ŽELODČNE TEŽAVE

Pogosto se ob menjavi letnega časa, predvsem v pomladnih in jesenskih mesecih, pojavijo ali poslabšajo tudi težave z želodcem. Med najpogostejše težave sodita dispepsija in gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB). S tovrstnimi težavami se spoprijema skoraj polovica odraslih, pri vsaki deseti osebi pa težave pomembno vplivajo na kakovost življenja. Veliko lahko za omilitev težav naredimo sami. V lekarnah so na voljo tudi homeopatska zdravila, ki so lahko odlična pomoč pri lajšanju tovrstnih težav.

Vzroki za nastanek težav z želodcem

Najpogostejši vzroki za nastanek tovrstnih težav so funkcionalne motnje (kila požiralnika, nenormalno ali oslabljeno delovanje mišice zapiralke požiralnika), nekatera zdravila, določena hrana in način življenja. Težave lahko poslabšajo prenajedanje, ležanje po obroku in prevelik pritisk na želodec. Tvegani dejavniki, ki vplivajo na nastanek, so debelost, nosečnost in kajenje.

Kdaj moramo obiskati zdravnika?

Pri težavah z želodcem si lahko večinoma pomagamo sami. Če pa imate enega naslednjih naštetih simptomov, je treba obiskati zdravnika:

  • Otrok, mlajši od 12 let; oseba, starejša od 45 let, ki ima težave z želodcem prvič.
  • Bolnik s sladkorno boleznijo, srčnim popuščanjem.
  • Če se pojavijo alarmantni znaki: izvor brez znanega vzroka, težko, boleče požiranje, zatikanje hrane v požiralniku, nenamerno hujšanje, bruhanje krvave vsebine, izguba teka, bolečina, ki se širi v vrat, rame in obe roki, sproži jo telesna dejavnost.
  • Če težave trajajo več kot 14 dni.
  • Če se težave pojavijo v mesecu dni po končanem zdravljenju ali se pojavijo več kot 3–4-krat na leto.

Kako si lahko pomagamo sami?

Veliko lahko za preprečevanje težav naredite tudi sami. Začnemo lahko pri prehrani. Poskrbimo, da bodo obroki redni, pogosti in manjši. Med obroki si vzemimo čas, jejmo počasi in hrano dobro prežvečimo. Izogibajmo se mastni in začinjeni hrani.

Na postelji dvignite vzglavje in trup od bokov navzgor. S tem preprečite, da vsebina želodca pritisne na spodnjo mišico zapiralko požiralnika. Če je glava višje kot trebuh, se ta pritisk zmanjša.

Ohranite primerno telesno težo, saj debelost povečuje pritisk v želodcu, ta pritisk pa vsebino želodca potisne v požiralnik. Če je treba, shujšajte. Pri več osebah že nekaj odstotno zmanjšanje telesne teže zmanjša težave z želodcem.

Izogibajte se uživanju alkohola, energijskim pijačam in kajenju.

Ne nosite pretesnih pasov ali oblačil, ki so zelo ozka v pasu. Pretesna oblačila stisnejo želodec, potisnejo hrano proti spodnji mišici zapiralki požiralnika in povzročijo vračanje hrane v požiralnik.

Če je mogoče, se izogibajte stresu in stresnim situacijam. Čeprav stres ni neposredno povezan s tovrstnimi težavami, pa je znano, da je njihov sprožilec.

Pomembno je, da se ob težavah z želodcem posvetujete s farmacevtom v lekarni, saj vam bo s svojim strokovnim znanjem svetoval, kako težave odpraviti ali jih omiliti. Če pa bo ocenil, da so težave hujše, vas bo na osnovi kritične presoje napotil do zdravnika.

V lekarnah so za zdravljenje težav z želodcem na voljo homeopatska zdravila, ki nam omogočajo, da začnemo učinkovito zdravljenje že ob prvih simptomih. Homeopatija obravnava bolnika celostno in deluje po principu 'podobno zdravimo s podobnim'. Ko izbiramo homeopatsko zdravilo za bolnika, poiščemo simptome, ki so najbolj podobni simptomom izbranega homeopatskega zdravila. Prednost homeopatskih zdravil je, da ne povzročajo neželenih učinkov in da jih lahko kombiniramo z zdravili klasičnega zdravljenja, uživajo jih lahko tudi nosečnice in doječe mamice ter otroci.

V nadaljevanju bo omenjenih nekaj homeopatskih zdravil, s katerimi si lahko posameznik pomaga izboljšati tovrstne težave. Če se težave s pomočjo nefarmakoloških ukrepov in zdravljenja s homeopatskimi zdravili ne izboljšajo, je treba obiskati zdravnika.

Za homeopatsko zdravljenje težav z želodcem se priporoča uživanje homeopatskih zdravil v obdobju 8 tednov.

