PSORIAZA

 Kaj je psoriaza?

Psoriaza ali luskavica je bolezen kože, ki prizadene od 1% do 3% prebivalstva v zahodnem svetu. Ta patologija se manifestira s pojavom rdečkastih in okroglastih madežev z jasnim robom, ki so pokriti z luskami ena čez drugo, belkaste do srebrne barve.

V nekaterih primerih to ni pravilo; cone, v katerih se pojavijo madeži, postanejo več ali manj srbeče, odvisno od reakcije ob vnetju.

Kaj povzroča psoriazo?

Vsem ljudem se koža lušči. Normalno kožne celice dozorijo in se odluščijo v 28-30 dneh. Pri psoriazi se to zgodi mnogo hitreje, v 3-4 dneh. Nezrele kožne celice se nalagajo na površini kože in tvorijo rdeče, luskinaste lezije, ki lahko srbijo, razpokajo in krvavijo.

Ta proces pripisujejo lastnemu imunskemu sistemu. Iz neznanega razloga deluje imunski sistem proti lastni koži in sproži hitro rast in luščenje kožnih celic.

Če imate psoriazo, se morate po možnosti izogibati nekaterim vsakdanjim stvarem, ki lahko sprožijo izbruh.

Dejavniki, ki lahko povzročijo izbruh bolezni:

 • kajenje
 • stres
 • prekomerno uživanje alkohola
 • okužbe (npr. boleče grlo)
 • poškodba kože
 • nekatera zdravila (npr. litij)

Kako izgleda psoriaza?

Obstaja pet glavnih tipov psoriaze z značilnimi kožnimi lezijami:

 • Psoriaza s plaki – najbolj pogost tip – zadebeljene privzdignjene rdeče ploskve kože prekrite s srebrnkasto belimi luskinami
 • Gutatna psoriaza – drug najbolj pogost tip – majhne lezije v obliki kapljic, večinoma na trupu in včasih na obrazu
 • Inverzna psoriaza – gladke rdeče lezije kože na kožnih pregibih
 • Postulozna psoriaza – rdeče, luskinasta, razpokana koža na dlaneh z drobnimi z gnojem napolnjenimi mehurčki (psoriaza dlani). Če se takšna koža pojavi na stopalih, se imenuje plantarna psoriaza
 • Eritrodermična psoriaza – najhujša in redka oblika psoriaze – rdečina in otekanje velikih predelov kože.

Psoriaza se lahko razvije tudi na nohtih prstov rok in nog in povzroči zadebeljene, razbrazdane in razbarvane nohte. Pri nekaterih ljudeh se psoriaza lahko razvije v vnetje sklepov in se imenuje psoriazni artritis.

Ali se lahko psoriazo zdravi?

Da, psoriazo lahko nadzorujemo z zdravili.

Psoriaza je zelo spremenljiva, zato zdravljenje, ki je učinkovito pri enem bolniku, ni nujno učinkovito tudi pri drugem.

Nekatere vrste zdravljenja morda ne bodo ustrezala vašemu načinu življenja. Npr., pri nekaterih terapijah je treba večkrat tedensko obiskati bolnišnico. Bistveno je, da najdete terapijo, ki učinkovito odstranjuje znake psoriaze, in ne ovira vašega življenja.

Obstajajo štirje glavni načini zdravljenja psoriaze:

1. Lokalno zdravljenje

Produkti s keratolitičnim delovanjem (salicilna kislina, ditranol, mineralni in vegetalni katran) omogočajo odstranitev lusk; na ta način madeži postanejo dovzetni za druga zdravljenja; poleg tega napravijo kožo bolj elastično.
Kalcipotriol zavira proliferacijo in spodbuja pravo dozorevanje keratinocitov brez pojava pomembnih stranskih učinkov. Je na razpolago v treh različnih formulah in se lahko uporablja na vseh predelih telesa. Pomada je primerna za psoriazo z madeži; krema se lažje uporablja na majhnih lezijah; losjon se uporablja za zdravljenje skalpa. Ima še to vrednost, da je brez vonja in brezbarven.
Takalcitol je tako kot prejšnji analogen vitaminu D3: njegovi učinki se poznajo na proliferaciji kože.
Tazaroten pripada družini retinoidov, normalizira proizvajanje kožnih celic, ki so odgovorne za nastajanje madežev. Poleg tega tudi pomaga proti vnetjem, kar je koristno v primeru psoriasis vulgaris.
Kortikosteroidi pomagajo proti vnetjem, ki jih povzroča psoriaza. Zgleda, da poleg tega zavirajo delitev celic, zato jih je treba uporabljati le kratek čas, da se ne pojavijo stranski učinki.

