INFEKCIJSKE BOLEZNI

Velika in pomembna skupina bolezni, kije bila do nedavna poglavitni vzrok za zbolevanje in smrt po vsem svetu.Infekcijske bolezni so velika in pomembna skupina bolezni, kije bila do nedavna poglavitni vzrok za zbolevanje in smrt po vsem svetu. V zadnjem stoletju so se razmere v bolj razvitih deželah spremenile zaradi štirih pomembnih vzrokov:

Uporabljajo še boljše metode za nadzorovanje širjenja bolezenskih organizmov (boljše zdravstvo, čiščenje vode, boljše stanovanjske razmere, nadzorovanje mrčesa, osebna higiena itd.
Izdelali so številne učinkovite antibiotike in druga antimikrobna zdravila.
Na voljo so cepiva in drugi pripravki, ki zagotavljajo imunost proti nekaterim infekcijskim boleznim.
Boljše splošno zdravje in prehrana krepita imunost in daljšata življenjsko dobo.

Kateri organizmi povzročajo infekcijske bolezni?

Organizmi, ki povzročajo infekcijske bolezni, se delijo v več skupin. Med najpomembnejšimi so:

  • virusi,
  • bakterijo in 
  • glivice 

in še tri manjše skupine:

  • rikocije,
  • klamidije in
  • mikoplazme.

Vsi so razmeroma preprosti organizmi, ki se hitro razmnožujejo v tkivih gostitelja, če je oslabljena njegova obrambna sposobnost. Med drugimi skupinami so:

  • praživali (enocelični živalski paraziti),
  • gliste in
  • metljaji.

Ti preživijo le del svojega življenjskega cikla v tkivih gostitelja, ostali del življenja se naselijo v drugem gostitelju ali v zemlji.

Kako se lahko izognemo infekcijskim boleznim?

Hudim infekcijskim boleznim se na splošno lahko izognemo z ukrepi, kot so imunizacija, higiena hrane in vode, umivanje rok po uporabi stranišča, izogibanje stikom z živalskimi iztrebki in izcedki ter previdna izbira spolnih partnerjev. Za nekatera potovanja so potrebna posebna cepljenja, tablete proti malariji in zaščita proti mrčesu.

Kaj vse vpliva na simptome infekcijske bolezni?

Simptome infekcijske bolezni doloma povzročajo mikroorganizmi, ker poškodujejo celice in tkiva ter sprostijo toksine in črpajo iz gostiteljeve zaloge hranil. Simptomi nastanejo tudi zaradi prizadevanj telesne obrambe, da bi mikroorganizme uničila. Izid je odvisen od tega, ali prevladajo mikroorganizmi ali obramba, ki ji včasih pomagamo z zdravili. Na izid zelo vpliva tudi moč bol-nikovega imunskega sistema, v katerem odseva njegovo splošno zdravje.

Povišana telesna temperatura

Povišana telesna temperatura je značilna za mnoge infekcijske bolezni. Bolezenski simptomi so navadno povezani z napadenim sistemom ali organom (npr. kašelj, driska ali kožni izpuščaji).

Inkubacijska doba

Posebna težava zaradi infekcij¬skih bolezni je ta, da vedno mine nekaj časa (inkubacijska doba) od vstopa mikroorganizma v telo do pojava prvih simptomov. Ta čas lahko traja od nekaj ur do več let. V tem času lahko inficirana oseba prenese mikroorganizme na druge ljudi. Včasih so simptomi pri nekaterih inficiranih sploh ne pojavijo, vendar kljub temu prenašajo nevarne mikroorganizme in jih nehote razširjajo na druge ljudi. Zaradi tega je epidemija lahko že v razmahu, preden jo ugotovimo in uvedemo ukrepe proti njej. To je posebno pogubno, če je bolezen nova in ima dolgo inkubacijsko dobo ter povzroča veliko umrljivost (tak je aids).

Težave v boju proti infekcijskim boleznim

Kljub velikemu napredku v boju proti infekcijskim boleznim ostajajo tudi v razvitih deželah še vedno številne težave. Za mnoge infekcije še niso pripravili učinkovitega cepiva. Večine virusnih infekcij se ne da učinkovito zdraviti z zdravili in nekatere bakterije so postale odporno (rezistentne) proti zdravilom, ki so na voljo. Širjenje nekaterih bolezni (npr. spolno prenosljivih) je težko omejiti drugače kot s spreminjanjem človekovega vedenja. Kadar so pojavi nova infekcijska bolezen, traja več let, preden izdelajo učinkovito zdravilo ali cepivo. Medtem pa lahko umre že veliko ljudi.

Zdravljenje infekcijskih bolezni

Glavna opora pri zdravljenju so antibiotiki in druga antimikrobna zdravila, katera be izbral in predpisal zdravnik. Za mnoge viruse še ni učinkovitega protivirusnega zdravila, zato temelji zdravljenje na ukrepih, kot so zniževanje poviša¬ne telesne temperature, zadostna hrana in pijača itd.

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš mag. farm.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0