Nux vomica (Strychnos nux vomica)

Homeopatsko zdravilo je primerno ob bolečinah v želodcu, ki so posledica jeze, slabe volje, pretiranega dela in posledično povečanega uživanja poživil, kot so kava, energijski napitki, tobak in alkohol ter zdravila. Bolniku je slabo, sili ga na bruhanje, prisotno je spahovanje po kislem ter ostre bolečine v želodcu s krči. Prisotne so lahko tudi obloge na jeziku. Po bruhanju in pitju toplih napitkov se bolečine ublažijo. Stanje poslabšajo pekoče začimbe, poživila, stres, umski napor, tesna oblačila okrog trebuha, prenajedanje in jeza. Zdravilo je primerno predvsem za težave z želodcem deloholikov, ki so hitre jeze, nepotrpežljive in občutljive narave.

Arsenicum album (Acidum arsenosicum)

Zdravilo je primerno za bolnika, ki ima močne, pekoče bolečine v želodcu. Težave spremlja izčrpanost in strah. Bolečina nastopi po vsaki zaužiti hrani. Do hrane čuti odpor, nastopi lahko bruhanje že ob samem vonju po hrani, prisotna pa je tudi izguba teka. Bolnik ima suha usta in je zelo žejen. Tople pijače mu nekoliko umirijo pekoče bolečine v želodcu, hladna pijača in hrana pa bolečine poslabšata. Tipično se težave poslabšajo ponoči, zlasti med 1. in 2. uro zjutraj.

Lycopodium (Lacopodium clavatum)

Homeopatsko zdravilo je primerno za bolnike, ki imajo v želodcu glodajoč občutek z nepopolnim pekočim spahovanjem, ki se dvigne do grla, pekoč občutek pa dolgo ostane. Težave z želodcem pogosto spremljajo močno napet trebuh z občutkom pretesnega pasu. Prisotna je tudi slaba prebava. Bolnik ne prenaša hrane, ki napenja. Pogosto so to osebe, ki so čustveno občutljive, hitro užaljene in jim manjka samozavesti. Težave omilijo topla hrana in pijača, umirjeno gibanje in odpenjanje oblačil.

Pulsatilla (Pulsatilla pratensis)

Zdravilo je primerno predvsem za bolnike, ki jim po obroku v ustih ostane neprijeten okus po hrani. Uro po obroku v želodcu občutijo bolečino. Trebuh imajo napet, napihnjen in boleč. Bolnik občuti odpor do mastne in tople hrane. Bolniku zjutraj v želodcu kruli in se mu spahuje. Stanje mu izboljša umirjeno gibanje na svežem zraku. Težave se mu poslabšajo zvečer v topli, zatohli sobi ter mastna, težko prebavljiva hrana.

Iris versicolor

Zdravilo je primerno za bolnike, ki občutijo pekočo bolečino vzdolž celotnega prebavnega trakta. Prisotno je spahovanje, lahko tudi povečano slinjenje. Bolniku je lahko tudi slabo. Če nastopi bruhanje, je vsebina kisla. Bruhanje spremlja glavobol.

Robinia pseudoacacia

Homeopatsko zdravilo je primerno za bolnike, ki občutijo kislinski refluks. Ta se posebej poslabša ponoči. Prisotna je pekoča bolečina v želodcu. Lahko se pojavi tudi občasno bruhanje kisle vsebine, ki v ustih pusti kiselkast okus. Tudi blato ima kiselkast vonj. Stanje se izboljša po jedi.

Pri homeopatskem zdravljenju težav z želodcem lahko sočasno kombiniramo več zdravil. Pogosto svetujemo kombinacijo zdravila Iris versicolor in Robinia pseudoacacia pred obrokom, predvsem takrat, ko se težave pojavijo po zaužitju hrane. Glede na čustvena stanja in tip bolnika pa lahko dodamo še spremljajoča homeopatska zdravila.

Homeopatska zdravila so lahko učinkovita pomoč pri zdravljenju težav z želodcem. Pravilno izbrano zdravilo pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje v organizmu. Pri tem je nujna tudi kritična presoja, kdaj moramo obiskati zdravnika. Za samozdravljenje s homeopatskimi zdravili se smemo odločiti le po posvetu s farmacevtom homeopatom v lekarni.

V Lekarnah Maribor so vam na voljo farmacevti z dodatnimi znanji iz homeopatije, ki vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri ustreznega homeopatskega zdravila. Prav tako boste prejeli informacije o pravilnem načinu uživanja, shranjevanja in odmerjanja homeopatskega zdravila.

Anja Hribernik, mag. farm., homeopatinja

Ko obiščete našo spletno stran, samodejno namestimo potrebne piškotke v vašo napravo, da se lahko naša spletna stran pravilno prikazuje in deluje. V vašo napravo lahko namestimo tudi neobvezne analitične in marketinške piškotke, če izberete možnost »Sprejmi vse«. Ti piškotki zbirajo in analizirajo različne informacije o vaši interakciji z našim spletno stranjo in drugimi spletnimi mesti za ciljno usmerjeno oglaševanje.

Prosimo, kliknite gumb  Sprejmi vse, če se strinjate z uporabo vseh vrst piškotkov ali zavrnite neobvezne piškotke s klikom na Zavrni vse '. Za več informacij si oglejte našo Politiko piškotkov.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Lekarne Maribor
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0