2. Fototerapija

V zadnjih časih se veliko uporablja fototerapija za zdravljenje psoriaze, se pravi ultravijolično sevanje vrste A in B (posebno UVB s kratko valovno dolžino), s fluorescentno ali metalno-halogensko svetilko. Na vsak način ni dokončna terapija in njeni stranski učinki še niso znani, zato jo mora nadzorovati dermatolog.

3. Sistemsko zdravljenje

Sistemsko zdravljenje je priporočljivo za hude oblike psoriaze. Ta zdravljenja so več ali manj toksična in lahko povzročijo stranske učinke.

Nekaj učinkovin, ki se uporabljajo pri zdravljenju psoriaze:

Metotreksat - uporaba tega zdravila je zelo omejena zaradi njegovega rizika na srednji ali dolgi rok. Je močan imunosupresor in močno zdravilo proti vnetju.
Ciklosporin - zmanjša aktivnost imunskega sistema. Njeni rezultati so zadostni, vendarle jo je treba uporabljati pod strogim nadzorstvom zdravnika, ker povzroči, da organizem postane občutljiv za nalezljive bolezni.
Retinoidi - kot etretinat in acitretin, vplivajo na mehanizme za diferenciacijo kožnih celic in omejujejo vnetje tkiva. Treba jih je dobro oceniti, posebno pri zdravljenju žensk, ker lahko povzročijo negativne učinke na fetus v nosečnosti.

4. Biološko zdravljenje

Se uporablja pri bolnikih s hujšim potekom bolezni, ki je neodzivna na druge oblike zdravljenja. V to skupino učinkovin spadata etanercept in efalizumab.

Ali hrana vpliva na izražanje znakov pri psoriazi?

Ker je metabolična motnja eden od faktorjev, ki povzroča nastanek bolezni, je zagotovo prehrana zelo važna in pomembna pri zdravljenju psoriaze. Zdrava hrana pospešuje ravnovesje imunskega sistema in če je dobro uravnotežena pripomore k omejitvi vnetja psoriatičnih lezij.

Predvsem pripomoreta k dobremu zdravju kože sadje in zelenjava, ki vsebujeta mnogo vitaminov in mikrohranilnih snovi. Za pravilno prehrano je treba omejiti uživanje maščob in ogljikovih hidratov (kruh, testenine in sladkarije); beljakovine morajo biti prisotne v pravi meri, naj bodo te živalskega ali rastlinskega izvora, ter tiste, ki jih vsebujejo stročnice.

Priporočljivo je odpraviti iz diete hrano, ki utrudi delovanje črevesja in posebno jeter, kot npr. ocvrta jed, salame, mesnine, začimbe (kot sta poper in muškatni oreh), gorčica, majoneza, pripravljene omake, kocke za juho, vino in žganje, arašidi.

Ali lahko zbolim za psoriazo ob stiku z bolnikom?

Odgovor je ne! Psoriaza ni infekcijska bolezen, zato ob stiku z bolnikom, ki ima to bolezen ne boste zboleli še vi. Psoriaza je lažja vrsta obolenja vendar povzroča mnogo problemov s psihološkega vidika. Oseba, ki ima to bolezen, se neugodno počuti, ker misli, da se drugi bojijo od njega nalesti te bolezni.

Iz napisanega lahko torej razberemo, da psoriaza nima usodnega izida, vendar pa ima močan negativen družbeni vpliv. Le-ta močno zmanjša kvaliteto življenja, zato je pomembno ozaveščanje o tem, da ta bolezen ni prenosljiva. Bolezensko stanje se da učinkovito zdraviti z različnimi tipi zdravljenja in z zdravili, vendar je žal še ne znamo ozdraviti. V Sloveniji obstaja tudi društvo, ki združuje ljudi s psoriazo, jih ozavešča in ponuja izmenjavo različnih koristnih informacij. Najdete ga na strani:

http://www.drustvo-psoriatikov.si/

Igor Klinc, mag. farm.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0