KAKO OKREPITI IMUNSKI SISTEM

Bakterije, virusi, glive in paraziti nas spremljajo na vsakem koraku. Veliko vrst bakterij ter posamezne vrste gliv in parazitov so z različno zastopanostjo tudi sestavni del naših sluznic, ki so v stiku z zunanj

im svetom. To je tako imenovana normalna flora. Čeprav je do nedavnega veljalo, da človeško telo vsebuje 10-krat toliko bakterij kot njegovih celic, so izsledki nekaterih znanstvenih raziskav v začetku letošnjega leta pokazali, da to razmerje le ni tako veliko in znaša le 1,3 bakterije na vsako človeško celico. Telo povprečnega 70 kg moškega naj bi tako sestavljalo 30 trilijonov človeških celic in 40 trilijonov bakterij. Vsi mikroorganizmi, tudi če so del normalne flore, ki prodrejo v globlje predele naših tkiv, pa lahko povzročijo hude okužbe. Organizem se proti tem okužbam bori s svojim imunskim sistemom.

Optimalno delovanje imunskega sistema je tesno povezano z delovanjem vseh organskih sistemov, torej centralnim živčnim sistemom, dihali, prebavili … Naravni obrambni mehanizem telesa tako lahko najbolj varno in učinkovito krepimo z zdravim življenjskim slogom. Z uživanjem zdrave uravnotežene prehrane vnesemo zadostno količino energijskih (beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati) in neenergijskih (vitamini in minerali) hranilnih snovi ter vlaknin, ki predstavljajo hrano koristnim mikroorganizmom prebavnega trakta. Zadostna hidracija telesa je med drugim bistvena za normalno funkcijo dihalne sluznice (nemoteno odstranjevanje tujkov, ki zaidejo v dihalne poti) in ledvic, saj se škodljive snovi iz telesa odstranijo prej, če veliko pijemo. Redna zmerna telesna aktivnost nas ohranja v dobri fizični in psihični kondiciji. Izjemno pomembno je tudi, da se naučimo ustrezno odzivati na okolje, v smislu, da nam vsakodnevne situacije ne povzročajo kroničnega stresa ter da dovolj spimo.

Obrambno sposobnost telesa lahko krepimo tudi z določenimi zdravili in prehranskimi dopolnili, in sicer ko smo že zboleli ali pa se želimo bolezni izogniti. Ob vsej poplavi raznoraznih izdelkov, ki so nam na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah, drogerijah, trgovinah … in seveda na spletu, se moramo zavedati, da so le izdelki registrirani kot zdravila dokazano učinkoviti, varni in kakovostni. Čeprav za prehranska dopolnila tega ni moč trditi, imamo v lekarnah na voljo veliko kakovostnih izdelkov, ki so se skozi vsakodnevna svetovanja pacientom izkazala kot zelo učinkovita. Nekatera zdravila in prehranska dopolnila za krepitev imunskega sistema se v določenih bolezenskih stanjih in ob določeni terapiji pacienta ne smejo uporabljati, saj lahko sočasno uživanje povzroči resne življenjsko ogrožajoče zaplete. Zato svetujem, da se pred uporabo teh izdelkov posvetujete s svojim farmacevtom, ki vam bo glede na vaše stanje zagotovo svetoval najbolj ustrezen izdelek.

Med najpogosteje svetovanimi zdravili za krepitev imunskega sistema so gotovo zdravila na osnovi ameriškega slamnika (Echinacea purpurea). Zaradi zelo kompleksnega mehanizma delovanja je učinkovit tako pri preventivi kot za zdravljenje bolezni. Uporablja se za zdravljenje in preprečevanje okužb zgornjih dihalnih poti, in sicer skrajša trajanje posameznih simptomov prehlada in gripe ter ublaži njihovo jakost. Med prehranskimi dopolnili pacienti najpogosteje posegajo po izdelkih z betaglukani. Betaglukani so naravni polisaharidi, ki jih v glavnem pridobivajo iz celične stene gliv, nahajajo pa se tudi v celični steni različnih patogenih bakterij. V naših prebavilih tako povsem nenevarno posnemajo škodljive mikroorganizme ter s tem spodbudijo in ojačajo imunski sistem organizma. Pomembno je, da jih vzamemo zjutraj na tešče ali čez dan na prazen želodec. Na voljo so v različnih farmacevtskih oblikah tako za odrasle kot otroke (sirup, žvečljive tablete, pastile …). Dodajanje določenih vitaminov in mineralov ima lahko ugoden vpliv na imunski sistem in s tem na pojavnost okužb. Glede izjemno popularnega uživanja vitamina C v jesenskih in zimskih mesecih so strokovnjaki upoštevajoč varnost in nizko ceno zaključili, da naj bolniki s pogostimi respiratornimi prehladi sami testirajo terapevtski učinek dodajanja vitamina C, ko nastopijo simptomi prehlada. Kar zadeva varnost pri dodajanju vitaminov in mineralov, farmacevti pacientom načeloma svetujemo dodajanje multivitaminskih in mineralnih izdelkov namesto posameznih mikrohranil. Uživanje probiotikov, ki so na trgu tako v obliki zdravil kot prehranskih dopolnil, nedvomno hitreje vzpostavi ravnovesje črevesne mikroflore, zato jih svetujemo tako v primeru zaprtja kot driske.

Jesen žal ponavadi s seboj prinese pogostejša bolezenska stanja kot je prehlad ali gripa. Vzrok prehladnim boleznim je navadno prenos okužbe od bolnega človeka in oslabljen imunski sistem. Poglavitna strategija proti prehladnim boleznim je tako izogibanje okužbam z zadostnim umivanjem in razkuževanjem rok, izogibanjem tesnih stikov z obolelimi, zračenjem in vlaženjem zraka … imunski sistem pa okrepimo z ustrezno hidracijo sluznic, kar dosežemo z zadostnim pitjem tekočine. Seveda ne smemo pozabiti na uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, kar je pozimi sicer težje kot recimo poleti in zgodaj jeseni, ampak to ne sme biti izgovor. Če pa smo ob tem še redno telesno dejavni, pa smo storili vse kar je v naši moči.

Mamica, si vedela?

Da je za normalen razvoj otrokovega imunskega sistema pomembno dojenje in prisotnost mikroorganizmov v rosni mladosti, s katerimi se otrokov imunski sistem sreča po naravni poti. Dojenje zato, ker materino mleko vsebuje snovi, ki otroka neposredno ščitijo pred infekcijami in vplivajo na razvoj imunskega sistema. Prav tako ima dojenje izjemen pomen pri vzpostavitvi normalne bakterijske črevesne flore.

Katja Kolarič, mag. farm.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0