KAKŠNO HRANO IZBRATI POZIMI
V zimskem času Vam je na voljo manj sveže zelenjave in sadja, zato se lahko zgodi, da v telo ne vnašate dovolj nujnih snovi za zdravje. Zaradi pomanjkanja predvsem vitaminov, se hitro zgodi, da Vam odpornost pade in zato so okužbe pogostejše.
Pozimi je priporočljivo jesti tople jedi, ki Vaše telo ogrejejo. Zelo dobre so enolončnice, ki vsebujejo veliko vlaknin in beljakovin iz stročnic. V prehrano vključite čim več zelenjave, ki ste si jo pripravili za ozimnico.
Kislo zelje in repa krepita odpornost ter Vas ščitita pred prehladom. Vsebujeta veliko vitamina C in folne kisline, ki primanjkujeta pozimi, zaradi pomanjkanja zelenjave in sadja. Repa je pomemben vir mineralov (kalcij, natrij, kalij, magnezij, železo in fosfor) ter vitaminov (B1, B2 in B3). Tako repa kot zelje vsebujeta tudi veliko vlaknin. Vlaknine so del rastlinskih živil, ki jih telo ne more prebaviti, zato tudi nimajo kalorične vrednosti. Ugodno vplivajo na obnavljanje in delovanje črevesne sluznice, ker spodbujajo izločanje sluzi in hormonov prebavnega trakta. Uživanje hrane, ki vsebuje več vlaknin, poskrbi za dolgotrajen občutek sitosti in preprečuje zaprtje, saj pospeši prehod hrane skozi prebavni trakt in poveča količino blata. Ugodno vplivajo na uravnavanje holesterola, saj se holesterol veže nanje in se zato ne absorbira, ampak se izloči z blatom.
V preteklosti so pozimi jedli veliko repe s fižolom in imeli so prav, saj fižol prav tako vsebuje vlaknine, poleg tega pa vsebuje še cink, železo, baker, magnezij, fosfor, kalcij, kalij, mangan ter vitamine iz skupine B. Folati znižujejo raven homocisteina, ki se kopiči na stenah žil povzroča tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.
Veliko vlaknin vsebujejo tudi polnozrnata živila. Med polnozrnata žita spadajo oves, ajda, rž, polnozrnata pšenica, ječmen, rjavi riž, pira in koruza. Polnozrnata žita s svojo visoko vsebnostjo vlaknin znižajo glikemični indeks živil, kar pomeni manjše nihanje krvnega sladkorja in od njega odvisnega inzulina.
Naslednje živilo, ki je zelo primerno za zimske dni je rdeča pesa. Rdeča pesa vsebuje vitamin C, niacin in folno kislino ter minerale kot so fosfor, magnezij, kalij, železo. Vsebuje tudi pigmente betalaine, ki so odgovorni za rdečo barvo pese in so močni antioksidanti.
Ohrovt je bogat vir kalcija, fosforja, magnezija, železa, kalija, betakarotena, folne kisline, joda ter vitaminov C, E, B in K. Ohrovt vsebuje tudi številne flavonoide vključno s kampferolom in kvercentinom, ki imata dokazano antioksidativno delovanje.
Dobro je, da pojemo tudi čim več sadja, ki ga je pozimi v naših krajih malo. Ob pravilni hrambi lahko jabolka uživamo še dolgo pozimi. Jabolka so dober vir vitamina C, imajo veliko pektina in drugih vlaknin. Limone, pomaranče in drugi citrusi so prav tako odlična izbira za zimski čas, saj vsebujejo ogromno vitamina C, ki je izjemno pomemben za vaš imunski sistem. Pozimi imamo zelo omejeno izbiro svežega sadja. So pa posušeni jabolčni ali hruškovi krhlji, suhe slive in marelice ter razni oreščki in semena, okusen in predvsem zdrav prigrizek.
Mateja Žel
pod mentorstvom Vesne Farič Tuš, mag. farm. spec.