celjenja. Takšne pigmentacije je težje odstraniti.

Kemijski dejavniki, ki vplivajo na nastanek pigmentacij
Preden se odločimo, na kakšen način bomo poskušali odpraviti oziroma zmanjšati prisotnost pigmentacij, moramo raziskati vzroke za njihov nastanek. Med snovmi, ki vplivajo na nastanek pigmentacij, so nekateri parfumi, eterična olja, antiseptiki, UV-filtri, zdravila, mazila za zdravljenje aken. Fotoreakcije, povezane z omenjenimi snovmi, nastanejo ob sočasni izpostavljenosti soncu, zato se je v poletnih mesecih najbolje izogniti dišavam in eteričnim oljem. Ne pozabimo, da so odišavljena tudi mila in različna čistila.
Eterična olja, ki lahko povzročijo hiperpigmentacije, so jasminovo, sivkino, eterična olja citrusov, brinjevo, pa tudi olje čajevcaa, ylang-ylanga, sandalovine itd.

Mehanizmi odpravljanja pigmentacij
Odpravljanje pigmentacij in preprečevanje njihovega nastajanja je zahtevno. Glede na način njihovega nastajanja se jih lotevamo z različnimi metodami, in sicer:

  • Odstranjevanje pigmentacij na povrhnjici z luščenjem s pomočjo salicilne, glikolne, mlečne ali mandljeve kisline, ki jih v ta namen vedno uporabljamo vgrajene v ustrezno kozmetično podlago in niso namenjene samostojni uporabi.
  • Zaviranje encima tirozinaze oz. uravnavanje njenega delovanja s pomočjo tretinoina, tiamidola ali hidrokinona.
  • Zaviranje proliferacije melanocitov in njihove sposobnosti izločanja melanina ter zaviranje vnetja.

Za preprečevanje novonastalih pigmentacij se potrebuje zelo visoka zaščita pred soncem, ki v svoji sestavi vsebuje snovi za zaviranje nastanka pigmentacij (tiamidol, niacinamid, azelainsko kislino in druge aktivne sestavine). Če kljub zaščiti pigmentacije nastanejo, jih odpravljamo v zimskem času.

Pomembno je, da vse spremembe pigmentacij, ki spreminjajo obliko, velikost in/ali barvo, pregleda zdravnik, da ne bi spregledali nevarnih sprememb, kot je nastanek malignega melanoma.

Marjeta Rak Namestnik, mag. farm., spec

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0