BOLEZNI, KI SE PRENAŠAJO S HRANO

Infekcije, ki se prenašajo s hrano, povzročajo vsako leto milijone primerov bolezni in sto tisoče smrti, večinoma pa ostanejo nespoznavne. Za patogene mikrobe, ki se prenašajo s hrano, ni na voljo cepiv. Pomembno je vzgajanje potrošnikov glede varne prehrane, vendar tudi to vedno ne zadostuje. Živila pridejo do potrošnika po več poteh in dolgih verigah industrijskega pridelovanja. Na tej poti so številne priložnosti, da se okužijo. Splošna strategija je spoznati mehanizme za kontaminacijo in prenašanje bolezni in jih pretrgati.

Katera živila predstavljajo poglaviten vir infekcij?

Mikrobi, ki se prenašajo s hrano, imajo več skupnih posebnosti. Skoraj vsi imajo rezervoar v živalih in iz teh rezervoarjev se širijo na človeka. Njihova posebnost je, da v inficiranih živalih ne povzročajo bolezni. Poglaviten izvor infekcij za ljudi so napol kuhano meso, perutnina, morska hrana, premalo kuhana jajca ali ne-pasterizirano mleko, lahko tudi sveže sadje in zelenjava. Včasih je izvor kontaminacije voda, s katero spirajo pridelke.

Kako moramo ravnati z živili, da se izognemo infekcijam?

Ravnanje z živili je v zadnjem obdobju v središču zanimanja strokovnjakov, saj bi radi, da bi postalo varnejše. Pomembno je preprečevanje in nadzorovanje bolezni. Med temi ukrepi je pomembno zgodnje spoznavanje in odstranjevanje okuženih izdelkov s tržišča ter popravljanje nepravilnih navad v restavracijah in domovih. Kljub vsem ukrepom pa se nevarnosti za bolezni, ki se prenašajo s hrano, povečujejo. Hrana, ki jo potrošniki kupujejo pripravljeno, jedo pa na domu, je običajno varna. Vendar pa je potrebno s pripravljeno hrano ravnati previdno. Toplo hrano je treba takoj odnesti domov in jo pojesti v dveh urah. Kadar jo jedo pozneje, pa jo je treba razdeliti v skodelice in hraniti do uporabe v hladilniku. Povzročitelje bolezni najdemo povsod v naravi, živila pa so zvečine kontaminirana zaradi slabega ravnanja in pomanjkljivega hlajenja v hladilniku. Navadno prideta v dotik sveže živilo s kuhano hrano ali z okuženim jedilnim priborom ali krožniki, ponekod je pomanjkljiva higiena zaposlenih v prehranski mreži ali pa stoji hrana dolgo časa pri nepravilni temperaturi okolja.

Katere infekcije prevladujejo?

Strokovnjaki se strinjajo, da so najpomembnejše bolezni povezane s hrano mikrobnega izvora. Danes prevladujejo infekcije s salmonelami, šigelami, virusom hepatitisa A, stafilokoki in kampilobaktrom. Zanimivo je, da so se mikrobi različno razvijali in so postali odpornejši proti varstvenim ukrepom pri pripravi in hranjenju hrane.

Kako je pa z umivanjem rok? Zakaj je umivanje rok tako pomembno?

Raziskave so nedavno opisale povezanost med umivanjem rok in infekcijami. Umivanje rok je danes bistveno za preprečevanje in širjenje infekcij. Raziskave kažejo, da si 81 % ljudi umiva roke pred jedjo, dve tretjini po uporabi stranišča, le polovica si umiva roke po božanju hišnih živali, ob kašljanju in kihanju pa le tretjina. Le četrtina ljudi si umiva roke po ravnanju z denarjem.

Kateri so simptomi bolezni, ki se prenašajo s hrano?

Pri boleznih, ki se prenašajo s hrano, je hrana sredstvo, ki prenese mikroorganizme ali njihove presnovke, toksine. Klinična znamenja bolezni, ki se prenašajo s hrano, so navadno akutna, navadna diareja, bljuvanje ali druga znamenja črevesne bolezni. Črevesne bakterije pogosto povzročajo diareje in posledice so lahko številne, zaradi izgube tekočine, anoreksije in premajhne absorpcije hranilnih snovi. Včasih se zgodi, da se akutna diareja pri človeku spremeni in postane kronična. Tudi kratkotrajne driske vplivajo na človekovo imunsko stanje in ga oslabijo. Akutna znamenja pa lahko spremljajo še drugi bolezenski odzivi. Takšne bolezni pogosto puščajo posledice, kakor so kronično vnetje sklepov, bolezni ledvic, srčne in živčne motnje in seveda tudi presnovne in prebavne motnje.

Kako si lahko pomagate sami?

Če se pojavijo težave pri ogroženih skupinah ljudi npr. pri dojenčkih, starejših ljudeh, itd. je potrebno nemudoma poiskati zdravniško pomoč. Pri driski je potrebno predvsem paziti, da ne pride do dehidracije oziroma izsušitve organizma. Pomembno je, da zaužijemo dovolj tekočine. Primeren je čaj iz suhih borovnic, Mariplant čaj proti driski, Indijski čaj. Zraven pa moramo tudi nadomestiti izgubljene elektrolite. Priporočljive so tudi kapsule s probiotiki, ki uravnavajo črevesno floro in medicinsko oglje, ki veže nase škodljive snovi. Dieta ni potrebna, kljub temu pa ni priporočljiva preveč mastna in sladka hrana. Če se po nekaj dneh stanje ne izboljša oz. kadar je v blatu tudi kri, pa je potrebno obiskati zdravnika.

Sporočilo je vedno enako:
»Pazite na higieno, umivajte si roke in skrbite, da bo ravnanje s hrano pravilno!«
Tako se boste lahko izognili marsikateri infekciji.

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš mag. farm.

Ko obiščete našo spletno stran, samodejno namestimo potrebne piškotke v vašo napravo, da se lahko naša spletna stran pravilno prikazuje in deluje. V vašo napravo lahko namestimo tudi neobvezne analitične in marketinške piškotke, če izberete možnost »Sprejmi vse«. Ti piškotki zbirajo in analizirajo različne informacije o vaši interakciji z našim spletno stranjo in drugimi spletnimi mesti za ciljno usmerjeno oglaševanje.

Prosimo, kliknite gumb  Sprejmi vse, če se strinjate z uporabo vseh vrst piškotkov ali zavrnite neobvezne piškotke s klikom na Zavrni vse '. Za več informacij si oglejte našo Politiko piškotkov.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Lekarne Maribor
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0