POČITNICE IN ZDRAVILA

Poletje je čas, ko se zaprejo šolska vrata in ko večina od nas pričakuje zaslužen dopust. Eni se bodo podali na morje, drugi v hribe, tretji na potovanje, nekateri pa bodo ostali kar doma. Vsak si želi proste dni preživeti kar najlepše, da si zopet nabere novih moči.

Vendar tudi na dopustu nesreče in bolezni ne počivajo. Tega se moramo zavedati že pred odhodom in zraven potovalke z oblačili pripraviti tudi torbico s prvo pomočjo in nujnimi zdravili. Najpogostejše težave, ki se lahko pojavijo na dopustu so naslednje:

Driska je nadloga ljudi, ki potujejo v tuje dežele. Po intenzivnosti je lahko različna, od zgolj moteče, do takšne, ki človeka hudo oslabi. Gre za pogostejše izločanje bolj tekočega blata. Akutna driska napade od časa do časa vsakogar in je navadno posledica uživanja okužene hrane ali vode, povzroči pa jo lahko tudi nepravilna prehrana in stres. Drisko lahko spremlja vročina, splošno slabo počutje in bruhanje. Posebej nevarna je pri majhnih otrocih, saj lahko povzroči hudo, tudi smrtno dehidracijo (izsušitev organizma).

Pri driski je pomembno, da nadomeščamo izgubljeno vodo in elektrolite. Izgubljeno tekočino lahko nadomestimo z različnimi napitki, posebej primeren je čaj proti driski, borovničev čaj, indijski čaj itd. Rehidrol prašek za pripravo peroralne raztopine je namenjen nadomeščanju izgubljenih elektrolitov. Dieta ni potrebna, izogibati se je potrebno le mastne, mlečne in presladke hrane. Proti driski in napenjanju so primerne tudi kapsule, ki normalizirajo črevesno floro ter tablete in granulat medicinskega oglja, ki naredi blato bolj trdno.

Zaprtje je redko iztrebljanje trdega, suhega blata. Najpogostejši vzrok zaprtja v razvitih deželah je premajhna količina vlaknin v prehrani, nezadostno pitje tekočin, premalo gibanja, spremembe okolja itd.

Zaprtje običajno lahko odpravimo z uživanjem hrane z veliko vlakninami (polnozrnati izdelki ter veliko sadja in zelenjave), pitjem zadostne količine tekočine, telesno dejavnostjo, pomagamo pa si lahko tudi z odvajali. Za odrasle imamo na razpolago čaje ali tablete, ki vsebujejo senene glikozide, za otroke pa glicerinske svečke ali sirup z laktulozo.

Povišana telesna temperatura in bolečine. Povišana telesna temperatura se lahko pojavi zaradi infekcij, določenih bolezni in izpostavljenosti hudi vročini. Za optimalno delovanje telesa mora biti temperatura znotraj zelo omejenih meja, najbolje med 36 in 37° Celzija (merjeno v ustih), zato jo je potrebno zniževati, kadar preseže 38° Celzija. Bolečina pa je eden najpogostejših simptomov bolezni in poškodb. Na razpolago so številne tablete in sirupi, ki znižajo povišano telesno temperaturo, delujejo pa tudi proti bolečinam.

Rane in odrgnine tudi potrebujejo našo oskrbo. Zato ne smemo pozabiti na razkužilo, povoje in obliže.

Piki žuželk in alergije so tudi neprijetnosti, ki pogosto spremljajo dopustniške dni. Alergija je pretiran odziv imunskega sistema na sicer neškodljive snovi. Alergijo povzročijo številni piki žuželk, kaže pa se z bolečino in rdečino, ki po nekaj urah izgineta. Pri ljudeh, ki so preobčutljivi za strupe žuželk, lahko le-ti povzročijo reakcijo celega teles, povzročijo lahko tudi izgubo zavesti. Mesto pika lahko namažemo z različnimi geli, ki hladijo, odpravljajo srbečico in kožne alergije. Alergijske simptome pa odpravljajo in pomirjajo zdravila, ki vsebujejo loratadin ali cetirizen.

Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na sredstvo za sončenje z zaščitnim faktorjem.
Upamo lahko, da bo torba z zdravili in prvo pomočjo ostala nedotaknjena ves čas našega dopusta, dopust pa nam bo ostal v lepem spominu.

mag. Bernarda Kladnik Jenuš mag. farm.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0