VARNA SPOLNOST

Potreba po ljubezni je ena izmed naših temeljnih potreb. Spolnost in vse, kar je povezano z njo, predstavlja zelo pomemben del zdravega, kakovostnega in zadovoljujočega življenja, zato ne smemo pozabiti, da je spolnost področje, kjer se srečujejo ljudje in ne le njihovi spolni organi. Ob vsem tem pa je pomembno, da poskrbite tudi za svojo varnost, saj lahko nezaščiten spolni odnos ali uporaba nezanesljive kontracepcije privede do neželene nosečnosti, spolno prenosljivih bolezni ter neugodnih vplivov na dozorevanje mladostnikov.

Varna spolnost in mladi

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje z naslovom »Spolna vzgoja v okviru vzgoje za zdravje v slovenskih srednjih šolah« je pokazala, da so mladi premalo informirani o spolnosti. Zato Lekarne Maribor vsako leto 1. decembra, ko obeležujemo tudi svetovni dan boja proti AIDS-u, pripravimo predavanja na različnih srednjih šolah v Mariboru. Namen predavanj je poučiti mlade o tveganjih, ki jih prinaša nezaščiten spolni odnos ter jih spodbuditi k uporabi kontracepcije.

Z varnimi spolnimi odnosi lahko preprečite prenos spolno prenosljivih bolezni

Povzročitelji spolno prenosljivih bolezni so lahko bakterije npr. sifilis in gonoreja, virusi kot so hepatitis B in C, HIV, genitalni herpes, humani papiloma virus ter členonožci npr. sramne uši in garje. Ob vaginalnem, oralnem ali analnem spolnem stiku in ob stiku z okuženo krvjo, se ti lahko prenesejo iz okužene na neokuženo osebo. Posledice spolno prenosljivih okužb so lahko neplodnost, rak materničnega vratu in penisa ter rak na jetrih, lahko pride tudi do poškodb srčne mišice in možganov. Tveganje za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi se povečuje s številom nezaščitenih spolnih odnosov z okuženimi partnerji in številom spolnih partnerjev.

Za varno spolnost je pomembno, da uporabljate kondom, omejite število spolnih partnerjev ter redno opravljate ginekološke preglede. Preprečevanje spolno prenosljivih bolezni je mnogo lažje in uspešnejše kot zdravljenje okužb in njihovih posledic!

Na kratko o kontracepciji

Kontracepcija ni modna muha, saj verjetno obstaja že tako dolgo kot človeštvo. Poznali so jo že stari Egipčani; ti so zmeli semena granatnih jabolk, ki vsebujejo naravni estrogen, in s pomočjo voska oblikovali majhne čepke za v nožnico. Iz pisnih virov je znano tudi, da so si morale ženske pred spolnim odnosom vstaviti v nožnico krokodilje blato. Moški pa si bi naj naredili kondomom podobne vrečke iz živalskega črevesja ali ribje kože.

Danes poznamo več različnih metod kontracepcije. To so hormonska kontracepcija (kontracepcijske tablete, obliži, vaginalni obroček… ), mehanske pregradne metode (moški kondom, ženski kondom, diafragma), kemične pregradne metode (spermicidi), bakreni maternični vložek, sterilizacija in naravne metode (določanje plodnih in neplodnih dni tekom ciklusa, prekinjen spolni odnos).

Pri izbiri kontracepcijske metode je potrebno upoštevati starost in zdravstveno stanje vsake posameznice. Pri jemanju hormonske kontracepcije npr. veljajo omejitve za ženske, ki kadijo in so starejše od 35 let, za ženske, ki imajo srčno-žilne bolezni, rak dojke, migreno z žariščnimi znaki, bolezni jeter in žolčnika ali zvišan krvni tlak ter nekatere druge kronične bolezni. Skupaj z ginekologom se boste odločili za najprimernejšo metodo kontracepcije.

Pomembno je vedeti...

Dekle lahko že od dopolnjenega 13. leta, tudi brez vednosti staršev, izbere ginekologa, ki ji predpiše hormonsko kontracepcijo.
Posebej je treba opozoriti, da lahko bruhanje v času do 2-eh ur po zaužitju kontracepcijske tablete ali močna driska, zmanjšata učinkovitost hormonske kontracepcije, kar lahko privede do neželene nosečnosti.
Ker lahko nekateri antiepileptiki, antibiotiki in pripravki iz šentjanževke povzročijo povečan metabolizem hormonov, ki se nahajajo v kontracepcijskih tabletah, in s tem zmanjšajo njihovo učinkovitost, uporabnicam kontracepcijskih tablet svetujemo, da naj še 7 dni po končani terapiji uporabijo poleg hormonske še dodatno pregradno kontracepcijsko zaščito.

Viri navajajo, da je pri uporabi kontracepcijskih tablet poglavitni vzrok za neželeno nosečnost pozabljena tabletka (34%). V primeru izpuščene tabletke se o ukrepih seznanite v navodilu za uporabo oz. se posvetujte s farmacevtom v lekarni.
Pri uporabi kondomov iz lateksa ne priporočamo dodatne uporabe lubrikantov na oljni osnovi, ker lahko poškodujejo kondom.

Nujna kontracepcija le kot izhod v sili

Nujna kontracepcija je le izhod v sili in ni primerna kot redna kontracepcija. Uporabite jo lahko po nezaščitenem spolnem odnosu, ki bi se lahko končal z nezaželeno nosečnostjo, ob zatajitvi ostalih kontracepcijskih metod, kot so predrtje ali zdrs kondoma ali pozabljena kontracepcijska tabletka.

Na voljo sta dve metodi, in sicer hormonska nujna kontracepcija oz. jutranja tabletka, ki je na voljo v lekarnah in jo vzamete najkasneje v 72 urah po nezaščitenem odnosu oziroma čim prej, tem bolj je zanesljiva. Druga metoda pa je nujna vstavitev bakrenega materničnega vložka in jo opravi ginekolog. Uporaba je pri mladostnicah odsvetovana.

Hormonska kontracepcijska zaščita ščiti pred nenačrtovano nosečnostjo, ne predstavlja pa zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami, zato je v primeru tveganih spolnih odnosov priporočljiva kombinacija s kondomom.

Za varno spolnost upoštevajte pravilo ABC

  • Abstinenca – vzdržnost od tveganih spolnih odnosov,
  • Bodi zvest/a in uporabljaj zanesljivo kontracepcijo
  • Condom z/brez druge zanesljive kontracepcije

 

Karmen Hajšek
absolventka na Fakulteti za farmacijo

Viri

Povzeto po predavanju Kontracepcija in varna spolnost, ki ga je pripravila Aleksandra Baskar, mag. farm.

http://www.nijz.si/sl/z-varno-spolnostjo-lahko-pre...

http://www.kontracepcija.si/ljubezen-in-spolnost/v...

http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/mladi-in-...

http://www.bambino.si/nujna_kontracepcija_jutranja...

http://www.drmed.org/wp-content/uploads/2014/06/I-...

http://www.viva.si/Ginekologija-in-porodništv...

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0