KAKO PREPREČIMO IN ZDRAVIMO OSTEOPOROZO

Kaj je osteoporoza?

Osteoporoza pomeni porozne kosti. Jo bolezen okostja, pri kateri zaradi usihanja beljakovinskega matičnega tkiva v kosteh to postanejo krhke in lomljive že pri najmanjših obremenitvah.

Fiziologija kosti

Kosti se vse življenje neprestano prenavljajo. Stara kost se razgradi, v prostorih, ki nastanejo, se nalaga nova. V prvih treh desetletjih življenja prevladujejo procesi nastajanja kostnine, po tem obdobju pa začnejo postopno prevladovati procesi razgrajevanja, kar povzroči počasno zmanjševanje gostote kostne mase kot pojav normalnega staranja organizma. Ta fiziološki proces izgubljanja kostnine pa se močno pospeši z začetkom klimakterija, ko jajčniki prenehajo izločati ženske spolne hormone. Zato je tudi verjetnost zlomov kosti pri ženskah po 50. letu trikrat večja kot pri moških enake starosti.

Dejavniki tveganja

Osteoporoza je bolezen, za katero se ne ve, kaj je vzrok za njen nastanek. Poznamo pa dejavnike tveganja, ki lahko pripomorejo k njenemu nastanku. To so:

  • spol (pri ženskah je možnost nastanka osteoporoze večja, saj so običajno lažje in imajo tanjše kosti),
  • teža (tveganje je večje pri tistih ljudeh, ki imajo manj kot šestdeset kilogramov in drobne kosti),
  • starost (s starostjo se povečuje tveganje za osteoporozo),
  • menopavza pred 45. letom,
  • sorodniki z osteoporozo ali zlomi,
  • prehrana (hrana z malo kalcija in vitamina D poveča verjetnost nastanka osteoporoze),
  • nekatera zdravila,
  • telesna neaktivnost,
  • kajenje in pretirano pitje alkoholnih pijač.

Razvoj osteoporoze običajno traja več let, zato je pomembno, da sami storimo čim več, da bi preprečili oziroma upočasnili razvoj to zahrbtne bolezni. Izgubljene kostnine ni lahko nadomestiti, njeno izgubljanje pa lahko zmanjšamo s preventivnimi ukrepi.

Kako lahko preprečimo ali upočasnimo nastanek osteoporoze?

Najboljša obramba kostnine je zdrav način življenja. Telesno gibanje pomaga graditi kosti. Obstajajo posebne vaje, ki ohranijo in izboljšajo sklepno gibljivost in mišično moč. Kajenje je najbolje opustiti, alkohol pa piti le v zmernih količinah. Telesu je treba zagotoviti zadostne količine kalcija in vitamina D.

Kalcij je nujno potreben za zdrave kosti, potreben je tudi za delovanje srca, mišic, živcev in strjevanje krvi. Če ga zaužijemo premalo, so mora sproščati iz kosti, posledica te ga je zmanjšanje kostne gostote. Veliko kalcija je v mleku in mlečnih izdelkih, soji, špinači, fižolu, brokoliju, lešnikih, mandeljih, suhih figah itd.

Vitamin D omogoča, da kalcij prispe v kosti. Nastaja v koži pod vplivom sončnih žarkov, vsebujejo pa ga tudi mlečni izdelki, jajčni rumenjak, morske ribe itd.

Pri zvečanem tveganju za razvoj osteoporoze ali pri nezadost¬nem vnosu kalcija s hrano je priporočljivo uživanje kalcijevih dodatkov z ali brez dodanega vitamina D.

Kako lahko ugotovimo da imamo osteoporozo?

Osteoporoza je bolezen, ki je dolgo brez izrazitih bolezenskih znakov in bolečin, zato večina ljudi ne ve, da jo imajo, dokler se kost ne zlomi. Način, dajo pravočasno odkrijemo in zdravimo, je merjenje mineralne kostne gostote, ki poteka s posebno rentgensko preiskavo, ki jo imenujemo denzitometrija. Meritev kostne gostote je hitra, varna in neboleča preiskava. S to meritvijo odkrijemo osteoporozo pred pojavom zlomov in lahko na¬povemo, kakšna je nevarnost zanje. S ponovnimi meritvami ocenimo izgubo kostne mase v določenem obdobju ali pa spremljamo učinek zdravljenja osteoporoze. Meritve opravljajo v posebnih diagnostičnih centrih, na lastno pobudo ali na priporočilo zdravnika. Na osnovi izvidov pa so bo vaš izbrani zdravnik odločil, ali so zadostni preventivni ukrepi ali pa je treba začeti zdraviti z zdravili.

mag. Bernarda Kladnik Jenuš mag. farm.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0