OSTEOPOROZA

Preprečevanje osteoporoze je učinkovitejše kot njeno zdravljenje.

Zaradi vse daljše življenjske dobe postaja osteoporoza eden od glavnih zdravstvenih problemov sodobnega časa.

Osteoporoza – kaj je to?

Osteoporoza je pogosta skeletna bolezen, pri kateri trdnost kosti ni primerna starosti bolnika. Je rezultat porušenega ravnovesja med izgradnjo in razgradnjo kosti, nastopi pa zaradi pomanjkanja hormonov, staranja, vpliva zdravil ali drugih vzrokov. Označujejo jo nizka kostna masa in spremembe v strukturi kostnega tkiva, kar vodi do povečane lomljivosti kosti, predvsem vretenc, kolka in zapestja. Osteoporoza nastopa kot tiha epidemija, saj jo ponavadi odkrijejo šele potem, ko pride do zloma. Za diagnozo osteoporoze in oceno tveganja za zlome najpogosteje uporabljamo merjenje mineralne kostne gostote, ki jo določa količina mineralov v kosti. Mineralna kostna gostota je tesno povezana z obremenitveno sposobnostjo kolka in hrbtenice ter s tveganjem za zlome. Merjenje mineralne kostne gostote z denzitometri je popolnoma neboleče, sevanje je zanemarljivo majhno.

Zdravljenje osteoporoze

Danes nam sodobna medicina za zdravljenje osteoporoze nudi učinkovita zdravila (kalcitonin, bisfosfonati, raloksifen, hormonsko nadomestno zdravljenje pri ženskah, pripravki vitamina D in kalcija), vendar tudi za to bolezen velja zlato pravilo – bolje preprečevati kot zdraviti, posebno če je bolezen tako razširjena kot osteoporoza in če je zdravljenje povsem razvite bolezni manj uspešno.

Ali lahko zmanjšamo verjetnost za nastanek osteoporoze?

Preprečevanje osteoporoze se začne že v zgodnji mladosti, v dobi odraščanja, ko s pravilno prehrano in telesno aktivnostjo vplivamo na kostno maso, katera je največja med 20. in 30. letom starosti. Hrana, ki vsebuje dovolj kalcija (mleko in mlečni izdelki, zelenjava, suho sadje, ribe) in vitamin D (zmerno izpostavljanje sončnim žarkom) ter telesna aktivnost, predvsem tista, ki obremeni skelet vsaj s težo lastnega telesa, denimo tek ali hoja, so najpomembnejši dejavniki za preprečevanje osteoporoze. Za uspešno ohranjanje kostne mase naj bi telesni dejavnosti, ki pa ne sme biti pretirana, namenili vsaj trikrat na teden po 30 minut. S pretirano vadbo dosežemo ravno nasprotni učinek, to je manjšanje kostne mase. Kostna masa, ki jo pridobimo v mladosti, predstavlja rezervo za starost. Po 50 letu starosti se količina kostne mase fiziološko manjša, približno 0,5 do 1% letno.

Kako kava, alkohol in cigareti vplivajo na nastanek osteoporoze?

Zmanjšanje količine popite kave in alkohola ter življenje brez cigaret pomembno vplivajo na ohranitev kostne mase. Kofein zavira absorpcijo kalcija iz črevesja (prehod kalcija v telo), zato je priporočljivo, da ne spijemo več kot 3 skodelice črne kave na dan. Alkohol prav tako zmanjša absorpcijo kalcija in vitamina D, obenem pa je čezmerno pitje vzrok številnim padcem in zlomom. Količina alkohola, ki je še sprejemljiva, je 2 dcl rdečega vina na dan. Kadilci imajo povečan metabolizem, kadilke pa zato zmanjšano koncentracijo estrogenov in s tem povezan hitrejši nastop menopavze. Nikotin deluje toksično na celice in pospešuje izgubo kostne mase.

Kako si lahko pomagate sami?

Zdravljenje osteoporoze je usmerjeno v preprečevanje osteoporoznih zlomov. Zdravila za zdravljenje že razvite osteoporoze delujejo kot pospeševalci tvorbe nove kosti in zaviralci njene resorpcije (razgradnje). Prvi pogoj za uspešno delovanje zdravil je zadostna količina kalcija in vitamina D v telesu. Medicinske raziskave so pokazale, da je optimalen vnos kalcija (1000 do 1500 mg na dan) za preprečevanje osteoporoze izredno pomemben, saj v prvih treh desetletjih življenja omogoča izgradnjo kar največje kostne mase, v drugi polovici življenja pa pomembno upočasni izgubljanje kostnine zaradi zmanjšanja količine estrogenov in samega procesa staranja. Priporočljivo je, da kalcijeve pripravke uživamo med jedjo, in da so razdeljeni v več manjših odmerkov (npr. dva krat 500-600 mg), saj se tako kalcij bolje absorbira (prehaja v telo).

Kalcij bolniki v glavnem dobro prenašajo. Včasih se lahko pojavijo žeja, anoreksija, mišična oslabelost, zaprtje, redko tudi ledvični kamni. Zato je potrebno povečati vnos tekočine in prilagoditi prehrano, priporočljivo je več gibanja. V lekarni lahko kupite kalcij v obliki šumečih tablet.

Vitamin D ima pomembno vlogo v uravnavanju presnove kalcija in fosfata ter pri mineralizaciji kosti. Najdemo ga sicer v jajcih (rumenjak), ribjem olju in mleku, vendar je njegov najpomembnejši vir sončenje. Priporočljivo je, da starejše ženske, ki se pretežno zadržujejo v zaprtih prostorih, prejmejo 800 IE vitamina D na dan. Vitamin D je vsebovan v kombiniranih pripravkih za zdravljenje osteoporoze, ki jih lahko kupite tudi brez recepta. V primeru, da imate predpisano terapijo s kalcitriolom ali alfakalcidiolom, dodajanje kalcija in vitamina D ni potrebno oz. mora biti pod nadzorom zdravnika.

Preprečevanje in zdravljenje osteoporoze običajno zahtevata dolgotrajno jemanje zdravil in/ali dopolnil k prehrani. Zato je pomembno, da le-te redno in vztrajno jemljemo v predpisanem odmerku in tako učinkovito preprečimo oz. ustavimo nadaljnje izgubljanje kostne mase, delno nadomestimo kostno maso in zmanjšamo tveganje za zlome.

Vesna Farič Tuš, mag.farm., spec.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0